Charlotte Rørth

Charlotte Rørth er journalist og forfatter til bestselleren JEG MØDTE JESUS om hendes eget skelsættende møde med det uforklarlige, og senest har hun udgivet bogen GUD, DU ER JO LIGE HER. Selv finder hun både glæde, trøst og tro i skønlitteraturen.

Af Benjamin Bjerre


Jeg læser, fordi jeg vil glædes og forundres og undervejs blive klogere og kærligere. Indimellem læser jeg for at trøstes og mindes, andre gange for at lære nyttigt nyt. Bøger kan indeholde alt i verden. Fra det grummeste til det smukkeste.

Når jeg læser noget rigtig godt, bilder jeg mig ind, at jeg bliver bedre til at gøre noget godt for andre, fordi jeg altid ved, at jeg ved at læse lærer mere om andre.

Den bedste bog, jeg har læst inden for det seneste år, er svenske Kerstin Ekmans LÖPA VARG, der udkom 2021 og er et formidabelt portræt af en mand, måske hendes egen mand, der som ældre spejler sig i en ensom ulvs færden i de svenske skove. Bogen udkommer på dansk til efteråret.

Jeg er blevet et mere indsigtsfuldt menneske af at læse Anne Lise Marstrand-Jørgensens roman SORGENS GRUNDSTOF, der lærer læseren, hvor mange facetteret sorg og livsgnist kan være. Den bog har styrket mig i mit mod til at stå ved mine egne spirituelle oplevelser. Det samme har islandske Jón Kalman Stefánsson, som jeg har læst med intim nærhed, siden jeg fik tag i SOMMERLYS OG SÅ KOMMER NATTEN i 2005. Amerikanske Marilynne Robinson har jeg på et tidspunkt interviewet, og jeg har siden da sat mig dybt ind i hendes forfatterskab. Hun giver et vist og menneskeligt indblik i det at være troende, som ingen andre har kunnet gøre hende efter.

Et forfatterskab, jeg altid vender tilbage til, er Marianne Fredrikssons. Hun har skrevet en række romaner, der på begavet, velskrevet og insisterende vis beretter om livet både nu og da mennesket blev til. Det sidste skriver hun om i EVAS BOG, som jeg trofast har genlæst hvert år, siden jeg fik den af min farfar ved min yngste søns fødsel. Den handler om Eva og Adam, om deres kærlighed, forældreskab og det at komme overens med de vilkår, livet byder en.