10 feelgood-bøger til ferien

Feelgood er en genre med en tydelig varedeklaration: Den transporterer dig væk fra hverdagens hamsterhjul, ind i et helt andet rum, hvor du kan føle dig særligt godt tilpas. Her anbefaler redaktionen 10 feelgood-romaner, som garanteret gør din sommerferie endnu mere behagelig.  

Af Rasmus Meldgaard Harboe

 

Uanset om du skal tilbringe sommeren udenlands eller i det danske sommerland , så anbefaler vi, at du tager en stak feelgood-romaner med dig. Heldigvis er der rigeligt at vælge mellem, og vi har udvalgt 10 af de allerbedste lige nu.

Kostskolens hemmelige verden

Vi befinder os i den engelske by Norfolk. Efter dødsfaldet af kostskoleeleven Charlie Cavendish vender Jazmine ’Jazz’ Hunter tilbage til politiet for at deltage i efterforskningen. Sammen med kollegaen Alistair Miles får Jazz adgang til den ellers så lukkede Skt. Stephens Skoles inderste, hvor der dukker flere mørke hemmeligheder op, end hun havde forestillet sig. Det er den hæderkronede feelgood-forfatter Lucinda Riley, som står bag krimien MORD PÅ KOSTSKOLEN. Det er forfatterens ældste søn, Harry Whittaker, som har sørget for at få udgivet romanen på vegne af sin mor, som døde i 2021. 

 

Mord på kostskolen

Mord på kostskolen

Da en elev pludselig dør på Skt. Stephens skole langt ude på landet i Norfolk, forsøger forstanderen ihærdigt at iscenesætte den chokerende hændelse som en tragisk ulykke.

Det lokale politi vil dog ikke udelukke, at der er tale om en forbrydelse, og sagen får den talentfulde efterforsker Jazmine ’Jazz’ Hunter til at vende tilbage til politiet. Jazz har haft sine grunde til at trække sig tilbage fra en lovende politikarriere i London, men hun går modvilligt med til at stå i spidsen for efterforskningen for at gøre sin tidligere chef en tjeneste.

Sammen med sin loyale kollega Alistair Miles træder Jazz ind i kostskolens lukkede verden, og da hun begynder at undersøge omstændighederne omkring eleven Charlie Cavendishs tragiske død, tager begivenhederne snart en foruroligende drejning.

Mens sneen lægger sig over landskabet, og skolens personale rykker sammen, kompliceres sagen yderligere, og da der bliver gjort et grusomt fund på skolen, forvandler sagen sig til den mest udfordrende i Jazz’ karriere. For kostskolen gemmer på hemmeligheder, der er mørkere, end hun nogensinde havde forestillet sig ...

 

Pressen skriver:

»En meget tilfredsstillende krimioplevelse.« 
**** – Jyllands-Posten 

»Spændende og velskrevet krimi sætter kostskolelivet under lup.«
– Litteratursiden 

»Fremragende.«
– Bogvægten

»En velskrevet og underholdende krimi om gamle hemmeligheder, som forfølger slægter igennem generationer.«
– Lektørudtalelse

»Helstøbt og velgennemarbejdet.«
**** – Bogrummet

»Dette må være sommerens must-read.«
– Bogblogger.dk

»Mord på kostskolen” rummer alle de elementer, der har gjort engelsk krimihåndværk – både som film og i bogform – så populært verden over.«
**** – Bogrummet

 

At finde kærligheden igen

Leena er mildest talt udkørt af sit travle London-liv, og samtidig er hun i bundløs sorg over tabet af sin søster. Hun bliver tvunget på orlov og beslutter sig for at søge tilflugt hos sin 79-årige bedstemor Eileen, som bor i en lille landsby og for nyligt er blevet single. Men i landsbyen er der ikke mange muligheder for, at bedstemoren kan finde kærligheden igen – så Leena og hun aftaler at bytte liv, og så er Eileen på vej til en meget anderledes tilværelse i London, mens Leena læner sig ind i landsbyidyllen. BARE PÅ BESØG er en rørende feelgood-roman af Beth O’Leary. Det er ren eskapisme og en virkelig fin historie.

