Ole Hyltoft

Beskrivelse

Ole Hyltoft

Naturen og kulturen er jævnbyrdige uundværligheder i Ole Hyltofts forfatterskab.

Hvordan reagerer mennesket på det, der strømmer ham i møde fra guds egen natur, hav og skov, dyr og blomster, vinter og sommer? Samt fra det samfund, mennesket har skabt?

Romanen kan svare.

Den fanatiske marxisme tager Ole Hyltoft ved vingebenet, mens munkemarxismen raser på sit højeste. Humoristisk-satirisk i novellesamlingen Revolutionens fortrop (1975). Og mere direkte kritisk i romanen Hjertet sidder til venstre (1973). Her beskrives Blekingegade-bandens tænkemåde og voldsudøvelse.

I romanen Hvem er angst for den stygge ulv? (1976) sigter forfatteren mod modparten, kapitalismen og dens dødelige konkurrencementalitet.

I spændingsromanerne Byggekongen (19 81) og Kulturpaven (1984) er samfundskritikken satirisk. Og i romanen om kunstmuseet Arken og den berømmelige Anna Castberg, Mordet på museet (1997), antager kritikken af en sensationshungrende kunstverden karakter af burleske.

En mere solidarisk samfundsbeskrivelse har Hyltoft ydet med dobbeltromanen De befriede og De besejrede (1979). Den handler om de store forventninger til et retfærdigere samfund og en friere levemåde, som den unge besættelsesgeneration i 40’erne og ungdomsoprørerne i 60’erne havde.

Romanen Københavnerpigen og kongemaleren (2005) handler om en piges opvækst i et socialdemokratisk arbejderhjem omkring 1900 og hendes længsel efter det magiske, kunsten. I Københavnerpigen under besættelsen (2007) fortælles der igen om denne københavnerpige. Nu bor hun og kongemaleren på Østerbro. Danmark er blevet besat. Hvordan forholder de to, der nu er blevet bedsteforældre, sig til tyskerne, til tiden og til krigen?

Ole Hyltoft har beskrevet sit eget liv som dreng og ung mand i erindringsbogen Barn af partiet (2000). Denne autentiske skildring af velfærdsstatens socialdemokratiske opbyggere set med en lille drengs øjne regnes af flere for forfatterskabets hovedværk. Professor Sven H. Rossel har i World Literature Today skrevet, at bogen ”løfter sig til samme højder som Henrik Pontoppidans og Martin Andersen Nexøs erindringer”. Sit voksenliv har Ole Hyltoft berettet muntert og selvironisk om i Alle disse forhåbninger (2001).

Novellesamlingen Tante Isidora (1982) fortæller underfundigt og solidarisk om samfundets oversete eksistenser.

Forfatteren har også skrevet digte og sange om og til børn, Snyd fanden for en taber (1984). Og kærlighedserklæringer til de skiftende årstider i Danmark, Skabt af ild (1986).

Hans seneste værk, essaysamlingen Tør du være dansk? Oder til fællesskabet (2009), er en række korte prosastykker, der bekender sig til det fællesskab af medborgere, vi deler sprog, historie og gemyt med. Det nationale fællesskab er os mere eksistentielt end det globalistiske.

Ved siden af sin skønlitteratur har Ole Hyltoft trofast fulgt et spor som offentlig debattør, samfundsrevser og -fornyer. Sin første kronik skrev han i Berlingske Tidende som 19-årig. Siden har han ingensinde været borte fra avisernes litteratur- og debatsider. Især kronikken har han brugt som litterært instrument på linje med Johs. V. Jensen, Jacob Paludan, Knud Sønderby. Få om overhovedet nogen skønlitterær forfatter har i den sidste menneskealder publiceret så mange kronikker som han, i Jyllands-Posten, Ekstra Bladet, Aktuelt, Berlingske Tidende og Politiken.

Ole Hyltoft var i 60’erne og 70’erne boganmelder og kulturredaktør på Aktuelt, i 80’erne og 90’erne tv-anmelder på Ekstra Bladet. Siden 2007 har Ole Hyltoft været medlem af Danmarks Radios bestyrelse, fra 2009 som næstformand.

