Livet er et fucking eventyr

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 25

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 

Vikingerne var ikke høje og lyshårede – kun.

Indianerne nedstammer ikke fra europæerne, sådan som nogle godt kan lide at tro.
Til gengæld er vi europæere i familie med indianerne via et folk, der levede i Sibirien for længe, længe siden.
Og det danske folk - ja, det skal finde sine forfædre nede på de pontiske stepper - nord for Sortehavet.

Alt dette ved vi, fordi DNA-forsker og professor Eske Willerslev som den første i verden lykkedes med at rekonstruere arvemassen fra fortidsmennesker.

Men han er også en videnskabsmand, der ikke afviser noget som helst. Som i mødet med oprindelige folk verden over har haft oplevelser, der kan være svære at måle, veje og forklare.

Lad os tage på ET FUCKING EVENTYR blandt de levende og de døde med professor Eske Willerslev!Gæst: Eske Willerslev, professor og DNA-forsker
Vært: Michelle Tubæk Gram

 

 

Bøgerne vi taler om: 

Det er et fucking eventyr!

Det er et fucking eventyr!

DET ER ET FUCKING EVENTYR! er Eske Willerslevs beretning om sin jagt på menneskets forhistorie via knogler og DNA – og sideløbende på, hvem han selv er. I 22 hæsblæsende kapitler fortæller han om sin rejse fra utilpasset skoledreng til pelsjæger i Sibirien til den prisbelønnede eliteforsker, han er i dag.

Vi er med, når han henter prøver i Sankt Petersborg og finder den tidligere museumsdirektørs kranie i en montre; når han søger efter ukendte fortidsmennesker i en mexicansk klippehule, der siden bliver raseret af militærpolitiet; når han parterer resterne af en kannibal og bliver ramt af en forbandelse. Og vi er med, da han endelig finder ud af, hvor indianerne stammer fra, og at han selv – og alle andre europæere – er i slægt med dem via et uddødt folk.

Undervejs vælter tidligere tiders etablerede videnskabelige fortællinger som dominobrikker, hvilket gør hans modstandere så rasende, at han på et tidspunkt må gå med skudsikker vest. Også vores selvopfattelse som danskere får et skud for boven, da Eske opdager, at vores historie slet ikke går tilbage til stenalderen, som vi har lært i skolen – men at vores virkelige forfædre var hyrder på den pontiske steppe, og at vikingerne i øvrigt var et mix af folk fra nær og fjern.

DET ER ET FUCKING EVENTYR! handler om at have eventyret som drivkraft og om at opsøge ukendt land – men også om at fejle, overvinde modstand og konstant flytte grænserne for, hvad man kan, tør og ved