Amalie Skram

Beskrivelse

Amalie Skram (1846-1905), f. Alver, i Bergen. I 1884, ved indgåelsen af sit andet ægteskab, med forfatteren Erik Skram, flyttede hun til Danmark og fik dansk statsborgerskab. Året efter debuterede hun som romanforfatter med Constance Ring. Forinden havde hun i fjorten år været gift med den norske skibsfører Bernt Müller og sammen med ham og deres to drenge sejlet på verdenshavene. Fra da af levede hun som forfatter og udgav bl.a. Lucie (1888). Forrådt (1892), Professor Hieronimus og På St. Jørgen (1895). I hele den periode arbejdede hun på sit største værk, romanserien Hellemyrsfolket, et hovedværk i nordisk naturalisme, der udkom i fire bind (1887-98).

Læs mere

Seneste udgivelse

Professor Hieronimus og På Sct. Jørgen

Kunstmaleren Else Kant er i en dyb personlig og kunstnerisk krise. Hendes billeder bliver ikke, som hun ønsker, og hun har svære hallucinationer og selvmordstanker. Derfor lader hun sig frivilligt indlægge under den berømte psykiater professor Hieronimus. Snart opdager hun, at både de indlagte og ansatte på hospitalet er styret af denne ubøjelige patriarkalske autoritet – en autoritet, der nægter at lytte til hende.

Amalie Skrams selvbiografiske dobbeltroman, Professor Hieronimus og På Sct. Jørgen, er en klassiker i dansk litteratur og stiller med sin ubarmhjertige realisme de stadig aktuelle og foruroligende spørgsmål: Hvem er egentlig sindssyg, hvem kan definere det – og med hvilken ret?

Professor Hieronimus og På Sct. Jørgen udkommer med efterord af Karen Fastrup.

Udkommer i Gyldendals Klassikerkollektion - en serie med klassikere fra Danmark og hele verden. Hører til kollektionen, der har fokus på erindring.