Mordet på söendagsvaegen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: Historien om en forbrydelse, en efterforskning og et årstal

En sommeraften i 1965 findes en ung kvinde død i sit hjem i en forstad til Stockholm. Politiet affærdiger det først som selvmord, men snart står det klart, at kvinden er blevet myrdet. Men hvordan og af hvem? Sådan begynder den største og mest komplicerede drabsefterforskning i Sverige før Olaf Palme-mordet. 

Natten til mandag 26. juli 1965 blev 18-årige Eva Marianne “Kickan” Granell myrdet i sit og forældrenes hjem i en forstad til Stockholm.

Knap to måneder senere anholdt politiet en 24-årig mand for drabet efter en både vanskelig og opsigtsvækkende efterforskning.

I denne dokumentariske fortælling opruller den svenske historiker og forfatter Peter Englund historien om drabet i True Crime-genren.

Gerningsmanden i Danmark

Mordet på söendagsvaegenPeter Englund fortæller kronologisk om forbrydelsen, politiets jagt og tilfangetagelsen. Han afdækker undersøgelsen af morderen og den efterfølgende retssag. Og han skildrer flugten fra myndighederne, der kortvarigt fører gerningsmanden til Danmark.

Mordet på Söndagsvägen fremkalder undervejs et nærbillede af det svenske velfærdssamfund anno 1965.Et år, som ifølge forfatteren af forskellige grunde var endnu vigtigere, historisk set, end 1968.

1965 var året, hvor de lyse udsigter for fremtiden i Sverige, troen på freden og den voksende økonomi nåede sit bekymringsfrie højdepunkt, mener Peter Englund.

Omfattende kildemateriale

Bogen giver et levende indtryk af samfundstonen og epokens kendetegn. Og den blotlægger, hvordan gerningsmanden i sin planlægning af overfaldet blandt andet var under indflydelse af samtidige kulturprodukter som populære film og kriminallitteratur – f.eks. John Fowles: Offer for en samler (1963).

Forfatteren bygger sin fortælling på tre typer af kilder: arkivmateriale fra politi og domstole, samtidige presseartikler samt interview.

Ikke mindst politiets såkaldte ’sump’ – den enorme mængde materiale bestående af vidneforklaringer, blindspor og tips, der ikke blev vurderet som relevante, da der til sidst blev rejst tiltale mod den 24-årige mand – har givet farve til fortællingen, fortæller Peter Englund.

Mordet på Söndagsvägen

Mordet på Söndagsvägen

En sommeraften i 1965 findes en ung kvinde død i sit hjem i en forstad til Stockholm. Politiet affærdiger det først som selvmord, men snart står det klart, at kvinden er blevet myrdet. Men hvordan og af hvem? Sådan begynder den største og mest komplicerede mordefterforskning i svensk historie før Olof Palme-mordet.

Sagen vækker stor opmærksomhed – og frygt – for det viser sig, at gerningsmanden er gået til værks med en usædvanlig koldblodighed, og politiet frygter, at han vil slå til igen. Da morderen til sidst pågribes, viser det sig, at han har befundet sig lige for næsen af politiet hele tiden. Og ikke nok med det: Han bliver først frikendt i byretten, senere flygter han og dukker op igen i Danmark.

Mordet på Söndagsvägen er en dokumentarisk fortælling om en usædvanlig forbrydelse, skrevet af en af Sveriges mest anerkendte historikere og baseret på et omfattende arkivmateriale og interview med personer, der var tæt på begivenhederne dengang. Det er også fortællingen om rekordåret for den skandinaviske velfærdsstat, om velstanden og fremtidsoptimismen – og dens fortrængte og mørke bagside.

PRIS269,95 kr.