Q&A med Ann Napolitano om hendes bestseller KÆRE EDWARD

En lille dreng blev et verdensomspændende billede på en frygtelig tragedie, der gjorde et uudsletteligt indtryk på forfatter Ann Napolitano. Romanen KÆRE EDWARD er en medrivende fortælling, der efterlader læseren med en lyst til at få alt ud af livet.

 

Ann Napolitanos roman KÆRE EDWARD handler om den 12-årige Edward, der som den eneste overlever et flystyrt med 191 ofre. Edward var sammen med sine forældre på vej fra deres hidtidige hjem i New York til et nyt liv i Los Angeles, hvor moren har fået arbejde, da en pilotfejl får flyet til at styrte ned. Edward kæmper for at forstå betydningen af sin overlevelse og finde et sted i verden uden sin familie. Hans moster og onkel tager ham til sig, og han bliver installeret i det børneværelse, de aldrig har haft held med at få et barn til. Men det eneste, der formår at holde Edward oppe, er venskabet med naboens datter, Shay.

Sammen gør Edward og Shay en forbløffende opdagelse: Skjult i familiens garage er der poser med breve fra slægtninge til de andre passagerer, adresseret til Edward. Brevene og de andre flypassagerers historier bliver afgørende for Edward i hans forsøg på at finde mening i livet igen.

Hvor længe har du arbejdet med KÆRE EDWARD? Foretog du nogen særlig research?

"Jeg har arbejdet på KÆRE EDWARD i otte år. Det første år brugte jeg udelukkende på at researche og skrive noter. Jeg bryder mig ikke om at flyve, så jeg havde aldrig troet, at jeg skulle skrive en bog om et flystyrt – derfor var researchen vigtig for at kunne portrættere det korrekt. Jeg interviewede en pilot og læste utallige artikler og statistikker om flystyrt fra Det Nationale Transportsikkerhedsråd. Jeg lavede også specifik research til de forskellige karakterer på flyet. Jack Welchs biografi Straight from the Gut inspirerede mig til milliardæren Crispin Cox. Som inspiration til Edwards far, Bruce Adler, læste jeg en bog om matematik af David Foster Wallace og talte med min ven, som er matematiker. Jeg interviewede en bekendt, der er officer i hæren, og læste War af Sebastian Junger, som research til soldaten, Benjamin Stillman, der også er ombord på flyet. Og som inspiration til passageren Florida, som tror hun har levet mere end ét liv, læste jeg The Sandman-serien af Neil Gaiman."

Vil du forklare romanens titel?

"Jeg er elendig til titler, så min veninde, forfatteren Helen Ellis (blandt andet forfatter til Southern Lady Code), var så sød at hjælpe mig med den. På et tidspunkt i bogen finder Edward en masse breve, der er skrevet til ham af mennesker, der har mistet deres kære i flystyrtet. Disse breve begynder selvfølgelig alle sammen med ”Kære Edward”. Derudover er Edward i sandhed "kær" og afholdt – han er den eneste overlevende i et flystyrt, hvor 191 mennesker mistede livet. Det er et mirakel, at han lever."

Hvad håber du, at læserne vil tage med fra denne roman?

"Det er et svært spørgsmål at svare på, da jeg virkelig ikke ønsker at påvirke nogens læseoplevelse. Men jeg håber, at denne roman måske vil efterlade læseren med et behov for at kramme dem, de elsker. Og at de, når de møder en svær periode i deres eget liv, vil tro på, at de, ligesom Edward, kan komme videre fra sorgen gennem medmenneskelighed."

Kære Edward

Kære Edward

Ann Napolitanos roman Kære Edward er en hjerteskærende og livsbekræftende opvækstfortælling om at miste alt og finde tilbage til livet igen. 

Da 12-årige Edward som den eneste blandt 191 passagerer overlever et tragisk flystyrt, har han med ét mistet alt: Sine forældre, sin elskede bror og den fremtid i en ny by, de sammen var på vej imod. 

Edward kæmper for at komme tilbage til livet igen og finde sin plads i verden uden sin familie. Hans moster og onkel tager ham til sig, og han bliver installeret i det børneværelse, de aldrig har haft held med at få et barn til. Det er ikke nogen nem familiesammenføring - alle er ramt af sorg, knuste drømme og en kuldkastet virkelighedsfølelse. Det eneste, der holder Edward oppe, er venskabet med naboens datter, Shay.

Sammen gør Edward og Shay en forbløffende opdagelse: Skjult i familiens garage er der poser med breve fra slægtninge til de andre passagerer, adresseret til Edward. Gennem brevene får vi indblik i alle de liv og skæbner, katastrofen har ramt, og Edward må tage stilling til de håb om svar, forklaring og trøst, som ukendte mennesker knytter til ham.

Kære Edward er en gribende roman, der taler til hele følelsesspektret og rummer stor menneskeklogskab. 

Denne bog er oversat af Nanna Lund.