Bare på besøg

Bare på besøg

EILEEN ER TRÆT AF AT FØLE SIG GAMMEL.
LEENA ER TRÆT AF SIT USIKRE UNGDOMSLIV. 
MÅSKE KAN DE LÆRE LIDT AF HINANDEN?

Ambitiøse Leena Cotton har store drømme for fremtiden, og hun lever et travlt liv i London med et hektisk job og en smart kæreste. Men hun er også udkørt og i sorg efter at have mistet sin søster, og da hun efter en uheldig episode på jobbet bliver tvunget på orlov, flygter hun ud af byen og hjem til sin elskede bedstemor, Eileen.

Eileen er for nyligt blevet single i en alder af 79, men det vil hun ikke lade sig begrænse af. Hun beslutter sig for at give kærligheden en chance, men der er bare ét problem: Den lille landsby, hun bor i, er måske nok fuld af sladder og lokale intriger, men den byder ikke ligefrem på et stort udvalg af interessante mænd.

Derfor foreslår Leena, at de to bytter liv og bolig. Eileen kan bo i London og lede efter kærligheden, mens Leena tager sig af de lokale – ikke mindst Eileens temmelig gnavne nabo.

Men med kærlighedskvaler, udfordringer i landsbyen, svære familierelationer og onlinedating i London, kan det vise sig svært for både Eileen og Leena  bare at være på besøg. Og hvad sker der egentlig, når de rejser hjem igen?

Pressen skriver:
»Hyggelig, håbefuld eskapisme, som vil få læserne til at grine, græde og føle sig inspirerede.«
– Kirkus

»Fuld af varme og positiv stemning. Bare på besøg beviser, at det aldrig er for sent at ændre sit liv og forfølge sine drømme. Den skal bare læses.«
– Platinum

»En både underholdende og varm fortælling.«
– Lektørudtalelse

Den hemmelige lejlighed i Paris

Da hendes elskede bedstemor dør, står Aurelia Leclaire til at arve en lejlighed i Paris, som hun aldrig før har kendt til. Det viser sig, at lejligheden har været aflåst siden Anden Verdenskrig, og den er fuld af hemmeligheder, lige fra kunstskatte til nazistisk propaganda. Kelly Bowens roman LEJLIGHEDEN I PARIS foregår i to spor, og vi følger også Estelle Allard, som i 1940’ernes Paris sætter sit liv på spil i kampen mod nazisterne. De to skæbnefortællinger flettes fornemt sammen og fortæller en historie om, hvordan menneskers valg kan skabe bølger gennem generationer.

Lejligheden i Paris

Lejligheden i Paris

"Inspireret af den sande historie om en forladt herskabslejlighed i Paris, der genopdages efter 75 år. En smuk og hjertegribende fortælling om tab, mod og kærlighed. Anbefales varmt!”
All about romance

London, 2017: Aurelia Leclaire arver uventet en overdådig herskabslejlighed i hjertet af Paris – og med den åbenbares årtiers hemmeligheder. Lejligheden er nemlig fyldt med uvurderlige kunstskatte, haute couture og nazistisk propagandamateriale. Men hvorfor fortalte Aurelias elskede mormor hende aldrig om den smukke lejlighed og sin fortid i Paris?

Paris, 1942: Tyskerne har besat byernes by. Den smukke og glamourøse Estelle Allard fortsætter dog sit dekadente liv upåvirket af krigens rædsler. Men da hendes venner en efter en deporteres, og krigens alvor går op for hende, tøver hun ikke med at sætte sit liv på spil og kæmpe mod nazisterne med alt, hvad hun har kært.

I hjertet af Paris forenes to kvinders skæbne med 75 års mellemrum. Begge må de finde modet til at gøre det rigtige under umulige omstændigheder, og konsekvenserne af deres valg vil ændre både historien og deres families fremtid for altid.


