Isens mystik

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 41

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 


Hvis kometer bestående af is ikke havde bombarderet jorden for længe, længe siden, så ville jorden stadig være en gold og stenet planet. 
Med isen kom fundamentet for al liv: vand. Men nu er isen ved at forsvinde. 
Mennesket har formået at tvinge det enorme element i knæ. 

ISBOGEN er en kærlighedssang til isens mystisk og videnskaben bag. Vi skal med tilbage til istiderne, med de opdagelsesrejsende tværs over indlandsisen, vi skal finde mammutter gemt dybt i isen – og så skal vi høre, hvad det kommer til at betyde for hele kloden og for os mennesker, at vi nu skal til at tage afsked med et element - med vores allesammens is. 

Sebastian H. Mernild, glaciolog og professor i klimaforandringer & Viktor Boy Lindholm, forfatter & journalist fortæller.

Vært: Michelle Tubæk Gram

 

 

Bogen vi taler om: 

Isbogen

Isbogen

Da jorden blev dannet for 4,6 milliarder år siden, var den så varm, at intet levende kunne bo her. Det var bare en gold og stenet kugle. Men kometer af is blev ved med at bombardere planeten, så den til sidst blev afkølet og beboelig. Det skabte fundamentet for det liv, vi kender her på kloden. Så når vi tænder for vores vandhane eller tager en isterning ud af fryseren, så er det alt sammen, fordi en serie af kometer bestående primært af is bragte vand og materialer ned til jorden fra rummets fjerneste afkroge. Vi er ikke bare stjernestøv. Vi er smeltede iskrystaller.

ISBOGEN er en fortælling om fortryllelse, eventyr og prøvelser i et vanvittigt element. En kærlighedssang til isen, dens mystik og videnskaben bag.

Gennem Jordens lange historie har gigantiske områder været dækket med is. Den har formet den måde, vores landskab ser ud på og påvirket den måde, vi mennesker lever på. Is er afgørende for kloden og for de enorme systemer, der holder vores vejr i skak og gør planeten beboelig. Men hvad er is, hvorfor er den altafgørende for vores art, og hvad sker der den dag, isen er væk?

ISBOGEN er en livsbekræftende og underholdende bog, der beretter om isens enorme indvirkning på vores fælles historie og samtidig afslører de hemmeligheder, som ligger gemt dybt under den kilometerdybe sne i Grønland.