Forfattere | Gyldendal

Lars Johansson

Lars Johansson, f. 1949, er forfatter og filminstruktør. Oprindelig er Lars Johansson uddannet fotograf fra Kulturhistorisk Museum, Randers i 1979, og filmfotograf fra Den Danske Filmskole i 1982. Siden 1985 har Lars Johansson dog fortrinsvis arbejdet som filminstruktør og manuskriptforfatter. Han har instrueret en lang række kort- og dokumentarfilm, hvoraf flere har modtaget priser i ind- og udland. Det gælder ikke mindst DEN TYSKE HEMMELIGHED fra 2005.

Lars Johansson debuterede som forfatter i 2006 med den historiske roman SIGNE. Hovedpersonen er den autentiske kvindefigur Signe Gondrup, der under besættelsen forelskede sig i en tysk officer og rejste efter ham gennem det krigshærgede Tyskland i februar 1945. Bogen er blevet en bestseller og er ind til videre trykt i flere end 60.000 eksemplarer.

Lars Johanssons anden roman, DANCING CHARLIE fra 2008, bygger også på historiske fakta. Her tager Lars Johansson udgangspunkt i den autentiske historie om de 1500 krigsfanger på en flydedok, der strandede på Langeland på besættelsens sidste dag, 4. maj 1945.

I 2014 udkom SIGNES HJEMKOMST. Den bog begynder, hvor SIGNE sluttede: med Signes tilbagevenden til Danmark efter krigen.

I februar 2024 blev romantrilogien afsluttet med SIGNE OG HENDES DATTER. Det er februar 1949 og Signe prøver at skabe sig et nyt liv i København, men hun må erkende, at hun ikke kan undslippe sin fortid og at sladderen følger hende til København. Samtidig vokser Signes datter, Kirsten, op hos sine bedsteforældre i Skanderborg, hvor hun bliver betragtet som tyskerunge. Gennem hele sin opvækst længes hun efter sin smukke, men fjerne mor, som hun sjældent ser, mens hun prøver selv at skabe en historie om den far, som ingen, heller ikke Signe, vil eller kan fortælle hende om.

Foto: Sara Galbiati, Gyldendal Medie, 2023

Bøger af denne forfatter