Kan vi leve uden Karen Blixen?

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 24

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 

Da de amerikanske soldater blev sendt over Atlanten under 2. verdenskrig, havde de Karen Blixens fortællinger med i brystlommen.

Man havde nemlig produceret – i øvrigt uden Blixens vidende – en særlig Armed Service Edition af fortællingerne, der lige akkurat passede ned i en soldateruniforms lomme.

Som en anden talisman mod de forfærdelser, der ventede soldaterne, kunne historierne måske give beskyttelse – eller måske kunne de ‘give den virkelige verdens hårdtarbejdende folk en anden form for virkelighed’ – som Karen Blixen sagde det om sine historier.

Det var et spørgsmål om Blixen - eller kaos.

Hvad var det egentlig Blixens historier kunne? 

Og ville hun stadig i dag kunne agere talisman mod den kaskade af katastrofer, der sprøjtes ud af den overspændte centrifuge af pandemi, klimakrise, krig og klyngebomber, galoperende priser og forestående sultkatastrofer?Gæst: Birthe Melgård
Vært: Michelle Tubæk Gram

 

 

Bøgerne vi taler om: 

Syv fantastiske fortællinger

Syv fantastiske fortællinger

Lærredsindbundet luksusgenudgivelse.

Bogen, der blev Karen Blixens officielle debut - med moderne retskrivning.Den udkom oprindeligt på engelsk i 1934, blev med det samme en bestseller og gav hende et internationalt gennembrud.

Fortællingerne handler om så fundamentale emner som; mennesket og dets skæbne, forholdet mellem mandligt og kvindeligt -mellem livet og kunsten.

Den afrikanske farm

Den afrikanske farm

Årene på farmen i Kenya stod for Karen Blixen som de rigeste i hendes liv. Hun trivedes i den pragtfulde natur og blandt de indfødte, for hvem hun blev leder, lærer, mentor og dommer. Og det var her hun mødte sin elskede Denys Finch Hatton. 1. udgave med ny retskrivning.
Vinter-eventyr

Vinter-eventyr

Vinter-eventyr er en samling af Karen Blixens mest berømte fortællinger. Det er historier om kærlighed og ensomhed, barndom og alderdom, krig og ødelæggelse. Alle fortællingerne drejer sig om menneskets sælsomme søgen efter en vej igennem livet og stiller det evige spørgsmål: Kan det enkelte menneske ændre tiden og skæbnen?

Vinter-eventyr indeholder blandt andet fortællingerne ”En historie om en perle”, ”Heloïse”, ”Alkmene” og ”Sorg-Agre”.