Putins Rusland: En diagnose

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 23

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 

Ondskabens imperium, kaldte Ronald Reagan det. Kampen mellem Sovjetunionen og USA var en kamp mellem det onde og det gode. 

Og det gode vandt

Eller hvad? Faldt imperiet nogensinde sammen? Og var det overhovedet ondskab, der drev det? 

Hvem er Rusland? Og er der egentlig noget helt rivravruskende galt med verdens allerstørste land? 

Vi stiller en diagnose og bruger George Orwells bøger som medicinsk opslagsværk. Per Stig Møller er doktoren.


Gæst: Per Stig Møller, fhv. minister, dr.phil. og forfatter
Vært: Michelle Tubæk Gram

 

 

Bøgerne vi taler om: 

Kammerat Napoleon

Kammerat Napoleon

Anført af grisene gør dyrene på Grevefarmen oprør mod deres forsumpede herre og opretter et strengt socialistisk samfund. Det varer imidlertid ikke længe, før grisen Snowball må overlade magten til Napoleon, som indfører et terrorregime ved hjælp af sin hundelivvagt og gør grisene til den herskende overklasse.

Den barokke sorte humor i Orwells satiriske fabel er stadigvæk gyldig – og kan punktere enhver ideologisk ensrettende styreform.

1984

1984

Uhyggelig realistisk skildring af et fremtidssamfund, hvor tre superstater har delt verden mellem sig. Winston Smith lever i Oceanien, som beherskes af "partiet", der med Store Broder i spidsen kontrollerer alt - selv tanker lader sig pejle. Alligevel har Winston forbudte tanker, og han kommer i kontakt med andre oprørere, bl.a. pigen Julia, som han forelsker sig i, hvilket i øvrigt også er forbudt.

Orwells håb og frygt

Orwells håb og frygt

2. udgave. Denne bog om George Orwell, der første gang udkom 1983, rummer en biografisk skildring af forfatteren samt en gennemgang af forfatterskabet med analyser af bl.a. Kammerat Napoleon og 1984. Per stig Møller har tilføjet et nyt efterskrift.