Bogsnak - med Adam O.

HOBBITTEN, DEN UENDELIGE HISTORIE og ALICE I EVENTYRLAND er nogle af de historier, der har gjort stort indtryk på forfatteren Adam O.

Af Sisse Tvegaard Andersen

Det allerbedste ved bøger er … at hver enkelt læser beriger bogen med sine egne erfaringer og personlighed, og dermed forårsager det under, at læseoplevelsen af den samme bog varierer fra menneske til menneske.

De bøger, jeg fik læst højt som barn, var ... Brødrene Grimms eventyr, DEN UENDELIGE HISTORIE, SPEJL-ØRKENENS GÅDE, TROLDMANDEN FRA JORDHAVET, PETER PAN og en god bid af børnebiblioteket på Centralbiblioteket i Nykøbing Falster, (hvor min mor var bibliotekar).

Den bedste bog, som jeg selv læste i min barndom, var ... Tolkiens HOBITTEN. Jeg kan stadig genkalde mig følelsen af at være faret vild i mørket under Tågebjergene sammen med stakkels Hr. Bilbo Baggins.

En bog, jeg ofte giver i gave til (folk med) børn, er … Michael Endes MOMO. MOMO er en enestående fortælling, og har nogle af de bedste skurke i litteraturen. De grå mænd stjæler menneskes tid og putter den i tidsbanken. Man kan næsten lugte røgen fra deres små, grå cerutter, når man bevæger sig rundt på internettet.

 

Den fantasimaskine, børn har mellem ørene, er afsindig kraftfuld. 

For tiden kan vi i min familie bedst lide at læse … BETTY-bøgerne af Alberte Winding og Rasmus Breinhøi er et hit hos min datter, og min kæreste og jeg læser IS-SLOTTET af Tarjei Vesaas.

Når jeg læser højt, foregår det ofte …
om aftenen.

Den børnebog, jeg har læst flest gange, er …
ALICE I EVENTYRLAND. Den bog er så fantastisk, fantastisk underlig, og har lagt så mange grundsten for børnelitteraturen, at jeg aldrig bliver træt af den.

En børnebog, der har fået mig til at græde, er …
DEN UENDELIGE HISTORIE. Særligt det kapitel hvor Atréjus hest, Artax, synker ned i Sørgmodighedens Sump og forsvinder. 

Hvis jeg fik muligheden for at leve én dag som en karakter fra børnelitteraturen, ville jeg være …
Palle fra PALLE ALENE I VERDEN

Det er fedt at skrive bøger til børn, fordi …
den fantasimaskine de har mellem ørerne, er så afsindig kraftfuld. Faktisk så kraftfuld, at den kan køre på brændstof af meget ringe kvalitet, hvilket en børnebogsforfatter aldrig må lade sig friste til at udnytte.

En dag vil jeg skrive en børnebog, der handler om …
et barn der får ansvaret for en busrute til drømmeland.

Adam anbefaler: