Lulu på drømmejagt

Adam O. har taget hul på en trilogi om pigen Lulu, der finder nøglen til en gammel, rusten bus og drager ud på et storslået eventyr for at få indbyggerne i Drømmeløse til at drømme igen.

Af Rasmus Meldgaard Harboe / 13-06-2023

Illustration fra Adam O.s billedbog LULU LUKØJE

Drømmebussen står uden for byen Drømmeløse og ruster. Engang var den ellers den bus, der fragtede indbyggerne i byen til og fra et væld af drømmeverdener.

Da en en lille pige med viltert hår og et insisterende blik finder bussens nøgle, er hun naturligvis nødt til at prøve, om den kan starte. Snart flyver pigen langt over byen og videre ud i universet, 
for nu skal indbyggerne i Drømmeløse begynde at drømme igen.

Sådan tager forfatter og illustrator Adam O. hul på sin nye trilogi om Lulu og hendes store drømmeeventyr. Den første bog hedder LULU LUKØJE: REJSEN FRA DRØMMELØSE, og ideen til den opstod blandt andet på baggrund af en skitse. Adam O. Tegner og forfatter Adam O. (f. 1976) debuterede i 2011 med tegneserien RUINER på forlaget Fahrenheit. Han står også bag historierne om trolden Tonni2Ton og den prisvindende børnebogs-trilogi DEN RUSTNE VERDEN. I 2022 udgav han den anmelderroste børnebog GRO.

“Jeg sidder tit og tegner skitser for sjov uden nogen plan,” siger forfatteren. “Og så fik jeg en dag lavet en tegning med et flyvende faretøj i et tågelandskab. Den har hængt på min opslagstavle i  lang tid.”

Men det er ikke skitsen alene, der har lagt kimen til bogen, for ideen om den rustne, forladte bus er hentet fra et af forfatterens private minder. Under et besøg på en svensk bilkirkegård stod han nemlig selv engang inden i en rusten bus og forestillede sig, hvor den kunne tage ham hen.

“I mit hoved blev det til en drømmerute,” siger han. “Så var jeg i gang med andre ting, men jeg vendte tilbage til tegningen og fik den sat sammen med den forladte bus.”

Bogen er klogere end forfatteren

Når Adam O. går i gang med at skabe en bog, lader han helst fortællingen udvikle sig, mens han arbejder. For hvis han ville forsøge at kontrollere historien med farvede post-its på et stort whiteboard, ville han snyde sig selv, mener han.

“Jeg plejer at sige, at bogen er klogere end forfatteren. Hvis man planlægger, så bliver den i hvert fald ikke klogere end én selv. Det tror jeg ville være en fejl, i hvert fald for sådan en som mig, der kun er mellemgodt begavet. Jeg ville ikke kunne nå frem til de steder, som jeg når,” siger han.

I den første Lulu Lukøje-bog er der også hentet inspiration fra børnebogen Den lille prins. På samme måde som i den franske børneklassiker bevæger handlingen sig nemlig rundt i universet, og Lulu besøger forskellige planeter, som hver repræsenterer en drømmeverden.

“En planet kan være kæmpestor, eller hele planeten kan være et bibliotek eller et redskabsskur,” forklarer forfatteren. En anden inspirationskilde har været den legendariske japanske tegnefilmskaber Hayao Miyazaki, som er manden bag film som Min nabo Totoro og Chihiro og heksene.

“I de film er der virkelig meget i de enkelte tegninger. De er nærmest historier i sig selv. Det er sådan nogle lidt charmerende parallelverdener, det kan jeg også godt lide.” 

Ukuelig eventyrlyst

Inden Adam O. rigtigt kunne lade sig rive med af historien og gå på opdagelse i de mange drømmeverdener, havde han brug for en eventyrlysten hovedkarakter, som kunne drive handlingen.
Den karakter blev pigen Lulu.

“Det er et af de megastore privilegier ved at være børnebogsforfatter, at karaktererne stadig tror på eventyrene, på at rejse ud i verden. Når de stakkels voksenbogsforfattere skal introducere en karakter med et positivt livssyn, så skal de virkelig gøre sig umage. Men børnene er handlekraftige og eventyrlystne, sådan er de bare.”

Der er eventyrlyst nok i Lulu til at strække sig over de næste to bind i serien, som Adam O. har tænkt sig at skabe. Selvom de – selvfølgelig – ikke er planlagt.

“Hun skal i hvert fald ud at finde den forsvundne buschauffør,” fortæller han. “Der er allerede i første bog lagt et par brødkrummer ud til, hvem det kunne være, og det bliver en del af den fortsatte fortælling. Hvis en by ikke drømmer i så mange år, så er der nogen, der har noget at indhente. Så det kan blive til nogle ret vilde drømmeture.”

 

 

Lulu Lukøje. Rejsen fra Drømmeløse

Lulu Lukøje. Rejsen fra Drømmeløse

Eventyrlig, poetisk børnebog, der trækker tråde til både fortællinger som Ole Lukøje og Den lille Prins. Velegnet til godnatlæsning og fantastisk illustreret af den prisbelønnede forfatter og illustrator Adam O. Den første bog af flere om Lulu Lukøje.

Lulu bor i Drømmeløse, hvor mennesker ikke længere er i stand til at drømme. Hun leger ofte i skoven uden for byen, hvor der står en overbegroet gammel bus parkeret. Lulu er vild med den bus, og da en krage bringer en nøgle, prøver hun den i bussens tænding- og KAPOW så starter eventyret. 

Bussen flyver ud i universet til andre planeter med beboere, som Lulu kommer i kontakt med: flyvende delfiner, Tankpasseren i Mellemrummet og mekaniker-kaninerne på Centralen bag Drømmeporten. Og med hjælp fra kaninen Tier, bliver Lulu drømmebussens nye chauffør.