Pressen skriver:

"Romanen er skruet rigtig godt sammen ... Mange læsere vil være meget glade for denne bog."
Lektørudtalelse

"Bestemt en læseværdig oplevelse."
Bogblogger.dk

Tre kvindeskæbners sorg og kærlighed

Robyn og Jake skal giftes, og den nærmeste familie er inviteret til familiens strandhus i Devon, England. Planen er, at det skal blive magisk, men alligevel er Robyn bekymret. Da hun fyldte 18 år, fik hun nemlig en æske, som indeholder hemmeligheder, og nu da brylluppet står for døren, er hun begyndt at tænke på den igen. Skal hun åbne døren til en sorg, som ellers ligger begravet i fortiden? SOMMEREN VED HAVET af forfatteren Veronica Henry er fortællingen om tre kvinder, som er knyttet sammen af hemmeligheder, sorg og kærlighed.

Sommeren ved havet

Sommeren ved havet

Tag med på den dejligste strandtur i denne hjertevarme roman om tre kvinder, tre somre og et bryllup, der ændrer alt

Sommeren nærmer sig, og Robyn og Jake er i færd med at planlægge deres bryllup. Deres nærmeste familie er inviteret, og brylluppet skal afholdes i familiens lille strandhus i Devon – med frokost i vandkanten, dans i sandet og masser af rosé. Det bliver vidunderligt!

Men Robyn er bekymret snarere end forventningsfuld. Hun kan nemlig ikke lade være med at tænke på æsken, hun fik til sin attenårs fødselsdag. Hvilke hemmeligheder indeholder den, og bør hun overhovedet åbne den dør til fortiden, hvis hun skal gøre sig håb om en lys og lykkelig fremtid?

Efterhånden som bryllupsdagen nærmer sig, begynder sandheden at gå op for Robyn, og hun indser, at selv den største sorg kan rumme håb – og at kærligheden altid sejrer til sidst.

Sommeren ved havet er en hyggelig og varm historie om tre generationer af kvinder, hvis liv knyttes sammen af gamle hemmeligheder, hjertesorg og den brændende kærlighed.

 

Pressen skriver

"Masser af stemning og nogle elskelige personer."
– Lektørudtalelse

 

Bloggerne skrev om Hjertets boghandel og Villa Måneskin:

"Hyggelig og hjertevarm til os, der elsker bøgernes verden."
– Bøgerne i mit liv

”En rigtig sød bog om, hvor langt og hvor meget en families sammenhold kan udholde.”
******   Bogkvisten

"En hyggelig bog **** – Læs & Lyt

”Den sidste side er vendt, og jeg var slet ikke klar til at afslutte denne hjertevarme roman! Det er virkelig en fantastisk bog”
Frk. Bogorm

”Feelgoodroman til at varme dit hjerte med smil og tårer”
Klavs Gerdes Diva

"Hyggeligt på den der varme, afslappende og alt-er-godt-måde."
– Bøgerne i mit liv

Hemmeligheder på det franske slot

Da Pixie Sampsons mand dør, efterlader han hende intet mindre end  et fransk slot. Knust af sorg rejser hun med sin mor til det franske for at sætte slottet til salg, men da de ankommer, finder de til deres store overraskelse ud af, at Justine Martin og hendes lille søn Ferdie residerer der. Men hvem er Justine, og hvad er hendes forbindelse til Pixies afdøde mand? Med SOMMER PÅ SLOTTET har Jennifer Bohnet skrevet en hjertevarm feelgood-roman om sorg og et håb for en lys fremtid – trods alt. 

Sommer på slottet

Sommer på slottet

ENHVER SLUTNING ER BEGYNDELSEN PÅ NOGET NYT ...

Da Pixie Sampsons mand pludselig dør, arver hun det franske slot Château Quiltu i Bretagne. Ulykkelig og i dyb sorg rejser hun sammen med sin eventyrlystne mor, Gwen, til Frankrig for at sætte det til salg. Men hvad hun ikke ved er, at der med slottet også følger en ukendt logerende, Justine Martin, og dennes fireårige søn, Ferdie.

