Børnepoesien lever – og digtene er stadig lige så gakkede

Åge Emmanuel Bagklog, Peter Mathisen, der red på grisen, og en mand, der boede i en spand. Der er ikke mangel på originale karakterer i de danske børnedigte. I anledning af World Poetry Day fejrer vi børnepoesien, hvor der er plads til fri fantasi og leg med ord. Digtene er sjov læsning for små og store børn – men også for de voksne, der får lov til at læse med.

Illustration fra børnedigte I børnepoesien bliver der leget med ord, illustrationer – og frugter.De fleste kan måske huske at få læst højt af ABEL SPENDABEL eller OKKER GOKKER GUMMIKLOKKER. Eller måske har de endda brugt BØRNERIM til selv at lære at læse. Og mange er måske endda så heldige, at de har kunne genlæse de samme digte højt for deres egne børn. Det fantastiske ved børnepoesien er nemlig, at klassikerne går igen på tværs af generationer. Man kan derfor være sammen om de digte, der er blevet læst højt i årtier.

Det var i begyndelsen af 1800-tallet, at børnerimene for alvor skød frem i Danmark, og i 1819 blev de for første gang samlet i en bog af Just Mathias Thiele. Der er ikke nogen sikker viden om, hvor børnerimene kom fra, men mange af dem var sandsynligvis skabt af børnene selv som drillende navnerim under deres lege, og først senere hen blev de tilpasset af voksne. 

Med indsamlingen af rimene tog børnelitteraturen en drejning fra sin ambition om at opdrage og belære til i stedet at fejre børnenes verden og fantasi. Det førte til klassiske børnedigtere som Halfdan Rasmussen og Jens Sigsgaard, der skrev digte i akkompagnement med sjove illustrationer, så børn kunne gå på opdagelse i tekst og billeder – og få mulighed for selv at digte videre.

Men børnepoesien er også i høj grad stadig levende, og der bliver udgivet masser af originale og finurlige børnedigte. Marianne Iben Hansen leger med ord, frugter og grøntsager i DEN ER FIN, APPELSIN, hvor brombær brummer, stikkelsbær stikker, og nektarinerne spiller saftig saxofon, og i A,B, KOM OG C får bogstaverne frit spil. Der er også Jakob Martin Strid, der inviterer til gak, kaos og meget andet i MIN MORMORS GEBIS. Og der er endda flere udgivelser at glæde sig til i fremtiden! Nu udkommer også EN HALV PELIKAN af Stine de Paoli, hvor vigtige budskaber bliver formidlet gennem leg med ord og pudsige sproglige udtryk. Og hvis du kunne lide de rytmiske remser i Birgitte Krogsbølls KLAPPELADE SYLTEFISK, så bliver du stensikkert glad for hendes nyeste bog SE, JEG VIPPER! Her skriver Krogsbøll rimende børnedigte, der med sprudlende sprog går tæt på naturen og barnets oplevelser.

Der er altså god grund til både at se frem og tilbage, når det gælder børnepoesien. Fordi nu over 200 år siden børnerimenes begyndelse, kommer der nemlig stadig nye klassikere til.

 
Den er fin, appelsin

Den er fin, appelsin

Rim, fnis og finurligheder

om frugt og grønt - for børn fra cirka 2 år.

 

Mød hvidkål og hvadkål 

himmel og jordbær 

en mango, der danser tango 

og mange flere. 

Min mormors gebis

Min mormors gebis

Jakob Martin Strid er bedst kendt for sin satiriske stribe i Politiken, men den talentfulde tegner og forfatter laver skam også rim og remser i bedste danske tradition fra Halfdan Rasmussen og Benny Andersen, suppleret med hans egne charmerende og levende tegninger. Her er tekster om isbjørne og om jetjagere over Enghave Plads, om Medisterminister Fister og om Dyrenes Konge, der holdes i bur. Bogen indeholder i alt 17 opslag med rim og illustration. Jakob Martin Strid modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2012 for sit forfatterskab.
Abel Spendabel

Abel Spendabel

Denne miniudgave alle en af alle tiders mest populære rim-og-remsebøger "Abel Spendabel" er en del af en serie på 10 af de bedste billedbogsklassikere fra Gyldendal til de ca. 3-6-årige. Her i lille handy udgave med blødt bind, lige til en barnehånd. Lige til at kigge i, læse op af og tage med på tur eller hen i et hyggeligt sofahjørne.
 

