J. M. Coetzee

Beskrivelse

John Michael Coetzee, f. 1940, er sydafrikansk forfatter.

Han kommer af en afrikaans familie, men har gået på engelsksprogede skoler og er uddannet som matematiker og lingvist i USA, fra 1971 litteraturforsker ved universitetet i Cape Town.

Blev sammen med forfattere som Nadine Gordimer og André Brink fremhævet som en af de fremmeste apartheid-modstandere, men har samtidig forbeholdt sig retten til at være kritisk over for tilstandene i Sydafrika efter apartheidstyrets fald.

Coetzee vandt i 1983 Booker-prisen for Historien om Michael K og fik atter prisen i 1999 for sin hidtil mest læste og omdiskuterede roman, Disgrace, en dyster fortælling om voldtægt og frustreret seksualitet i Sydafrika i årene efter 1994, hvor apartheid afvikles, men de adskilte kulturer alligevel ikke formår at kommunikere.

Modtog Nobels litteraturpris i 2003.

Bosat i Australien siden 2002, australsk statsborger siden 2006. Coetzee har udtalt, at det for ham ikke så meget var et spørgsmål om at flytte fra Sydafrika, som det var et spørgsmål om at flytte til Australien, et land han havde følt sig tiltrukket af, siden han besøgte det første gang i 1991.

Læs mere

Seneste udgivelse

Jesu barndom

En mand og en dreng ankommer til et nyt land efter at have krydset havet. Her bliver de hver tildelt et navn og en alder og interneret i en lejr, mens de lærer spansk, deres nye lands sprog. Som Simon og David finder de vej til relokaliseringscentret i byen Novilla, hvor bureaukratiet behandler dem høfligt men ikke nødvendigvis hjælpsomt. Simon finder et job på havnen. Arbejdet er rygbrækkende, men han falder snart til blandt sine nye kammerater, som i frokostpauserne fører lange filosofiske diskussioner om arbejdets værdighed.

 

Nu mangler han at finde drengens mor. Selvom han, som alle andre, der ankommer til dette nye land, ikke har blot den vageste erindring om tiden før ankomsten, er han overbevidst om, at han vil kunne genkende hende, når han ser hende.

 

Og en dag får Simon faktisk øje på en kvinde, som han er sikker på, er Davids mor. Han overtaler hende til at påtage sig rollen. Davids nye mor opdager snart, at han er noget særligt, klog, drømmende og med usædvanlige ideer om verden. Men skolen ser kun hans oprørske sind og insisterer på at sende ham på en specialskole langt væk. Hans nye mor modsætter sig, og det er Simon, der ender med at køre bilen, da de tre flygter over bjergene.

 

”Jesu barndom” er en dybsindig, smuk og overraskende roman fra en meget stor forfatter.

 

Bøger af J. M. Coetzee

Tilføj til ønskeliste

Jesu barndom

J. M. Coetzee

Tilføj til ønskeliste

Vanære

J. M. Coetzee