Modeekspert: Drop Gucci. Du kan ikke købe stil

Essay af Torsten Grunwald

Hvordan skal vi transformere vores nuværende corona-uniform til et lækkert sæt tøj med stil? Som kogekunsten og arkitekturen er påklædningskunsten - til forskel fra moderne kunst  - underlagt et krav om at behage sanserne, skriver Torsten Grunwald og giver i dette essay gode råd til et mere velklædt forår.

Det hedder sig, at vi i dag kan klæde os, som vi vil.

Så når vi snart er vaccineret alle sammen og kan strømme frit rundt i gader og stræder og butikker, vil vi se et uendeligt farveflor af forskellige stilarter.

Eller vil vi?

Virkeligheden er jo, at vi foretrækker at klæde os konformt.

»De fleste mennesker er som andre mennesker. Deres tanker er andres meninger, deres liv er en efterligning, deres lidenskaber et citat,« som Oscar Wilde, der altid er var klar med skyderen, skrev.

Når det er sagt, har vi hver især en stolthed i os, et ønske om at sætte bare et lille selvstændigt præg på klædedragten.

Sådan er det trods alt også.

Men hvordan sætter vi et selvstændigt præg med stil?

For det er ikke nok bare at klæde sig anderledes, personligt.

Det er ikke nok bare at klæde sig anderledes, personligt. 

Som kogekunsten og arkitekturen er påklædningskunsten - til forskel fra moderne kunst  - underlagt et krav om at behage sanserne.

Der skal være stil over den. Ikke noget at rafle om her. Harmoni er det vældige pejlemærke. Tøj og krop må være i rummelig balance.

Stil BestårDet vil sige, at tøjet skal passe, være bekvemt, flattere figuren. Den rette nummerstørrelse ikke er nok.

Buksernes, trøjens og kjolens design skal matche den krop, vi har, hvad enten benene er relativt korte eller lange, skuldrene brede eller smalle, holdningen foroverbøjet eller rank. Skrædderen kan i mange tilfælde hjælpe med de nødvendige tilretninger.

God kvalitet i harmoni med din fysik

Vores egne farver - hud og hår - udstikker også en ramme.

Er vi “en lavkontrast” med lyst hår og lys hud, fungerer tøj i mellemlyse nuancer med lav lyskontrast mellem tøjdelene ofte bedst.

Er vi derimod “en højkontrast” med mørkt hår og lys hud, står eksempelvis en mørk jakke og lys skjorte sig fint til os.

Tøj, der harmonerer med netop vores fysik - så har vi næsten sat et selvstændigt præg med stil. Er tøjet derudover god kvalitet, så vi kan have det med os mange år, er den hjemme.

Dermed også sagt, at løsningen på eventuelle tøjproblemer ikke ligger i at shoppe den seneste tøjmode eller tømme tegnedrengen hver anden måned på Gucci og andre dyre tøjmærker. 

Vi kan ikke købe stil, det kan vi ikke.

Stil består

Stil består

Tøjdesigner og herremodeekspert Torsten Grunwald ved, hvordan man skal klæde sig på arbejde, i fritiden, til fødselsdagen og den fine middag. Han guider om stil, farver og pasformer, uanset om det drejer sig om shorts og T-shirt, jeans og poloskjorte eller jakkesæt med slips. Hvilke farver må man sætte sammen, hvilke mønstre må blandes, hvilket skjortesnit er bedst til den runde mave, hvordan skal jakken sidde over skuldrene, hvilke sko til hvilken påklædning? Stil består er en brugs- og håndbog, der bredt og systematisk lærer mænd at bruge tøj rigtigt.

PRIS269,95 kr.