Propagandaens nye supervåben

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 15

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

Når Kina afholder OL, når Saudi-Arabien gør Newcastle til én af verdens allerrigeste klubber, og når Qatar til december er vært for VM i fodbold foran millioner af TV-seere – ja, så handler det ikke kun om sport, men om politisk magt og 'hvidvask' af et image præget af store menneskerettighedskrænkelser. Fænomenet kaldes 'sportswashing'.

Spørgsmålet er, om sportswashing er blevet autoritære regimers nye supervåben? Og om alle vores drømme og langstrakte kampe for menneskerettigheder endegyldigt er sat til salg for ussel mammon.

Det undersøger vi i ugens Blixen eller Kaos.

 

Bøgerne vi taler om: 

 

SPILLETS FORVANDLING AF ASKER HEDEGAARD BOYE

Efter stadionulykkerne på Heysel og Hillsborough sidst i 80’erne befinder europæisk og særlig engelsk fodbold sig i en stunde null. Fodbold er blevet synonym med grove tacklinger og tilskueruroligheder. Det står så slemt til, at Margaret Thatchers engelske regering overvejer at indstille afholdelsen af professionelle fodboldkampe.Mod alle odds lykkes det faktisk at få styr på både stadions og tilhængere, hvilket kombineret med oprettelsen af Premier League i 1992 bliver startskuddet til 25 års kommerciel og sportslig succes. FODBOLDENS FORVANDLING er en fortælling om den udvikling.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

1984 AF GEORGE ORWELL 

Uhyggelig realistisk skildring af et fremtidssamfund, hvor tre superstater har delt verden mellem sig. Winston Smith lever i Oceanien, som beherskes af "partiet", der med Store Broder i spidsen kontrollerer alt - selv tanker lader sig pejle. Alligevel har Winston forbudte tanker, og han kommer i kontakt med andre oprørere, bl.a. pigen Julia, som han forelsker sig i, hvilket i øvrigt også er forbudt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EICHMANN I JERUSALEM AF HANNAH ARENDT

Hannah Arendt rejste i 1961 til Jerusalem for at dække retssagen mod SS-manden Adolf Eichmann og tegner i denne reportagebog et portræt af Eichmann, som en bureaukrat, der opfyldte sine forpligtelser over for den nazistiske stat, og det stred imod tidens fremstilling af naziforbrydere som menneskelige monstre. Hannah Arendt var en af de første, der koblede nazisme og stalinisme sammen, og det gjorde hende kontroversiel i samtiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gæster: 
Oscar Rothstein, idéhistoriker og journalist & Niels Overgaard, forfatter og medie- og kommunikationschef på Gyldendal

Vært:
Michelle Tubæk Gram