Lige så stille hvirvles Pixie og Gwen ind i et mysterium, der trækker tråde tilbage til fortiden: For hvem er denne Justine? Hvorfor bor hun på slottet, og hvordan kendte hun Pixies mand?

Hen over sommeren kommer fortielser og hemmeligheder op til overfladen, gamle sår begynder at hele, og noget nyt kan begynde …

Pressen skrev om Den franske villa og Vores sommer i Provence:
"Bohnet skriver skønne romaner, der emmer af varme og sommerstemning. Et skønt og varmt persongalleri."
– Bogblogger.dk

”Rigtig hyggelig bog om at finde nye retninger i livet, ny kærlighed og nye venskaber.”
Bøgerne i mit liv

”En skøn og varm feriebog” 
– Bogblogger.dk

”Denne roman er fuld af sorg, uforløst kærlighed, familieintriger, hemmeligheder og altomvæltende overraskelser. Helt klart guf til en, der elsker virkelig god feelgood-sommerlæsning.”
– giz-blog.dk

”Varme og velvære til alle, der kan lide feelgood-bøger.”
– Lektørudtalelse

Hjertevarme og hjemmebag

Italienske Marisa Rossi har mistet sin elskede bedstefar og har svært ved at genfinde glæden. Derfor vælger hun at rejse langt væk, til en lille engelsk ø, hvor hun håber på at finde fred og ro. På øen har et lille bageri brug for ekstra hænder, og Marisa begynder at spekulere på, om hun mon kan finde lykken der? Den skotske forfatter Jenny Colgan er en sand feelgood-dronning, og det lille bageri er også kendt fra andre af hendes bøger. SOL OVER STRANDPROMENADEN er altså blot én af flere hyggelige Colgan-romaner, som både dufter af bagværk og varmer godt om hjertet.

Sol over strandpromenaden

Sol over strandpromenaden

Et glædeligt gensyn med det lille bageri på strandpromenaden, hvor hjertesorger forvandles til hjertevarme

Marisa Rossi føler sig lidt fortabt. Hun forstår ganske enkelt ikke, at alle andre bare kan fortsætte deres liv på vanlig vis, når hun selv sørger så dybt over sin elskede bedstefars død hjemme i Italien. Alle mister jo deres bedsteforældre før eller siden, så hvorfor tager hun det så tungt?

I et forsøg på at komme sig vælger Marisa at flytte til verdens ende – nærmere bestemt, en lille tidevandsø i det sydvestlige hjørne af England. Måske kan hun her finde fred og ro?

Uheldigvis – eller måske heldigt nok? – viser det sig, at den lille ø på ingen måde ånder fred og idyl. Marisas russiske nabo underviser i klaverspil, de herlige øboere er utroligt nysgerrige, og særligt det lille bageri har brug for en hjælpende hånd for igen at komme på ret kurs. Kan Marisa mon blive en del af fællesskabet og finde lykken her ved verdens ende?

Pressen om Den lille butik med de nye begyndelser:

”Morsom læsning.”
– Femina

”Den sødeste og mest charmerende roman længe.”
– Bogblogger.dk

"Hjertevarm, rørende og fin."
– Julies bogblog

”Sød, rørende, hjertevarm. En af de bedste feelgood-romaner, jeg har læst.”
– Litfix

”Jeg vil anbefale denne skønne bog til alle, der trænger til en god historie.”
***** – Bogfinken

Bogsælgeren tager sagen i egen hånd

Den udbrændte historielærer Lucy flytter ind i et hus i den idylliske landsby Little Maudley. Hun vil have ro til at fordybe sig i den spændende lokalhistorie, men snart har byens beboere  forpurret planerne, og hun engageres i stedet, sammen med den charmerende lokale snedker, Sam i at forvandle en gammel telefonboks til et bibliotek. DET LILLE BIBLIOTEK er skrevet af den engelske forfatter Rachael Lucas, og den er en hyldest til de små landsbyer, som nogle gange rummer mere spænding end de store byer.

