Den mørkeste hemmelighed

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 34

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 

Det er midnat i det centrale Afrika. Året er 1961. Et propeldrevet fly tromler gennem den sorte nat. Men pludselig styrter det til jorden. Alle ombord omkommer. Undtagen én. Han overlever kun et par dage, men længe nok til at fortælle, at der lød eksplosioner om bord på flyet, inden det styrtede. Flystyrtet kom til at gå over i historien omgærdet af mystik. Ombord var nemlig FN’s generalsekretær Dag Hammarskjöld og hans følge af 15 personer. Officielt lyder meldingen på en pilotfejl, men meget tyder på, det ikke er tilfældet. Så meget, at FN har genoptaget undersøgelsen af det mulige mord på én af den postkoloniale verdens allervigtigste personer. Dag Hammerskjöld var nemlig meget upopulær blandt de tidligere kolonimagter – han kæmpede indædt for de afrikanske landes nyvundne frihed og uafhængighed. Og den slags får man fjender af, når også  stormagter som USA og Rusland havde store interesser i de ædelmetaller og sjældne jordarter - som der fx bugnede af lige her i det centrale Afrika. Men da filminstruktør og journalist Mads Brügger dykker ned i det mulige mordmysterie i sin dokumentarfilm Cold Case Hammarskjöld, rejser en anden og langt værre forbrydelse sig ud af Afrikas tåger. 

 

Gæster: 
Mads Brügger, forfatter, filminstruktør og chefredaktør på Frihedsbrevet
Bastian Emil Goldschmidt, forfatter og kommentator

Vært: Michelle Tubæk Gram

 

Bøgerne vi taler om: 

Doktor Maxwell, formoder jeg?

Doktor Maxwell, formoder jeg?

  • Mads Brügger

I årevis har journalist Mads Brügger været besat af en gådefuld organisation ved navn Det Sydafrikanske Institut for Maritim Research (SAIMR), der tilhører Apartheid-regimets mørkeste hemmeligheder. Han har endda lavet en prisbelønnet dokumentarfilm om SAIMR (Cold Case Hammarskjöld), men det stopper ikke her.

I Doktor Maxwell, formoder jeg? graver han sig endnu længere ned i kaninhullet og kommer tættere end nogensinde på sandheden om SAIMR og den mystiske og voldsparate kæderyger Keith Maxwell, der var instituttets sidst kendte leder.

En beretning om besættelse og den fine linje mellem virkelighed og fiktion samt løgn og sandhed.