Hvorfor gråvejr og caffe latte er vejen til god investering

Alle mennesker frygter at tabe penge. Men en sikker taberstrategi er faktisk at undlade at investere. Bogen CAFFE LATTE-REGLEN guider dig til at bruge dine følelser til at blive aktiemillionær.  

Af Sarah Grandjean / 02-02-2024

Forfatterne Jon Sigurd Wegener og Lene Nording-Grooss 

Det kan føles enormt trygt at have sine penge stående på en opsparingskonto. Men det er en stensikker vej til at tabe penge hver evig eneste dag. For her bliver dine hårdt tjente penge mindre og mindre værd på grund af inflation. Derfor skal du ifølge forfatterne bag bogen CAFFE LATTE-REGLEN lære at investere. Og ikke mindst; lære, hvad dine følelser betyder i den forbindelse.  Om forfatterneLene Nording-Grooss har arbejdet med kommunikation i den finansielle sektor og sat fokus på at gøre økonomi lettilgængeligt.

Jon Sigurd Wegener er cand.scient. i molekylærbiologi og Skandinaviens eneste hjerneforsker med speciale i neuroøkonomi. 

5 ting, du IKKE må gøre, lige inden du investerer

  1. Løbe en tur
  2. Drikke stærk kaffe
  3. Gå en tur i høj solskin
  4. Lytte til glad musik
  5. Ukritisk lytte til råd om enkeltaktier 

Hvorfor ikke? Fordi dine følelser altid styrer din adfærd. Også når du investerer. 

LÆS OGSÅ: Morten Münsters Masterclass

Solskin, koffein, glad musik og den dopamin, der frigives efter en god løbetur, er alt sammen med til at give en dejlig følelse af overskud og uovervindelighed. Og de er den perfekte cocktail til øget risikovillighed og impulsive investeringer. Med andre ord – gråvejr og kamillete er en langt bedre kombi, når du investerer.

Omvendt skal du lære ikke at frygte at tabe penge på investering. For ser man på aktiemarkedet over tid, er det steget med omkring syv procent om året i gennemsnit. Så i virkeligheden sikrer du dig langt bedre ved at investere end ved at lade pengene stå i kontoen.

Hvad har italiensk kaffe med investering at gøre?

På baggrund af hjerneforskning og viden om økonomi guider forfatterne til at komme i gang med investering for få penge. Og her kommer den italienske kaffe ind i billedet. Caffe latte-reglen er nemlig en måde at træne sine følelser til investering.

LÆS OGSÅ: Flokdyr - hvorfor mennesker tager dårlige beslutninger 

Essensen af caffe latte-reglen:

  1. Frygt inflationen, ikke investering
  2. Få et overblik over, hvad du bruger dine penge på
  3. Leg detektiv i dit budget. Er der noget, du kan undvære, uden at dit liv bliver én lang spareøvelse? En caffe latte hist og her? Lidt mindre take away? En af de mange streamingtjenester?
  4. Flyt nogle af de penge fra forbrug til opsparing
  5. Investér din opsparing over tid til lave omkostninger – gerne i brede fonde, så du spreder din risiko. Så er du godt på vej til at blive aktiemillionær. 

Bogen dykker ned i hjernen og fortæller, hvorfor vi bliver fristet i nuet og har svært ved at spare op. Den tager også fat på, hvordan du bedst kan investere med respekt for dine følelser og værdier. For vi er nemlig ikke ens.

Caffe latte-reglen

Caffe latte-reglen

Investering og handel med aktier er blevet en beskæftigelse for almindelige mennesker. 1000 kr. i banken eller i madrassen mister lynhurtigt sin værdi. Men 1000 kr. fordelt på et par investeringer kan næsten ikke undgå at vokse. Springer man fx halvdelen af sine caffe latter over, har man allerede en god portion penge til at investere.

Denne bog fortæller – med en stærk baggrund i både økonomi og hjerneforskning – hvordan man kommer i gang med at investere, og hvordan man bliver bedre.

Mange bøger om investering anbefaler, at man parkerer sine følelser på sidelinjen og træffer beslutninger med et køligt overblik. Problemet med den tilgang er, at den strider mod, hvordan vi mennesker er indrettet. Vores følelser er nemlig aldrig parkeret. Vi er 100% styret af vores følelser. Derfor skal du vide, hvornår dine følelser stikker af i den ene eller anden retning – og blive dygtig til at lytte til dem, når du investerer.

Investering er godt for den enkelte, for virksomhederne og for det omkringliggende samfund. Bogens mål er at gøre det let og overskueligt at investere med udgangspunkt i ens følelser. Når man ved, at det er følelserne, der afgør alle ens beslutninger, bliver man bedre til at optimere sin økonomi.