Q&A med Robert Galbraith

Kilde: www.robert-galbraith.com

Hvad er motivationen bag de spændende Cormoran Strike-romaner, og hvor mange bøger kan vi forvente i fremtiden? Bliv klogere på Robert Galbraith og forfatteren bag pseudonymet.

Hvorfor har du valgt at skrive krimi?

"Jeg har altid elsket detektivhistorier som Agatha Christie, Ruth Rendell, Margery Allingham og PD James. Jeg ville gerne prøve at skrive en nutidige ”hvem er morderen?”-krimi med en troværdig baggrundshistorie. Genren appellerer til mig, fordi der er klare regler. Jeg er fascineret af reglerne og kan godt lide at lege med dem. Din detektiv skal altid dele information med læseren, men han er også et skridt foran. Der er nogle urokkelige regler ved genren, som jeg følger."

Var det hele tiden planen, at du ville skrive under et pseudonym?

"Ja, jeg ville gerne genstarte min karriere i denne nye genre, så jeg kunne arbejde uden hype og forventning og få upoleret feedback. Det skulle kun handle om håndværket. Det var en rigtig god oplevelse, og jeg ville ønske, at den kunne have varet lidt længere. Jeg var meget taknemmelig for den respons, jeg fik fra mit forlag og fra læserne. At være Robert Galbraith handlede om selve arbejdet med at skrive, og det er den bedste del af mit job. Siden min identitet kom frem, er jeg blevet ved med at skrive som Robert Galbraith for at adskille bøgerne fra resten af mit forfatterskab – og fordi jeg faktisk godt kan lide at have en anden persona."

Hvorfor valgte du navnet Robert Galbraith?

"Jeg valgte Robert, fordi det er et af mine yndlings maskuline navne, fordi Robert F. Kennedy er min helt, og fordi jeg ikke havde brugt det til en karakter i HARRY POTTER-bøgerne eller DEN TOMME PLADS. Galbraith dukkede op i min bevidsthed på en mærkelig måde. Som barn ville jeg gerne hedde ’Ella Galbraith’, og jeg ved ikke hvorfor. Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har mødt nogen med det navn. Men navnet fascinerer mig. Jeg overvejede at kalde mig selv L.A. Galbraith, men besluttede, at initialer var en dum idé at bruge igen. Der findes faktisk en kendt økonom, der hed J.K. Galbraith, som jeg først blev klar over, da det var for sent. Jeg var bekymret for, om folk ville se det som en ledetråd og afsløre min identitet, men der var heldigvis ikke nogen, der gravede så dybt i forfatternavnet."

Hvad er temaerne i USTYRLIGT BLOD?

"Uden at afsløre for meget er de største temaer forandring, tab og fravær. Detektivkontoret efterforsker en henlagt sag om en kvindelig læge, der forsvandt under mystiske omstændigheder i 1974. Kvindeidealer og feminismens mange ansigter bliver også udforsket gennem persongalleriet. Den forsvundne læge var en glødende feminist, som engang arbejde som en Bunny-pige. Dr. Bamboroughs komplekse liv spejles i Robins, fordi hun nærmer sig 30 år, står midt i en skilsmisse og ikke ved, om hun kan balancere et krævende og farligt job med at være mor. De mistænkte i sagen tæller blandt andet en kvindebedårer, den passiv-aggressive mand og en sadistisk seriemorder, som var aktiv i 60’erne og 70’erne. Han er løst baseret på morderne Jerry Brudos og Russell Williams, som var mestre i at manipulere og tog trofæer fra deres ofre."

Hvorfor blev USTYRLIGT BLOD så lang?

"Jeg vidste hele tiden, at det ville blive en lang bog, fordi efterforskningen strækker sig over et år, og der sker en del udvikling i hovedpersonernes privatliv. Det er min yndlingsbog i serien indtil videre, og sideantallet er nødvendigt for at lade historien komme til sin ret. Jeg håber, at læserne er enige."

Hvor mange bøger regner du med at skrive i serien?

"Jeg har ingen intention om at stoppe endnu. Jeg er allerede i gang med sjette bog. Det er en ren fornøjelse at være Robert Galbraith, så jeg bliver ved, så længe jeg har ideer."

Find alle bøger af Robert Galbraith her