Facts: Forfatteren er født 16.8. 1935 på Østerbro. Er cand.mag. fra 1961 i dansk og engelsk. Bor på Østerbro og i Tisvilde. Er gift med Yvonne Svendsen. Har en datter, Nina, der ligeledes er cand.mag., og et barnebarn, Emil. Har udgivet 26 bøger. Er repræsenteret i Højskolesangbogen og

andre sangbøger samt i en del antologier. Vedr. fuldstændig værkoversigt og persondata, se Kraks Blå Bog

og hjemmesiden ole-hyltoft.dk.

Læs mere

Seneste udgivelse

Zahira

Da deres storesøster Zahira bliver dræbt, tvinger det de to brødre Janus og Sami ud i et desperat hævntogt. Og deres far er på listen over de mistænkte.

Palle Schmidt har skrevet endnu en barsk ungdomsroman i en realistisk setting, denne gang en vaskeægte mordgåde. De to brødre, der skiftevis fortæller hvert kapitel i bogen, er dog ikke de helte, vi er vant til at se i detektivhistorier. Men hvad de mangler i erfaring, har de til gengæld i motivation.

Citat fra bogen:

»Janus stod bare og gloede på ham, udfordrede ham. De havde været i slagsmål masser af gange, selvfølgelig. Det var bare altid endt med, at Sami lå presset ned i gulvet eller asfalten eller røg på skadestuen. Ikke en eneste gang i sine femten år havde Sami fået Janus til at rokke sig det mindste, uanset hvor hårdt han havde slået til ham. Det kunne ikke svare sig at prøve nu.

Janus satte sig ned på hegnet. Virkede pludselig opgivende, træt.

“Hvad skete der, Sami? Hvad skete der med vores søster?”«

Pressen skriver:

»Zahira er skrevet på en god idé og indledes som en Olsen-banden-film. Janus kommer ud af spjældet, hvor lillebror Sami uden kørekort og i nystjålet bil holder klar til at hente ham […] De to brødre tonser sig igennem scener af opklaring med skiftende held. De får både tæsk og oplysninger om søsterens liv. Det ligner et mord, men hvem er morderen? Palle Schmidt har skrevet en historie, der griber om struben. «
***** - Steffen Larsen, Politiken

»Det er en virkelig god bog, hvor siderne næsten læser sig selv. Fortællingen har et spændende plot og fortælles i et tempo, som holder læseren fanget gennem hele bogen. En god læseoplevelse med et godt plot, masser af action og et interessant persongalleri. Bogen anbefales varmt. «
- Henrik Munch Jørgensen, Lektør
 

»Zahira er let at læse og rummer en spænding der effektivt trækker læseren igennem romanen […] Hele romanen er præget af dystopi og giver et lidt håbløst portræt af det Danmark, der propper mennesker ind i klicheer. Zahira skulle have været den der symboliserer adgangen til middelklassen. Udsigterne er mørke i lang tid, men slutningen giver en slags håb for fremtiden.«
***** - Birte Strandby, Bogvægten

»Jeg synes det er god bog, der giver en fin beskrivelse af hvad der kan drive unge til desperate handlinger, og så er den velskrevet […] Jeg mener den vil egne sig godt til klasselæsning, da den er glimrende som udgangspunkt for nogle holdningsdebatter, samtidig med at den er spændende læsning.«
- Ulla Weishaupt, Bogrummet

»Når intet fungerer i tilværelsen, når man er på det yderste sidespor og det eneste man kan vende tilbage til, og klamre sig til, rives væk - så bliver ønsket om retfærdighed og jagten på sandheden, stærk. Og stærk er netop, hvad jeg synes denne bog er.
Bogen henvender sig til børn fra 13 år, måske særligt til de læsetrætte drenge, som kan klare et lidt barskt sprog og spænding. Slutningen fik mig ud på kanten af stolen af spænding, og jeg fik associationer til nogle af de fedeste voksenkrimier. Fed og medrivende ungdomsroman.«
- Bogbefaling

»Palle Schmidt har leveret en rigtig god historie, med sans for detaljer og en flot evne til, i en relativ kort bog på 150 sider, at skabe nogle meget ægte karakterer […] Alt i alt en virkelig flot bog synes jeg. Jeg blev virkelig positivt overrasket. Det er en kort historie men den er spændende hele vejen igennem.«
8/10 – Bookeater

Bøger af Ole Hyltoft

Tilføj til ønskeliste

Zahira

Palle Schmidt

Tilføj til ønskeliste

I et andet liv

Palle Schmidt

Tilføj til ønskeliste

Natløb

Palle Schmidt