StineStregen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

StineStregen: ”Jøsses, hvor jeg savner alt det uplanlagte og tossede”

Hvordan har nedlukningen påvirket kreativitet? For forfatter og illustrator StineStregen har coronakrisen givet masser af tid, men den har slugt energi, og hun savner at opleve spontane sociale arrangementer igen.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen / Forfatterfoto: Zenia Johnsen

Hvad ser du mest frem til i 2021? 

Jeg ser allermest frem til, at der en dag vil ske uforudsete, sociale ting. At man går ned med pap og møder en veninde, der er på vej et sted hen, og man går med, selvom man ligner lidt en hjemløs trold, og pludselig er man 20 mennesker, der sidder og griner af absolut ingenting. Jøsses, hvor jeg savner alt det uplanlagte og tossede.

Kan du give os en forsmag på, hvad du arbejder på lige nu?

Jeg arbejder på en oversættelse af en virkelig skæg børnebog, hvor skurken lige er blevet skræmt af en spansktalende edderkoppe-kejser, der måske i virkeligheden er lavet af strikkepinde og pap og styret af tre lamaer.

Har nedlukningen gjort dig mere eller mindre kreativ?

Den har jo givet oceaner af tid, men også spist min energi, så det er vist lidt en blanding. Jeg har en slags online dagbogstegneserie, som har kørt i over 12 år, og det har været spændende at flette en HELT anden tid ind i den. Corona er blevet et fysisk væsen, der skifter størrelse alt efter, hvor meget det fylder i mine tanker. Samtidig har jeg fået chancen for at arbejde som manuskriptforfatter, og det er vildt spændende, men det har nok egentlig ikke haft så meget med nedlukningen at gøre.

Har du et nytårsforsæt i år?

Jeg har taget stilling til alting meget løbende det sidste år, så jeg glemte faktisk alt om nytårsforsæt, da vi kom til nytår. Jeg har sorteret alt i alle skabe, sat styr på mit opbevaringsrum, lært at strikke og lært at lave risotto. Skulle jeg lave et forsæt, ville det være at få mere motion.

Hvad er dit bedste råd til at komme i gang med at skrive historier?

Ud over de klassiske med at læse mere og skrive mere, så: vær åben over for feedback. Alle forfattere får feedback ad flere omgange, og de skriver om og skriver til mange gange. Men det er svært at lære, for man bliver såret og tror, man skal rette ind. Det skal man ikke. Feedback er noget, man skal tænke over, og så skal man prøve dét af, der giver mening for en. Man må aldrig være bange for at prøve ting af og skrive om – gem ALLE versioner af alt, du skriver, så du nemt kan gå tilbage igen.

Giv gerne et tip til de bedste bøger at læse højt for sine børn

Please prøv noget nyt. Forestil dig, hvis dine forældre kun havde læst Puk-bøgerne for dig. Dine gamle favoritter er gode, men der sker så meget nyt og godt, og det skal der til, hvis man skal lære at elske bøger. BJARNE BLÆSER VÆK er bare så skæg og så smukt illustreret. KLAPPELADE SYLTEFISK er skægge rim, og man kan gå på opdagelse i tegningerne i flere dage.

OM StinestregenStine Spedsbjerg, også kendt under kunstnernavnet StineStregen, arbejder som forfatter, illustrator og tegneserietegner. Hun debuterede i 2016 som billedbogsillustrator med JEG ELSKER DIG, HEST!, der er skrevet af Zenia Johnsen. Stine har flere gange været nomineret til tegneserieprisen Pingprisen.

Find bøger af StineStregen her