 

Det lille bibliotek

Det lille bibliotek

Nogle gange sker der langt mere i en lille landsby end i storbyen

Den idylliske landsby Little Maudley er det perfekte sted at søge hen for den udbrændte historielærer Lucy. Her finder hun et lille hus og får endda nedsættelse i huslejen, hvis bare hun vil holde lidt ekstra øje med den halvsure nogle-og-90-årige nabo, Bunty.

Lucy har to mål med opholdet: at slappe af og fordybe sig i historien om det nærliggende Bletchley Park, der spillede en central rolle i modstandskampen under 2. Verdenskrig. Men lokalbefolkningen i Little Maudley har andre planer, og før Lucy ved af det, er hun dybt engageret i at forvandle bytorvets gamle telefonboks til et lille bibliotek.

Imens spirer venskabet til den lokale snedker, Sam, og også den charmerende landsby med alle de hyggelige beboere gør indtryk på hende. Samtidig viser det sig, at Bunty har en helt særlig forbindelse til Bletchley Park og den gamle telefonboks. Noget, hun har holdt hemmeligt i årtier, og som nu endelig kommer op til overfladen …
 

Pressen skriver: 

»Skøn feel good-roman fyldt med landsbyhygge, tætte venskaber og dramatiske historier« 
Lektørudtalelse

Krig og kærlighed

Flora Gordon lever sit stilfærdige liv, indtil krigen begynder at blusse op, og hendes lille havneby bliver inddraget som flådebase. Mange år senere vender Floras datter Lexie Gordon tilbage til byen, og hun forstår ikke, hvorfor landsbyboerne opfører sig underligt overfor hende. Langsomt begynder sandheden om hendes forældres skæbner at samle sig, og nu må Lexie finde ud af, hvordan hun skal forholde sig til den. SANGLÆRKENS HEMMELIGHED af Fiona Valpy er en hjerteskærende fortælling om krig og kærlighed, som er svær at lægge fra sig.

Sanglærkens hemmelighed

Sanglærkens hemmelighed

En gribende og rørende roman om mødre og døtre, kærlighed og venskab og om at finde sin egen plads i livet

Loch Ewe, 1940. Flora Gordon lever en stilfærdig tilværelse i den lille havneby ved bredden af Loch Ewe. Men krigen ulmer i det fjerne, og da byen bliver flådebase for de arktiske konvojer, ændrer Floras liv sig dramatisk. Da hun tilmed forelsker sig i herremandens søn, lader hendes skæbne til at være beseglet.

Flere årtier senere vender Floras datter, sangerinden Lexie Gordon, tilbage til havnebyen efter en omtumlet musikkarriere i London, men hun føler sig som en fremmed. Hvorfor er landsbyboerne så forbeholdne over for hende? Snart går det op for Lexie, at hendes mor – og alle i landsbyen – i årtier har båret på hemmeligheder, der får hende til at tvivle på alt, hvad hun hidtil har taget for givet.

Efterhånden som Lexie samler brikkerne, får hun kendskab til sine forældres modige og altopofrende handlinger under krigen, og hun må nu gøre op med sig selv, om hun kan tilgive fortidens synder og finde sin egen plads i verden.

Pressen skriver:

"Medrivende og underholdende."
– Lektørudtalelse

 

Tilbage til fortidens hemmeligheder

Belinda Marshalls lykkelige tilværelse med børn og børnebørn bliver pludseligt sat på pause, da hendes chef sender hende til Bretagne for at omdanne en skramlet campingplads til et ferieparadis. Belinda voksede nemlig op i Bretagne, og mens hun knokler for at få campingpladsen til at se glamourøs og indbydende ud, begynder fortidens hemmeligheder at dukke op. Du skal med forfatteren Jennifer Bohnet til en betagende del af Frankrig i romanen EN FRANSK AFFÆRE, som er helt perfekt til ferietasken.