Bogen har klassikerstatur i en grad, så de fleste voksne og børn kan fortsætte remsen "Abel Spendabel hvad koster din ..." uden videre. II bogen er også fx Bro Bro Brille, Dig og mig og vi to, Birgitte Birgitte Bergøje. Det hele illustreret genialt af Arne Ungermann.

 

Børnerim

Børnerim

Denne bog indeholder alle versene fra Tullerup Tappenstreg og Kaspar Himmelspjæt og Himpegimpe og Pumpegris.

A, B, kom og C

A, B, kom og C

A, B, kom og C hele alfabetet.

Alle ben på nakken
suse ned ad bakken.
Skoen på, op på tå
turen går fra A til Å.

 

Se, jeg vipper!

Se, jeg vipper!

Se, jeg vipper! er en samling digte for børn med fokus på det sansende barn. Illustreret i farver. Velegnet til højtlæsning og sprogstimulering. Birgitte Krogsbøll leger med ordene, og Signe Kjær illustrerer med de fineste poetiske billeder. Fra 2-3 år og opefter.

Jeg går en tur med Nalle

og mærker regnen falde

en dråbe rammer billen

- så får den billebad

 

Nu vasker regnen stille

tomater og persille

så rammer den min næse

og jeg blir våd og glad

 

 

Klappelade Syltefisk

Klappelade Syltefisk

Billedbogen danner rammen om et særligt samvær mellem børn og voksne, og Klappelade syltefisk er en sprudlende samling af legende, rytmiske, sjove og nysgerrige rim, remser og ordlister ledsaget af fantastiske, underfundige billeder. Samspillet mellem tekst og billeder giver en helt unik læse/kiggeoplevelse. Bogen kan være med til at udvikle børns ordforråd og begrebsforståelse, da de med næsten sikkerhed bliver præsenteret for ord, som de ikke kender. Der leges med det danske sprog, og de sjove rim giver anledning til samtaler og grin og refleksioner. En kunstnerisk og anderledes læse- og kiggeoplevelse for både børn og voksne

Klappelade Syltefisk lægger sig i forlængelse af Den fnuggede himmel-pop-trompet. Om den skrev anmelderne bl.a.:

»Der er noget, som rimer, og der er himmelhøj poesi tillige […] Sikke et makkerpar. Sikke en bog.«
***** – Politiken 

»En formidabel tornado af ordlege og fabelagtige naturalistiske illustrationer, der skaber nye ord og løfter deres indbyrdes slægtskab til nye humoristiske højder […] Legende ord, rim og vers er billedligt sat op sammen med de smukke illustrationer, som skaber en fin velovervejet ro i hvirvelvinden af ord. Som en bygnings rolige ramme omkring glade legende børn en dejlig lørdag formiddag på et smukt bibliotek.«
– Jette Holmgaard Greibe, Litteratursiden

»Der er tale om poetisk pædagogik eller pædagogisk poesi, hvor der appelleres til barnelæserens følelser og humoristiske sans gennem ekspressive billeder, pudsige rim og løjerlige sproglege.«
Weekendavisen

»Det er ord-poesi for os, som nyder at dvæle ved sproget […] Bogen er en børnebog, men mindst lige så fornøjelig for barnlige sjæle [...] Bogen er trykt i en stor størrelse, hvilket gør læseoplevelsen mere intens, fordi illustrationerne får plads til at folde sig ud og spille sammen med ord-rimene i en opfindsom symfoni […] Birgitte Krogsbølls fantasifulde ord-univers understøttes af Kamilla Wichmanns plakatsmukke tegninger.«
**** – Nordjyske Stiftstidende


 

Okker gokker gummi klokker og andre børnerim

Okker gokker gummi klokker og andre børnerim

Jens Sigsgaards og Arne Ungermanns rim og remse-klassiker med bl.a. Hvem er det der banker, Jørgen Jørgen Jyde, Nede i fru Hansens kælder og mange flere. En billedbog, der bliver læst igen og igen. 

Okker, Gokker, Gummiklokker er en del af Gyldendals klassikere for børn, som er en ny klassikerserie med en samling af de allerbedste billedbøger gennem tiden.