Rose Svane vil revolutionere håndarbejdet: ”Hækling er ikke sådan noget flittig-flink-pige-noget”

Engang var hækling forbundet med en flittig dame, som syslede med nål og tråd hjemme ved køkkenbordet. Den forestilling vil hækledesigner og forfatter Rose Svane gøre op med. Særligt én opskrift i den 23-åriges bog ROSE SVANES HÆKLERIER får gamle damer til at rynke brynene.

Af Liv Throen Longhi / 16-12-2022

Rose Svane 

Tunge beats brøler ud af højtalerne. Dansegulvet er tæt pakket. Det er lørdag aften på Søpavillonen. En af Københavns mest omtalte natklubber. Røgkanonen skyder små, hvide skyer ud mellem de dansende gæster. Klubben koger. På en sofa i hjørnet, badet i blåt diskolys, sidder Rose Svane. Hun har en rulle garn liggende i skødet. Koncentreret hækler hun en stangmaske. Så en til. Hendes mundvige peger opad i et lille smil. Det skal blive til en granny square.

Hooked på hækling

”Hæklenåle og garn kan forenes med at sippe gin og tonic i Kødbyen,” fortæller Rose Svane.

Det er den tilgang, mixet mellem traditionelt og utraditionelt, ungt og gammelt, som kendetegner Rose Svane som hækledesigner. I 2019 lærte hun håndarbejdet af sin mormor, og hun har været bidt af det bløde, farverige garn lige siden. I en sådan grad, at hun engang har siddet i kirken til sin oldemors begravelse og hæklet.

”Der er mennesker, som går op i fodbold. Du ser dem stå med deres små skærme til koncerter for at følge med i en kamp. Jeg har det sådan med hækling. Jeg bare hækle.”


Ikke en dygtig pige

På bare tre år har hun udgivet sin første bog ROSE SVANES HÆKLERIER, lanceret sin egen hæklekollektion i samarbejde med Magasin og rundet 71.000 følgere på Instagram-profilen @rosesvane, hvor hun deler billeder af sine kreationer. Derudover er hun lige nu aktuel som under-viser på Gyldendals kreative hæklekursus, men er der ét ord, den unge hækledesigner ikke kan lide at blive kaldt, så er det dygtig. Hun vil gøre op med den traditionelle forestilling, der klistrer sig til hækling.
”Hækling er sejt. Det er ikke dygtigt.” ”Hækling er sejt. Det er ikke dygtigt. Før i tiden var hækling forbundet med den hjemmegående kvinde, der sad og syslede flittigt hjemme i stuen. Nu er det et sejt håndarbejde, hvor vi kan ud-trykke os selv. Det er ikke sådan noget flittig-flink-pige-noget.”

Bar røv til den gamle skole
Der er også en personlig grund til, at Rose Svane vil have Danmark til at forbinde hækling med an-det end flinke, flittige piger.

Rose Svane”Bliver man sat i kassen som dygtig, så skal man leve op til den forestilling. Det kan være sindssygt hårdt at leve op til folks forventninger. Det vil jeg gerne bryde med.”

Hvordan kommer det konkret til udtryk?

”Når jeg sidder og hækler i offentligheden, sker det tit at gamle damer kommer op til mig og siger ’Hvor er du fin og dygtig.” Så viser jeg dem, at jeg hækler på strandnederdelen. Den er designet til, at man kan se min bare røv gennem maskerne. Det giver dem et chok. Pludselig passer jeg ikke til den forestilling, de havde om mig. Er man fra den gamle skole, hvor alt skal være helt oppe i halsen, må det være sjovt at se sit håndarbejde blive nyfortolket.”

Rose Svanes hæklerier

Rose Svanes hæklerier

Rose Svanes hæklerier er til dig, der mangler et sted at være, når du trænger til ro, kreativ udfoldelse og ekstra solskin i hverdagen. De 15 opskrifter er på tøj, accessoires og interiør til boligen.

For Rose Svane er hæklingen et meditativt rum – og hun hækler derfor hver dag. Og på bare to år har 22-årige Rose Svane skabt en forretning, hvor hun blandt andet har udviklet, designet og hæklet til kendte personer som Emma Chamberlain, Maddie Ziegler og Meadow Walker. Rose Svane er desuden gået viralt, har været omtalt i Cosmopolitan Magazine og er blevet kopieret i et væk. 

Rose Svanes hæklerier er håndarbejde, der hylder langsomhed, stoflighed, bæredygtighed og det personlige udtryk ved at skabe sit eget tøj. Bogen indeholder alt, der gør, at du kan læne dig tilbage, følge opskrifterne, hækle og ende med et produkt, der er lige som det skal være – til dig.