En fransk affære

En fransk affære

Det er kærlighed, der gør rejsen umagen værd

Belinda Marshall nyder livet med børn og børnebørn i fulde drag, så da hendes chef indvier hende i sit seneste projekt, får hun et mindre chok: Hun skal rejse til sin barndomsby i Bretagne og forvandle en gammel, nedslidt campingplads til en glamourøs feriedestination inden næste sæsonstart.

Rejsen tilbage til Bretagne får snart gamle minder til at dukke op, og efterhånden som fortidens hemmeligheder afsløres, går det op for Belinda, at hun måske ikke kender hele sin familiehistorie. Kan Belinda mon forsone sig med fortiden og finde lykken og kærligheden i den by, hun engang elskede og kaldte sit hjem?

Pak rejsetasken og tag med bestsellerforfatteren Jennifer Bohnet til Frankrig, hvor kærligheden venter, og tingene sjældent er, som de ser ud …

Pressen skrev om Den franske villa og Vores sommer i Provence:

"Bohnet skriver skønne romaner, der emmer af varme og sommerstemning. Et skønt og varmt persongalleri."
– Bogblogger.dk

”En skøn og varm feriebog.” 
– Bogblogger.dk

”Rigtig hyggelig bog om at finde nye retninger i livet, ny kærlighed og nye venskaber.”
Bøgerne i mit liv

”Denne roman er fuld af sorg, uforløst kærlighed, familieintriger, hemmeligheder og altomvæltende overraskelser. Helt klart guf til en, der elsker virkelig god feelgood-sommerlæsning.”
– giz-blog.dk

"Sød, hjertevarm og romantisk historie."
Lektørudtalelse

En bogsælger der går efter drømmen

Nina Redmound er opgivende, da byens bibliotek lukker ned. Hun arbejdede nemlig på biblioteket og lever for at finde den rigtige bog til den rigtige læser. Nina tager mod til sig og satser alt på sin store drøm, så hun køber en gammel kassevogn og indretter den som boghandel, så hun kan køre rundt i Skotland og fortsætte med at finde læsere til de mange romaner. Jenny Colgan giver sine læsere en god læsekrammer med feelgood-romanen DEN LILLE BUTIK MED DE LYKKELIGE SLUTNINGER, som handler om hvad der er vigtigt i livet, og hvordan man finder modet til at gå efter det. 

Den lille butik med de lykkelige slutninger

Den lille butik med de lykkelige slutninger

Varm og humoristisk roman af den engelske bestsellerforfatter Jenny Colgan om at turde tage springet og følge sine drømme.

Nina Redmond elsker bøger. At finde den rigtige bog til den rigtige læser er hendes store passion – og hendes job. Så da det bibliotek, hun arbejder på, skal lukkes og omdannes til luksuslejligheder, aner hun ikke, hvad hun skal stille op.

Presset af omstændighederne øjner Nina en mulighed for at udleve sin drøm om at åbne en boghandel. Hun forvandler en slidt, gammel kassevogn til en butik på hjul, og med sine trofaste romanheltinder i ryggen flytter hun til Skotland og begiver sig ud i højlandet for at finde købere til sine bøger. Den virkelige verden viser sig imidlertid at være mere kompliceret end de historier, Nina elsker så højt, og det kræver alt hendes mod – og hele hendes opsparing – at forlade alt det, hun kender, og starte et nyt liv.

Pressen skriver:

»… romantisk feelgood-roman fra skotske Jenny Colgan, hvis heltinder ikke er tabt bag en vogn.«
***** – Familie Journal 

»Bogen er en humoristisk kærlighedserklæring til at turde springe ud i livet, til bøger, til læsere og til at engagere sig i sit eget liv, og ja: Slutningen er lykkelig.«
**** – Femina 

»Jenny Colgan formår at skabe komplekse og sympatiske personer, som man bliver glad af at læse om.«
**** – Bogrummet.dk 

»… får smilet frem.«
– ALT for damerne

»… en hyggelig lille virkelighedsflugt.«
Helsingør Dagblad 

***** – Ruskjærs bøger