Forfattere | Gyldendal

Oscar K

Oscar K. voksede op i 1950’erne i en mindre provinsby i Jylland. Alle familierne hed Betak eller Ravnsborg eller Misser, bortset fra bageren på hjørnet, der hed Machevskij og kom fra Polen. De giftede sig med hinanden, fætre og kusiner, svigersønner og halvsøstre og en gang imellem en tante eller med en familie, der boede på overdrevet og hed Udby. Så der var også Udby-Ravnsborgere og Misser-Betakker, og hvad de ellers hed.


I skolen lærte de salmevers udenad. Lysets engel går sin gang. Oscar holdt sig vågen nat efter nat for at se, om der var en engel, der stod vagt ved hans seng. Men han så aldrig nogen. Hvis der var en gud, der stillede engle på vagt ved alle børns senge, kunne han så muligvis bare have glemt hans? Glemt ham? Der var pokker til forskel.


Alle Oscars bøger er forsøg på at nærme sig den stilhed, han hørte bag det besynderlige liv, der udfoldede sig i hans barndoms verden. At skrive en slags stilhedens historie. Oscar K.s verdensbillede er stærkt påvirket af kvantefysikerne Heisenberg og Bohrs ideer. Niels Bohr skriver med sin komplementaritetsteori, at der findes forklaringer, der gensidigt udelukker hinanden, men at begge er nødvendige for en fuldstændig forståelse. Det kunne i parentes bemærket være en rimelig nøjagtig beskrivelse af K.’s samarbejde med tegner Dorte Karrebæk.

Oscar K. debuterede i 1970 og har skrevet drama, digte, romaner, graphic novels og en lang stribe kontroversielle billedbøger for børn og unge, bl.a. Idiot (2009), Lejren (2011) og Knokkelmandens Cirkus (2014) i samarbejde med Dorte Karrebæk. Oscar K. modtog i foråret 2014 Statens Kunstfonds 3-årige arbejdsstipendium.

Bøger af denne forfatter