Tina Frennstredt: ”Uløste sager har enorme konsekvenser for mange”

Den svenske forfatter Tina Frennstedt har altid interesseret sig for kriminalsager - først som journalist og sidenhen som krimiforfatter. Hun er specielt fascineret af de såkaldte "cold cases", der trækker dybe spor for de pårørende og de kriminalbetjente, der efterforsker dem.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen  

Hvad er det, der fascinerer dig ved ”cold cases”?

Uløste sager har enorme konsekvenser for mange – ofrets pårørende, naturligvis politiet, der arbejder med dem og de uskyldige mennesker, der mistænkes flere år senere. Dette er nogle af de ting, jeg ønsker at skildre i mine bøger. Men det handler nok også om frustrationen over de uløste sager – vi mennesker har nemlig et stærkt behov for at vide, hvad der er sket. Næsten alle pårørende beskriver det som vigtigere end, at den rigtige gerningsmand bliver fanget. Og så er der noget meget mystisk og yderst uretfærdigt, når en morder stadig er på fri fod og kan overleve hele sit liv uden at blive fanget. Det strider fuldstændigt imod vores retsfølelse.

I din karriere som journalist har du skrevet om virkelige sager – hvad fik dig til at tage springet og blive romanforfatter

Jeg udgav en dokumentarroman for 15 år siden kaldet Diplomatens datter og indså derefter, hvor fascinerende det var at være i stand til at skrive scener og skildre mennesker og begivenheder på en anden måde, end man kan gøre som journalist. Allerede dengang begyndte jeg at optegne en kriminalhistorie, men det var ikke det rigtige tidspunkt i livet, fordi jeg både ville have børn og var i gang med en lederkarriere på en avis. Men så besluttede jeg mig for at gennemføre projektet, da jeg kan ikke lide at have løse tråde i livet. Men jeg vil sandsynligvis altid se mig selv som journalist, uanset om jeg kan leve af mine bøger eller ej. Det er godt at skifte fokus i livet nogle gange, og jeg synes for eksempel, som jeg har gjort de seneste år, at det er meget sjovt at skrive krimidokumentarer.

Er HOVEDVEJ 9 inspireret af virkelige hændelser? 

Ja, ligesom min første bog, er der ganske store ligheder med en rigtig cold case, denne gang af en ung mand, Niklas Elmberg, der blev myrdet på en meget brutal måde i min hjemby, Lund, for næsten 30 år siden. Vi havde fælles barndomsvenner, og da Lund er en lille by, var alle meget påvirkede. Dette er en sag, som jeg har undret mig meget over og også skrevet om som kriminalreporter. Sådan sniger jeg mange henvisninger til forskellige, virkelige begivenheder og mennesker ind i bøgerne – for det meste for at underholde mig selv..

Cold case-serien følger et kvindeligt makkerpar. Synes du, at der mangler kvindelige karakterer i krimigenren?

Ja. Tidligere var der for der meste kun mandlige betjente i krimierne. I dag er der et stort antal kvindelige krimihelte. Men oftest arbejder de sammen med en mand, måske fordi forfatterne føler, at de er nødt til at dække begge køn. Men jeg synes, det er sjovere at portrættere kvinder, og jeg elsker tv-serier som Scott & Bailey og In the Footsteps of the Killer. Så i mine bøger er kvinder i fokus, og mænd har biroller.

 

OM TINA FRENNSTEDTTina Frennstedt er en af Sveriges førende kriminalreportere og har arbejdet på flere af de større svenske aviser. Hun har specialiseret sig i "cold cases" - uopklarede forbrydelser - og debuterede som krimiforfatter med Forsvundet i 2019. Bogen blev solgt til udgivelse i en lang række lande og sikrede hende prisen for bedste krimidebut i hjemlandet Sverige.

Find bogen her