Vild mad over bål: Derfor smager fisken, du selv har fanget, bedre end alle andre fisk

Vi kan altid få asparges – også i december. Og derfor har vi på mange måder mistet fornemmelsen for, hvor vores mad kommer fra. Det vil kok, jæger og naturelsker Nikolaj Juel gerne lave om på med bogen BRÆNDT, RØGET, HÆNGT, SPRÆNGT, der lærer dig at lave vild mad over bål. 

Af Michelle Tubæk Gram / 9-7-2021

haengt 
Nikolaj Juel er en kok på den vilde måde; jæger og naturelsker. Han er passioneret omkring mad, og elsker intet mere end jagt, indsamling og madlavning i den vilde og rå natur. Han har arbejdet med Jamie Oliver på Fifteen, Rivercafe i London og har været køkkenchef hos Årstiderne. Og så har han en mission; han vil have dig med ud i naturen. 

Naturen: en tendens

bålUnder coronaen har mange danskere jo genopdaget naturen i al dens pragt og vælde. Men er der også flere, der vil lave mad i den?

Coronaen har nok bragt en allerede eksisterende tendens frem i lyset. Rigtig mange er blevet mere interesserede i at sanke, fiske og gå på undervandsjagt.

Jeg oplever også en dejlig tendens til, at flere jægere bruger deres kød meget mere. På Instagram bliver der lagt rigtig mange fotos af vildtretter op. Det virker til, at mange er blevet mere bevidste om at få mest muligt ud af deres nedlagte vildt.

Tåler ikke sammenligning med en tur i Føtex

Vi kender nok alle det med, at hvis vi selv har fanget fisken, så er det noget nær den mest velsmagende fisk, vi nogensinde har sat tænderne i. Hvad er det for en mekanisme, tror du?

Vi stammer alle fra jægere og samlere. Det er en del af vores DNA. Vi bruger bare ikke det DNA særlig meget mere. Vi har konstrueret vores samfund på en måde, der skal gøre vores liv lettere, mere steriliseret og forbrugsvenligt.

Vi kan altid få asparges - også i december.

Vi har har ikke nogen fornemmelse for, hvor maden kommer fra. Den er der bare. Når vi så oplever det at fange en fisk eller finde en håndfuld kantareller, aktiverer vi vores urmenneskelige DNA. Det giver en vild tilfredsstillelse at skaffe sin egen mad.

Det tåler ikke sammenligning med en tur i Føtex.

Trangen til at mærke vinden i håret

Det er jo åbenlyst mere bæredygtigt at hente sin egen mad i naturen, end at købe en avocado bragt fra Sydamerika. Men hvorfor har du ellers et ønske om, at flere får øjnene op for at lave vild mad?

Det er godt at bruge naturen. Om det er en gåtur i skoven, om du samler, fisker eller går på jagt. Det er bare et kæmpe boost for krop og sjæl.

Vi bruger enormt meget tid ved computeren, mobilen og hvad vi ellers har af gadgets. Jeg gør det selv. Mit arbejds- og sociale liv kræver det. Men de fleste mennesker kan også godt mærke en trang til at komme ud i det fri, mærke solen på kinderne og vinden i håret. Det er det, der får os til at føle os i live.

Når du laver mad i naturen, vil du opleve at føle dig som en del af naturen – og det univers, vi lever i.

Kan alle lave vild mad?

Kan alle lave vild mad? I BRÆNDT, RØGET, HÆNGT, SPRÆNGT kommer vi jo både med på bukkejagt i Sverige og får anvisninger til chorizo med vildsvin. Skal man være lidt af en Indiana Jones for at gå på madeventyr i vildmarken?

forsideDet hjælper selvfølgelig at kunne fiske og jage. På den måde har du direkte adgang til dine råvarer. Men det vigtigste er lysten til at være ude i det fri.

Det er ret let at komme i gang med at samle urter og svampe. Eller køb en fiskestang, et fisketegn og hop i baljen; der er er masser af info på nettet. Jagtegnet kræver lidt mere. Og jagt koster lidt mere.

Jeg elsker at være i naturen, om jeg fisker eller går på jagt. Jeg vil bare gerne være ude, altid. Sove i telt, lave mad over bål og se solen gå ned. Hvis man vil have en mere “light” version, kan man i de fleste gode fiskebutikker få vildt. Man kan selvfølgelig også få dejlig fisk.

Så kom ud i naturen, tænd et bål og lav mad til din famile, kæreste eller venner. De vil elske dig for det.

 

 

 

 

Gå i gang med det samme: Nikolaj Juel anbefaler denne ret at starte på

Grillet hornfisk med varme krydderier og koriander yoghurt
  Opskrift

Alle bøger af Nikolaj Juel