Forfattere | Gyldendal

Suzanne Brøgger

Suzanne Brøgger, f. 18.11.1944. Debuterede i 1973 med essaysamlingen Fri os fra kærligheden, der kritiserede kernefamilien og den vestlige kulturs livsform. Opgøret med de snærende bånd og konventioner videreførtes i Kærlighedens veje og vildveje (1975). Forførelse og forandring er yndlingsbegreber i det tidlige forfatterskabs erotiske livsfilosofi, hvilket også fremgår af hendes selvbiografiske "føljeton"s første bøger: I Creme Fraiche (1978) skildrer Suzanne Brøgger sin opvækst i Danmark og i Østen og sit forsøg på at "forme livet efter min egen vilje". I Ja (1984) beskrives et opslugende kærlighedsforhold, men mandens rolle svarer til domptørens, der forsøger at tæmme den vilde tiger — et af forfatterens mange selvbilleder. Først i Transparence (1993), der afslutter trilogien og markerer en vending i forfatterskabet, siger hun ja til en mand efter en periode med ensomhed og religiøs søgen. Bogen skildrer leden ved den offentlige rolle som superforførerske og præstinde for erotik og frihed; myten, som medierne og selviscenesættelsen havde bygget op, afskrives.

Den kosmopolitiske forfatters udadrettede liv og mange rejser har gennem årene leveret stof til essaysamlingerne Brøg (1980), Den pebrede susen (1986) og Kvælstof (1990).

I 1997 udgav hun slægtssagaen Jadekatten, et hovedværk i forfatterskabet. Den trækker på samme selvbiografiske stof som føljetonen, men i ny belysning og vurdering og med inddragelse af hendes store indvandrede polsk-jødiske familie. Ud over at være et billede på en families forlis er den et ætsende moderopgør og en beretning om menneskeligt svigt. Den sorte historie er båret af en blanding af dyster og høj humor ligesom Et frit og muntert lig (1998), der i strøtankens form kredser om kulturens forfaldstendenser. Sejd (2000) er en samling essays og artikler fra 1990'erne.

I romanen Linda Evangelista Olsen (2001) syner Suzanne Brøgger endnu en gang sit liv, denne gang med de katte, hun har haft, som omdrejningspunkt.

I 2014, hvor Suzanne Brøgger fyldte 70 år, var hun aktuel med livs- og billedbogen SZ, der omhandlede de otte årtier, hun har levet i. I 2017 udkom romanbiografien Koral, en forkortet og nykomponeret genudgivelse af trebinds-føljetonen. Norsk omelet - essays og notater blev udgivet i 2018 og var Suzanne Brøggers hilsen til nordmanden Holberg igennem en samling epistler og notater om Norge inspireret af rejser i landet og samtaler med kunstnere og samfundsdebattører.

I januar 2021 udkom essaysamlingen Med egen hånd, hvor hun er i dialog med sine gamle bøger og opdaterer, nuancerer og diskuterer de emner, der altid har optaget hende. Og i oktober 2021 var Suzanne Brøgger aktuel med En forfatters dagbog 2010-2020, der omhandler hverdagslivet på landet, beskriver rejser og begivenheder, giver nøgterne registreringer, kommenterer den samfundsmæssige og politiske udvikling. Suzanne Brøgger registrerer i bogen seismografisk sin omverden og er aldrig bange for at sætte sig selv i spil.

I august 2022 udkom Drama - en samlet udgivelse af Suzanne Brøggers otte dramaer. Af de otte læsedramaer er hendes Efter orgiet det eneste, der ikke tidligere har været udgivet som bog.

Fotograf: Sofia Runarsdotter, 2021

Bøger af denne forfatter