Ny vedkommende børnebog udfordrer normalitetsbegrebet

Når forældre ”stikker ud” – enten fordi de “bare” er superpinlige eller om de måske har nogle dybereliggende problemer som eksempelvis alkoholisme eller sygdom – så er det næsten uden tvivl fælles for alle børn, at de ville ønske, at forældrene ikke stak ud. Som regel synes disse børn også, at alle de andres forældre er meget mere normale og passer meget bedre ind i de tanker, et barn har om det rigtige familieliv.

Af Camilla Skov Lund

 

Bogen TRINE LOPPELIL SØRØVERHJERTE - NORMALFESTEN handler om pigen Trine, der bare gerne vil være normal, men det er bare nemmere sagt end gjort, når ens forældre er alt andet end normale. Forfatteren bag bogen, Majken Fosgeraus Salomonsen, fortæller:

”Jeg har længe været fascineret af idéen om at sætte to vidt forskellige halvdele sammen som forældrepar, og ledte efter to ekstremer, jeg kunne sætte ind i en realistisk virkelighed og som kunne generere nogle sjove problematikker. Og det er klart, at en feministisk sørøverkaptajn ville kunne skabe noget røre, og så var tanken om en loppedomptør helt fantastisk. Selve ordet lyder jo som det rene volapyk, så det er bare sjovt i sig selv.”

Jeg har selv været en af dem, hvis forældre stak ud på den pinlige måde. Især min far havde en stor fantasi, som jeg købte ind på med det samme 

Trines mor er nemlig sørøverkaptajnen Sorte Sara – der kunne være Pippi som voksen – og Trines far Domptør-Carsten er loppedomptør, der elsker at træne bidegale lopper. Familien bor i et sammenklappeligt hus, som både er et cirkustelt og et skib, og Trine står i midten af ekstremerne. Ved fortællingens start skal hun begynde i en ny klasse. Det er ikke hverken første, anden eller tredje gang, Trine prøver det, og hun glæder sig overhovedet ikke. Da Trines forældre endelig indser, hvor svært det er for hende, kaster de sig ud i at arrangere en "normalfest" for hende. Men det viser sig at være lettere sagt end gjort.

”Jeg har selv været en af dem, hvis forældre stak ud på den pinlige måde. Især min far havde en stor fantasi, som jeg købte ind på med det samme”, fortæller Majken Fosgerau Salomonsen og fortsætter: ”Når man bliver ældre, kan man bedre se, at mange af de andre børn også oplevede deres forældre som pinlige, men vi møder Trine i historien, lige dér, hvor samspillet med forældrene har stor betydning for hendes eget velvære med venner og i skole.” Dummy image

Majken Fosgerau Salomonsen arbejder som børnekulturformidler på Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse, og oplever at der generelt mangler sjov litteratur til pigerne i 6-10 års-alderen: ”Jeg synes, der er langt imellem de bøger, hvor pigerne kan have lov til at være mennesker, uagtet om de vil gå med glimmer eller sørøverhat, og hvor det netop er lovligt at frigøre sig fra alle mulige forestillinger om, at det er forventet, at de går med det ene eller det andet eller opfører sig på den ene eller anden måde udelukkende begrundet i køn.”

Forfatteren har dog også fået god respons på TRINE LOPPELIL SØRØVERHJERTE - NORMALFESTEN fra drenge i målgruppen, og i det hele taget anmeldes bogen meget positivt at både børn og voksne:  Sød, feel-good, hjertevarm, hyggelig og hos Børnenes Boghandel i København siger de om bogen: ”Det er en rigtig sjov og opfindsom bog, der befinder sig det helt rigtige sted mellem at være hverdagsnær og relaterbar og urealistisk og spændende.”

TRINE LOPPELIL SØRØVERHJERTE - NORMALFESTEN er dog ikke udelukkende en sjov bog om en skør familie. Det er også en meget fin og vigtig bog om, at det er ok at stikke ud, det er ok at sige fra, hvad enten det er overfor en forælder, en ven eller en lærer, hvis det føles forkert. Endelig er det en bog med det meget aktuelle budskab om, at vi ikke behøver at opføre os på en bestemt måde, udelukkende fordi vi er født som det ene eller andet køn. 

Majken Fosgerau Salomonsen debuterer med TRINE LOPPELIL SØRØVERHJERTE - NORMALFESTEN og skriver i øjeblikket på en fortsættelse. Bogen er desuden sjovt og farvestrålende illustreret af Anne Hoberg.

Trine Loppelil Sørøverhjerte
Fra 5 år

Trine Loppelil Sørøverhjerte

Trine skal begynde i en ny klasse, og det er ikke hverken første, anden eller tredje gang, hun prøver det. Hendes familie flytter nemlig ret tit. Hun glæder sig overhovedet ikke, for det er ikke let, når ens mor er sørøver og ens far har et loppecirkus. 

Trine vil bare gerne være normal, og denne gang har hun besluttet, at det hele skal være anderledes. Men hvordan kan tingene nogensinde blive anderledes, når ens forældre er de samme unormale forældre, der elsker at træne bidegale lopper og plyndre fisk fra fiskerne på havet?

Da Trines forældre endelig indser, hvor svært det er for hende - kaster de sig ud i at arrangere en "normalfest" for Trine. Det er bare nemmere sagt end gjort, når man er alt andet end normal.

Andre bøger om anderledes forældre: