”Det kan være svært ikke at blive grebet af historien”

Dan Schlosser har indlæst flere hundrede bøger, blandt andet Peter Mays SORTHUSET og Lars Mytting SKÆBNENS BLÅ TRÅDE. Han sætter en ære i at opleve bogen sammen med lytteren, men uden at fylde for meget.

 

Af Sisse Tvegaard Andersen Dan Schlosser 

 

En dygtig indlæser skal kunne lade være med at sætte sig selv i centrum, men sætte historien i centrum.  Det handler ikke så meget om at have en god stemme eller et godt sprog, som mange ellers tror. Det væsentlige er, at man er i stand til at formidle et billede, en følelse, en historie, så den står klar i lytterens fantasi. Min opfattelse af en lydbog er, at forfatteren er kunstneren, ikke mig. For mig er det et adelsmærke, at min indflydelse er så lille som muligt.

Jeg forbereder mig som udgangspunkt så lidt om muligt. Jeg orienterer mig i bogens univers og hvor vi befinder os henne i historien, men min erfaring er, at hvis jeg ved for meget om bogens handling på forhånd, så kan jeg blive stiv i min indlæsning. Jeg gør så lidt som muligt ud af at have forudindtagede meninger om bogen, men oplever bogen sammen med lytteren.  DAN SCHLOSSERUddannet skuespiller fra Odense Teater. Har lagt stemme til et hav af tegnefilmskarakterer, quizshows og tv-programmer og en populær indlæser af lydbøger i mange forskellige genrer. 
  
Det svære ved at arbejde på den måde kan være at holde mig selv tilbage, hvis bogen bliver meget dramatisk og spændende. Jeg har en baggrund som skuespiller, og hvis bogen begynder at gribe mig, kan det være svært at holde mig fra at dramatisere. Jeg kan også sagtens opleve at blive grebet af historien eller blive rørt, når et forsvundet barn, som alle troede var død, dukker op igen. Så stopper jeg og laver det om, for det er jo ikke mine følelser, der skal fylde. 

Jeg har efterhånden mange års erfaring og har indlæst omkring 700 bøger, men jeg synes stadig, det er enormt spændende at indlæse lydbøger. Jeg kan enormt godt lide bøger, og jeg kan lide at komme ind i de universer, bøger præsenterer og prøve at udforske dem. På en måde er bøger jo ligesom mennesker. De har hver deres liv, karakter og udstråling.” 

 

Jeg lytter meget sjældent til lydbøger for min egen fornøjelses skyld. Jeg kan ikke slappe af til en lydbog, fordi jeg kommer til at være på arbejde og tænke over, hvorfor indlæseren gør sådan og sådan. Jeg har svært ved at overgive mig til bogens historie. 

Bøger indlæst af Dan Schlosser