Krimiforfatterens dobbeltliv

Om dagen passer han sit arbejde som advokat, i fritiden skriver han på en krimiserie om menneskesmugling, terrorisme og selvtægt. Det lyder i sig selv som et romanplot, men faktisk er det bare en beskrivelse af, hvad den danske krimiforfatter Walther Rebernik laver til daglig.

Af Rasmus Meldgaard Harboe 

Forfatter og advokat Walther Rebernik “Ja, det er et dobbeltliv, et enormt svært et,” fortæller Walther Rebernik og forklarer, at han typisk skriver på sine romanener om morgenen, inden pligten kalder i retslokalet.

“Det er der, min hjerne er frisk. Det er den ikke på samme måde sent om aftenen efter en lang dag med arbejde og møder, selvom jeg også nogle gange skriver sent  om aftenen og i ferier og weekender.”

Hans bog SATANS DATTER er første bind af en trilogi. Her møder vi forsvarsadvokaten Jan Rose, som bliver hvirvlet ind i et stort drama, da han bliver bortført af en internationalt eftersøgt terrorist. Og selvom forfatteren ikke selv har været udsat for noget helt så voldsomt, så benytter han sig af den 
viden, han har tilegnet sig gennem advokatarbejdet.

“Jeg står ofte i byretten og mærker angsten, den dirrende spænding, der er i og omkring et retslokale. Walther Rebernik er advokat igennem mere end 20 år. Han debuterede som forfatter i 2020 med krimien Jæger, der er første bind i en trilogi med specialkonsulent Hannah Bengtson. I 2021 fulgte bind toOffer, og året efter bind tre, Vidne. I 2022 var han nomineret til Krimimessens Publikumspris. Min hjerne er krøllet, så når jeg holder pause og går rundt inde i de her højloftede marmorlokaler, så forestiller jeg mig ofte nogle ting,” siger han og forklarer, at der også er en væsentlig forskel på indholdet i de to jobs.

“Jeg skriver jo om selvtægt, og det harmonerer ikke godt med, at jeg er en del af et erhverv, hvor det handler om at følge reglerne. Så min samvittighed tager en pause, mens jeg skriver. Det er også rart at være i en helt anden verden,” siger han.

Helte og skurke skal flyde sammen 

Også i fiktionens verden skal der herske en grad af troværdighed. Og spørger man Walther Rebernik, hvordan en god krimi er skruet sammen, så er noget af det vigtigste, at karaktererne er nuancerede.

“Helte og skurke skal helst flyde lidt sammen,” siger han. “Det prøver jeg også selv at få dem til at gøre. Selvfølgelig er der én, man holder med, men jeg synes selv, jeg lykkes med, at der er forståelse for, hvorfor skurkene gør, som de gør. De har nogle ar i livet, der har skubbet dem ud over en kant.”

Nu, hvor Satans datter er skrevet færdig, begynder Walther Rebernik at skrive på næste bind i serien. Og samtidig drømmer han om lidt færre timer i retslokalet og lidt flere ved skrivebordet.

“Jeg er fyldt 50 nu, og det bliver lidt nemmere at være advokat, jo mere erfaring man får,” fortæller han. “Jeg kunne godt tænke mig at gå lidt mere ned i tid på arbejdet og skrue mere op for at skrive.

Satans datter

Satans datter

Da en berygtet, iskold menneskesmugler, der går under navnet ”Hollænderen”, brutalt bliver skudt ned foran Københavns Byret, hvirvles forsvarsadvokaten Jan Rose ind i sit livs drama, kun fordi han befinder sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Det er længe gået ned ad bakke for Jan Rose, men det skal vise sig, at det kan blive meget værre. Da han vågner op i en beskidt, sort varevogn, stirrer han ind i et par forunderligt blå øjne, der tilhører en internationalt eftersøgt terrorist. Jan Rose må ryste selvmedlidenhedens tømmermænd af sig og kæmpe med alt, hvad han har for at overleve.

Actionthrilleren Satans datter af advokat og forfatter Walther Rebernik er første bind i en planlagt trilogi om forsvarsadvokaten Jan Rose. Krimien foregår over nogle få nervepirrende og meget varme sommerdage i et København, hvor Priden trues af islamistisk terror, og en international menneskehandlerorganisation lægger beslag på politiets kræfter. I centrum står Jan Rose, der er havnet i både politiets og i menneskesmuglernes søgelys, men får hjælp fra en helt uventet kant, da han kastes ud i en kamp på liv og død.