Forfattere | Gyldendal

J. M. Coetzee

John Michael Coetzee, f. 1940, er sydafrikansk forfatter.

Han kommer af en afrikaans familie, men har gået på engelsksprogede skoler og er uddannet som matematiker og lingvist i USA, fra 1971 litteraturforsker ved universitetet i Cape Town.

Blev sammen med forfattere som Nadine Gordimer og André Brink fremhævet som en af de fremmeste apartheid-modstandere, men har samtidig forbeholdt sig retten til at være kritisk over for tilstandene i Sydafrika efter apartheidstyrets fald.

Coetzee vandt i 1983 Booker-prisen for Historien om Michael K og fik atter prisen i 1999 for sin hidtil mest læste og omdiskuterede roman, Disgrace, en dyster fortælling om voldtægt og frustreret seksualitet i Sydafrika i årene efter 1994, hvor apartheid afvikles, men de adskilte kulturer alligevel ikke formår at kommunikere.

Modtog Nobels litteraturpris i 2003.

Bosat i Australien siden 2002, australsk statsborger siden 2006. Coetzee har udtalt, at det for ham ikke så meget var et spørgsmål om at flytte fra Sydafrika, som det var et spørgsmål om at flytte til Australien, et land han havde følt sig tiltrukket af, siden han besøgte det første gang i 1991.

Bøger af denne forfatter