Trine Bundsgaard: ”Det kan godt være en overvindelse at give sig selv lov til at folde sin fantasi ud”

Børnebogsforfatter Trine Bundsgaard fik sat det sidste punktum i flere skriveprojekter i 2020. Nu skal hun til at finde på sin næste historie og deler sine bedste tips til dig, der går rundt med en forfatterdrøm i maven.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen / Forfatterfoto: Simon Klein-Knudsen

 

Hvad ser du mest frem til i 2021?

Min familie og jeg har lige overtaget en gammel gård på Sydfyn, og den kommer til at danne ramme om mange dejlige oplevelser. OM TRINE BUNDSGAARD Trine Bundsgaard (1971) har skrevet til børn og unge, siden hendes første bog RUNE OLE FRA AKELEJEVEJ udkom i 2006. Hun er mest kendt for serien BEDSTE VENNER om pigen Asta, men Trine Bundsgaard har skrevet om mange andre børn - store og små. Historierne har ofte et alvorligt afsæt, men som regel også en humoristisk tone, som det f.eks. i serien om TILDE og i romanen HVIS VI VAR EN ALMINDELIG FAMILIE. Trine Bundsgaard har flere gange været nomineret til Orlaprisen og vandt i 2010 Bogslugerprisen.Med tiden håber jeg, at jeg kan lave litterære arrangementer i laden og julemarked på gårdspladsen. Jeg ser selvfølgelig også frem til, at vi kan begynde at se hinanden igen alle sammen.

Kan du give os en forsmag på, hvad du arbejder på lige nu?

Jeg har lige skrevet en ungdomsbog færdig, som jeg har været i gang med længe, og som jeg har skrevet om mange gange. Sådan er det med nogle projekter: de tager tid og kræver mange runder. Jeg har også skrevet en tekst til en billedbog, som Signe Kjær er i gang med at illustrere. Den glæder jeg mig meget til at se. Jeg har også afsluttet et savn-projekt, som jeg har arbejdet på længe – så nu har jeg faktisk rent skrivebord og skal starte på noget helt nyt. Og jeg ved ikke helt, hvad jeg vil skrive. Det er længe siden, jeg har prøvet det. Det er en dejlig fornemmelse.

Har nedlukningen gjort dig mere eller mindre kreativ?

Jeg synes, det har været en forvirrende og urolig tid, men også en tid hvor jeg har været tæt med min familie. Jeg synes, at min kreativitet har svinget meget. I starten af nedlukningen kunne jeg nærmest ikke arbejde.

Har du et nytårsforsæt i år?

Min familie og jeg sidder hvert år sammen til nytår og snakker om året, der er gået, og hvad vi hver især og sammen har oplevet af stort og småt. Vi skriver det hele ned i en bog og taler også om, hvad vi hver især vil have fokus på i det kommende år. Det er meget dejligt at mindes året – og at hjælpe hinanden med at finde ud af, hvad vi hver især synes er vigtigt. I år sagde jeg, at jeg ville blive bedre til at koncentrere mig, når jeg arbejder. Det sagde jeg også sidste år. Jeg er slem til at bimse rundt og afbryde mig selv. Jeg vil også sy noget mere med min yngste datter.

Hvad er dit bedste råd til at komme i gang med at skrive historier?

Giv dig selv lov til at fantasere. At gå i gang med en historie kan godt sammenlignes med at lege den slags rolleleg, hvor man siger: Og så sagde vi, at sofabordet var en tømmerflåde, vi kunne sejle til verdens ende i. Det kan godt være en overvindelse at give sig selv lov til at folde sin fantasi ud. Men et godt sted at starte er at undersøge, hvad du godt kunne lide som barn. Hvad var den bedste leg? Hvor følte du dig mest fri? Eller mest urolig og spændt? Der synes jeg, du skal starte. Også selvom det kan føles fjollet.

Giv gerne et tip til de bedste bøger at læse højt for sine børn

Der er så mange gode børnebogsforfattere i Danmark, men jeg kan selv godt lide blandingen af sjovt og sørgeligt, og derfor er jeg meget glad for Bjarne Reuter og Kim Fupz Aakeson. Kim Leine har også skrevet et par meget fine bøger til børn, og Marianne Iben Hansen kan noget helt særligt poetisk og rytmisk. Men der er virkelig et hav af gode forfattere at kaste sig over.

Find flere bøger af Trine Bundsgaard her