»Sekterne eksisterer i bedste velgående«

En ny lydfortælling i syv episoder går helt tæt på de personlige konsekvenser af være fanget i en sekts greb. Og på, hvordan man genkender deres metoder.

Af Steffen Boesen / 23-03-2022

greb 

»Det er vigtigt at kunne genkende de mekanismer og teknikker, som sekterne bruger. Hvis ikke du genkender deres metoder, kan du måske heller ikke stå imod«, siger Camilla Johnson.

Camilla Johnson står bag lydfortællingen SEKTENS GREB, der netop er udkommet i Gyldendals digitale udgivelsesprogram Stereo. I de syv episoder i fortællingen beretter en række tidligere medlemmer af sekteriske miljøer i Jehovas Vidner, Faderhuset og Evangelist/Powerhouse om deres erfaringer.

sektens grebSEKTENS GREB er ude nu i 7 episoder og kan lyttes på din foretrukne streamingtjeneste.I hver af de syv afsnit i møder vi mennesker, der både er vokset op i og rekrutteret til det sekteriske fællesskab. Hvordan det i begyndelsen føles som om, at netop de er blevet set og hørt og forstået på deres sted i livet og har fået et tilbud om en plads i et trygt fællesskab.

Og hvordan de senere skridt for skridt er blevet forpligtet på sektens regler og dogmer, ofte formidlet gennem en karismatisk leder. Indtil hele deres tilværelse med job, bopæl og familie er blevet en sag for alle i sekten, og de også ofte har skullet betale dele af deres løn ind til fællesskabet. Og en dag virker konsekvensen af at gå imod fællesskabet og forlade det helt uoverskuelig – en udstødelse, der ofte medfører brud med nære familierelationer.

»Man må jo sondre, hvornår noget skifter fra fællesskab til noget sektlignende. Men et tegn er, at fællesskabet trækker sig væk og lever afsondret fra omverdenen. Og et andet er, man skal underkaste sig sektens ideologi og dens ledere, og at man bliver straffet, hvis man ikke underordner sig,« siger Camilla Johnson.

Man skal underkaste sig sektens ideologi og dens ledere, og man bliver straffet, hvis man ikke underordner sig  

Camilla Johnson har selv været på hele den rejse og været fanget i et sekterisk frikirkemiljø. Da hun forlod Faderhuset som 32-årig i 2008, stod hun med ét slag helt alene og uden netværk. Hun udgav nogle år senere selvbiografien SVÆRT BARN HAR MANGE NAVNE, og arbejdet med den bog gjorde det klart for hende, at mange delte og kunne relatere til hendes oplevelser i sekten.

»Sekter eller sektlignende fællesskaber findes overalt i samfundet, men de kan godt være svære at få øje på, hvis man ikke ved, hvad man skal kigge efter. Men de eksisterer i bedste velgående, og der er mange af den slags fællesskaber,« siger Camilla Johnson.

Hun tilføjer, at de syv episoder i SEKTENS GREB alle handler om religiøse fællesskaber, men at man sagtens kan finde tilsvarende mønstre i ikke-religiøse fællesskaber.

Camilla Johnsons oplevelser har desuden fået hende til stifte rådgivningscenteret InsideOut, der hjælper mennesker, der har brændt sig på sekterisme og negativ social kontrol i destruktive fællesskaber.

Centeret er netop kommet på finansloven og tilbyder hjælp til mennesker, der ønsker at bryde ud af sekter, og rådgivning til pårørende til sektmedlemmer.

Sektens greb - Rekruttering EP#1

Sektens greb - Rekruttering EP#1

I SEKTENS GREB fortæller tidligere medlemmer fra blandt andet Jehovas Vidner, Faderhuset og Evangelist/Powerhouse om deres vej ind og ud af et sekterisk miljø. Vi går bag om de problematikker, som sekter skaber. Vi tager hele rejsen fra den første kontakt og rekruttering til sekten, til sektens psykologi, livet i en sekt, livet som pårørende, exit og de ofte meget store kon­sekvenser, det har at have tilhørt en sekt.

Svært barn har mange navne

Svært barn har mange navne

Svært barn har mange navne er en hjerteskærende historie om svigt, overgreb, hjernevask og indersiden af et kristent frikirkeligt miljø.

Camilla Johnson vokser op i en stærk kristen plejefamilie, hvor moren er psykisk ustabil. Camilla forsøger gennem hele sin opvækst at blive en del af familien, at høre til, men det lykkes aldrig helt. Hun bliver misbrugt af sin plejebror, sendt væk på efterskole og får ikke siden lov at vende tilbage.

Efter en rodløs og oprørsk teenageperiode finder hun tilbage til det frikirkelige miljø, og hun drages mod Faderhuset, som tilbyder en familie og en mening med livet. Hun adopteres af Ruth Evensen og gennemgår træning til at blive en af lederne. Det handler om uddrivelse, uddannelse af disciple, militærtræning, opgør med de autonome og Ungdomshuset og global kristen hær. Efter et længere ophold i Israel kan hun ikke længere tro på projektet. Det ender i et dramatisk brud.