Mariette flygtede fra sit liv i Scientology. Nu kommer sidste bind i hendes trilogi om livet i en religiøs sekt

Første bind SEKTEN PÅ TÅGEØEN blev hædret som en af de bedste thrillers i 2019. Nu kommer den tredje roman SEKTENS BØRN, der er sidste roman i Mariette Lindsteins trilogi om Sofia Bauman, som forsøger at undslippe en religiøs sekt. En historie, som bygger på forfatterens egne erfaringer som mangeårigt medlem af den religiøse bevægelse Scientology.

Af Rasmus Meldgaard Harboe

Det var nødt til at slutte. Mariette Lindstein havde set for meget, hørt for meget. Hun var vågnet brat fra det, hun selv kalder for en hjernevask, efter mere end to årtier i den nyreligiøse bevægelse Scientology, som havde gennemsyret hele hendes voksenliv.

Hun arbejdede på hovedkontoret i Californien, hvor hun havde mand og en lille søn. Hun vidste, at hun kunne miste alt. Men hun havde ikke noget valg.

Vi spoler lige tiden 25 år tilbage. Dengang var Mariette Lindstein ung, og hun havde ikke mange planer for det liv, som lå for fødderne af hende. Til gengæld havde hun brug for at opleve noget spændende. Måske var det derfor, hun var let at overtale, da forslaget om at melde sig ind i Scientology bød sig.

»Jeg havde en kæreste, som insisterede på, at vi skulle være med. Jeg var 19 og var lige blevet student, jeg havde ingen planer, men jeg ville ikke gå den traditionelle vej med at gifte sig og få barn. Det lød spændende, og jeg tænkte, at hvis jeg ikke ville, kunne jeg altid melde mig ud,« fortæller Mariette Lindstein i et interview med det svenske tv-program Nyhetsmorgon.

Der gik altså mere end to årtier, før hun meldte sig ud, og gennem de år blev Mariette Lindstein mere og mere integreret i Scientology-miljøet. Lige indtil hun, ifølge eget udsagn, oplevede, hvordan en højtstående og magtfuld leder i Scientology udøvede fysisk vold mod et medlem.

Det var det, der fik bægret til at flyde over. Det var derfor, hun valgte at vende hele sit liv ryggen, koste hvad det ville.

 

TEST DIN VIDEN: HVOR MEGET VED DU OM SCIENTOLOGY?

 

Folk troede ikke på mig

Udenfor murene giftede Mariette Lindstein sig med Dan, som også var Scientology-afhopper. Sammen slog de sig ned i Californien, inden de flyttede til Sverige, hvor de lejede et lille hus, og Mariette Lindstein tog job som skolelærer.

Det hele så altså ud til at få en stille slutning. Lige indtil Mariette Lindstein begyndte at få mareridt om sine sidste år i Scientology. De år, hvor hun, fortæller hun, havde været holdt som fange inden for bevægelsens murer. Men når hun fortalte andre om alle de ting, hun havde gået igennem, blev hun ikke altid taget kærligt imod.

»Når jeg fortalte folk, hvad jeg var gået igennem i 25 år, så troede de ikke på mig. Det virkede alt for utroligt. Alt det, de gjorde mod os, og at jeg faktisk var fanget de sidste seks år,« siger Mariette Lindstein.

Alligevel var erfaringerne nødt til at blive brugt til noget. De kunne ikke bare stå tilbage som en stor, lysende fejltagelse i hendes livshistorie. Derfor besluttede hun sig for at skrive en roman baseret på sine 25 år i Scientology – og pludselig blev én roman til en trilogi.

Færdiggør sin trilogi

En new age-bevægelse har slået sig ned i herregården Via Terra.

Unge Sofia Bauman, som lige er blevet færdig på universitetet, bliver hurtigt betaget af den karismatiske leder Franz Oswald og hans budskaber. Franz Oswald tilbyder den unge kvinde et job, som hun tager imod, men der går ikke længe, før hendes alle røde lamper begynder at blinke i hendes hoved.

Sådan bliver vi hvirvlet ind i SEKTEN PÅ TÅGEØEN, som er første bind af Mariette Lindsteins neglebidende trilogi, som hun altså har baseret løst på sine egne oplevelser i Scientology-bevægelsen. Den britiske avis The Guardian udnævnte den engelske oversættelse af romanen som en af de bedste thrillere i 2019, og efter debuten fulgte forfatteren op med andet bind, SEKTEN DER GENOPSTOD.

Nu kommer endelig tredje bind, SEKTENS BØRN, som bliver afslutningen på Mariette Lindsteins trilogi. Her stifter vi igen bekendtskab med Sofia Bauman, som stadig kæmper med spøgelserne fra fortiden og særligt lederen Franz Oswald. Selvom Sofia har forladt sekten og driver et værested for ligesindede unge, spøger han nemlig stadig i hendes liv.

Det store og nervepirrende spørgsmål er: Slipper man nogensinde rigtigt ud af en sekt, når først man har været inde?