Menneskets superkraft

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 36

 

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 

Du er i besiddelse af en superkraft. 

En superkraft, der har gjort dig i stand til at overtage verden – og den samme kraft, der adskiller dig fra alle andre dyr. 

Din superkraft er evnen til at forestille dig ting. Det mener i hvert fald den israelske forfatter og historiker Yuval Harari. 

 I dag skal vi tale om den gode historie. Om hvorfor vi mennesker har brug for den, og hvad den gør ved os. Vi fortæller et rigtigt juleeventyr – og en ægte gyser. God fornøjelse og rigtig glædelig jul.

 

 

Gæster: 
Molly Balsby, digter og kulturanmelder, Ekstra Bladet
Ole Knudsen, redaktør, Gyldendal 

Vært: Michelle Tubæk Gram

 

Bøgerne vi taler om: 

Frankenstein

Frankenstein

Victor Frankenstein er en ung og ærgerrig videnskabsmand, der drømmer om at skabe sit eget levende væsen - af rester af lig! Han har opdaget, hvordan det kan lade sig gøre og forestiller sig at skabe noget smukt, men sådan går det som bekendt ikke. Han skaber et monster, som han ikke kan holde af, og så går det løs. Monsteret flygter, lever som udstødt og indleder en uhyggelig vendetta for at påkalde sig Frankensteins opmærksomhed.

 

Et juleeventyr

Et juleeventyr

Et juleeventyr er en udødelig juleklassiker.

 

Børsmægleren Ebenezer Scrooge, en gnaven, ubehagelig, ensom gnier, hader julen af et godt hjerte. Efter kompagnonens død har han mistet enhver forbindelse med omverdenen, og den forestående juls krav om godgørenhed irriterer ham grænseløst. Han lukker sig inde med sine penge, mens fattigfolk sulter og dør i Londons gader. Om natten hjemsøges Scrooge af julens ånder – fortidens, nutidens og fremtidens – der viser ham det liv, han har levet og det liv, der er ham i vente. Kan man på én nat lære at livet, glæden og kærligheden er mere værd end alverdens penge?

 

Dickens’ morale i Et juleeventyr er eviggyldig: Penge er ikke alt – og den, der giver glæde, skal høste endnu større glæde selv.