Derfor kan du tabe dig ved at spise kål
Vidste du, at kål er en af de bedste metoder til at aktivere kroppens egne vægtregulerende hormoner? Her forklarer Anette Sams hvorfor.
Af Sisse Tvegaard Andersen / 28-4-2025
Forfatter og forsker Anette Sams er fan af kål. Både fordi det er en fødevare med få kalorier og masser af vitaminer og mineraler, men især fordi det at spise kål – og alle andre slags planter med masser af fibre i øvrigt – er en af de allerbedste måder at sætte gang i kroppens naturlige vægtregulerende hormoner. Planternes celler har nemlig en ekstra tyk cellevæg omkring sig, som gør, at de kan komme længere ned i fordøjelsessystemet, før næringsstofferne frigives.
LÆS OGSÅ: Opskrift på en lækker ret med kål
- På den måde fungerer plantecellerne faktisk som en slags container, der transporterer næringsstoffer langt ned i tarmen. Dernede spiser alle de gode tarmbakterier så ”indpakningspapiret”, og næringsstofferne bliver frigivet. Når vi frigiver dem dernede, binder de sig til smagsreceptorer i tarmen, og det signalerer til cellerne: ”slip noget af hormonet glp-1 ud, slip noget appetitregulerende ud”, forklarer Anette Sams begejstret.
Anette SamsAnette Sams (f. 1971) er farmaceut, forsker, forfatter og foredragsholder, og hun brænder for at gøre Danmark sundere ved at ændre vores syn på sundhed. Hun har blandt andet udgivet bøgerne SANDHEDEN OM SUKKER, UD AF DIABETES 2 og KÅLHYDRATER.
Januar 2025 udkom KROPPEN KAN SELV – AKTIVER DINE NATURLIGE VÆGTTABSHORMONER.
En kalorie er ikke bare en kalorie
I sin bog KROPPEN KAN SELV går Anette Sams i dybden med, hvordan man kan aktivere kroppens egne vægttabshormoner. En af de vigtigste pointer er at en kalorie ikke bare er en kalorie. I stedet for kun at tælle kalorier skal vi sørge for, at den mad, vi spiser, ikke smider sine næringsstoffer for hurtigt, men kommer helt derned, hvor vores tarmbakterier også får glæde af dem.
- Faktisk snupper tarmbakterierne nogle af kalorierne fra os, når vi deler vores mad med dem. Så på den måde får vi både færre kalorier, samtidig med at vi får aktiveret de gode vægt- og appetitregulerende hormoner, siger forfatteren, der understreger, at de gode madvaner ikke kun handler om at tabe sig:
- Brugere af mine principper fortæller, at de mister sukkertrangen. De får en mere reel appetitregulering. De føler ikke behov for at gå og småsnacke hele dagen, og det påvirker deres humør og deres velvære.
Gå på kålopdagelse
Anette Sams opfordrer alle til at eksperimentere med de mange typer af kål og andre grøntsager, der findes.
- Gå på opdagelse og find ud af, hvilke kåltyper du godt kan lide, og hvilke tilberedningsmetoder du kan lide. Det er bare at give den gas. Råt, stegt, bagt, blendet, hvad som helst. Selv om du blender dem, får du stadig effekten. Men lad nu være med at hælde sukker og mel på, ikke?