Forfattere | Gyldendal

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy, født 1933, amerikansk forfatter, opvokset i det østlige Tennessee. Hans første romaner, indledt med THE ORCHARD KEEPER fra 1965, beskæftiger sig med menneskeligt forfald og voldsomme emner som blodskam, mordbrand, nekrofili, skalpering, halshugning og voldtægt. I overbevisende detaljer beskriver McCarthy unævnelige begivenheder i fattige, forpinte liv. Det ondes dominans er også i fokus i BLODESTS MERIDIAN fra 1985, en udpenslet spaghettiwestern.

Efter fem mørke, men poetiske romaner, alle påvirket af Flannery O’Connor, skrev McCarthy bestselleren ALLE DE SMUKKE HESTE fra 1993, en dannelsesroman i Huckleberry Finn-traditionen, dvs. uden det overdrevent makabre og med enkelt billedsprog og bibelsk prosarytme. Efterfølgeren OVER GRÆNSEN fra 1994 skildrer en 16-årig ung mand, der er på en rejse af mytiske dimensioner. Sammen med BYERNE PÅ SLETTEN fra 1998 udgør disse romaner McCarthys Grænselandstrilogi.

IKKE ET LAND FOR GAMLE MÆND fra 2005 og VEJEN fra 2006 er begge opbygget som roadmovies, der med voldsomhed skildrer mænd i bevægelse fra sted til sted jaget af det onde. VEJEN blev i 2007 belønnet med en Pulitzerpris. På trods af en mere optimistisk holdning er forfatterskabets tema stadig livets grundlæggende usikkerhed, det isolerede menneskes misantropi og vor medfødte syndighed.

Bøger af denne forfatter