Mor! Kvinde! Menneske!

Moderskab, kvinderoller, ligestilling, frigørelse og forandring. Alle emner, der for altid har gennemsyret litteraturen, og som måske netop nu er mere aktuelle end nogensinde. Vi samler nogle af de vigtige bøger, som du ikke må snyde dig selv og dine medsøstremennesker for.

Af Rasmus Meldgaard Harboe

MIT ARBEJDE

Mor er ikke bare mor. Hun har et virke i samfundet, hun har et arbejde. Med romanen MIT ARBEJDE startede forfatteren Olga Ravn en bevægelse, som begyndte at bryde med de store tabuer, som er forbundet med fødsler og moderskabet generelt.

Politiken skriver: »MIT ARBEJDE er en fantastisk flot bog om at blive mor og om at forsøge at arbejde sig ud af en krise. En bog, der både eksperimenterer med sin form og fortæller – og som præsenterer en almen sandhed om det svære moderskab.«

Mit arbejde

Mit arbejde

Efter at have født et barn taber forfatteren Anna sin plads i verden.

Stadig chokeret efter fødslen flytter hun med sin svenske kæreste, Aksel, og deres lille søn til et sneomsust Stockholm. Snart må parret se sig selv falde ind i gamle kønsroller mod deres vilje, og en afgrund åbner sig imellem dem. Angst truer med at opsluge Anna, der læser alt for mange nyheder på nettet og shopper alt for meget tøj, hun ikke har råd til. For at stå imod en truende galskab må hun læse og skrive sig til rette i verden igen.

Mit arbejde er en roman om den enestående og grundlæggende erfaring at sætte børn i verden. Den blander prosa, digt, journal, brev og meget mere for at udforske forholdet mellem moderskab og skrift. En bog om fødselsdepression, husholdning og shopping. Og om hvordan man kan lære at elske det ængstelige, åbne liv med et barn.

PRIS299,95 kr.

VI BURDE ALLE VÆRE FEMINISTER

Hvad betyder feminisme her i det 21. århundrede? Det giver den prisbelønnede nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie et rigtig godt bud på med sin bog VI BURDE ALLE VÆRE FEMINISTER.

Bogen er blandt andet rost for at være klog, nuanceret og tilgængelig. Den britiske avis Independent skriver: »Denne bog vil jeg lægge i hænderne på piger og drenge, som en inspiration for en fremtidig ‘verden med lykkeligere mænd og lykkeligere kvinder, som er mere tro mod sig selv.’.« Desuden indgår dele af bogen i den verdensberømte sangerinde Beyonzés kæmpehit Flawless.

Vi burde alle være feminister

Vi burde alle være feminister

I dette personlige og velargumenterede essay, der stammer fra Chimamanda Ngozi Adichie meget anerkendte Ted talk af samme navn, præsenterer hun læseren for en unik definition af feminisme i det 21. århundrede. Hun trækker i høj grad på sine egne oplevelser og sin dybe forståelse for kønspolitikkens ofte tilslørede virkelighed. Og fortæller om, hvad det vil sige at være kvinde lige nu – en højaktuel opfordring til, at vi alle bør være feminister.

Sangerinden Beyoncé har samplet dele af Ardichis essay og bruger det i det populære nummer Flawless, hvor teksten fungerer som 2. vers.

PRIS99,95 kr.

MØDRENES GADE

Marin befinder sig på kanten af voksenlivets begyndelse. Her sidder hun i billetlugen i den lokale biograf og lader tankerne flyve, indtil hun får sit studentereksamensbevis og indleder jagten efter et sted at bo. Ude i virkeligheden stifter hun bekendtskab med husmødrene, som regerer i gaden i det stærkt kønsopdelte islandske samfund anno 1960’erne.

MØDRENES GADE er en skarp og rørende pageturner om børn, vasketøj og hemmeligheder, men også knuste drømme og mangel på kærlighed 💔 Fra en af Islands mest elskede forfattere.

Mødrenes gade

Mødrenes gade

Mødrenes gade foregår i midten af 1960’erne, og romanen har det hele: kærlighed, hemmeligheder, drama og en overraskende slutning. Hver aften sidder forældreløse Marin i billetlugen i biografen i Reykjavik og tegner og lader tankerne flyve. Efter afsluttet studentereksamen er hun usikker på, hvad der venter hende, og hvordan hun kunne tænke sig at leve. Jagten på et sted at bo bringer hende fra hus til hus, fra statelige huse til knap så prangende husholdninger, hvor hun lærer den ene hjemmegående husmor efter den anden at kende. Alle har de historier og drømme om at forfølge deres egne ideer i et stærkt kønsopdelt samfund.

På overfladen er det mændene, der bestemmer, men hjemme i gaden er det kvinderne, der regerer – i en verden med børn, vasketøj og sladder, med usagte ord og hemmeligheder, men også med venskab og kærlighed eller manglen på samme. 

Mødrenes gade er en medrivende roman om en ung kvindes kamp for at finde sin plads i en verden, hvor de fleste mødre ender med at blive husmor.  I en verden, hvor det næsten altid er kvinderne, der må lide de største afsavn.  

Kristín Marja Baldursdóttir er kendt for sine kraftfulde og gribende romaner, hvor meget står mellem linjerne. Med bidende humor og dyb indsigt skaber hun uforglemmelige karakterer og skæbnefortællinger til glæde for sine mange læsere i hele verden.   
 

 

PRIS249,95 kr.

KVINDER UDEN MÆND

Den iranske forfatter Shahrnush Parsipur blev arresterede og fængslet for at skrive dette portræt af kvinders identitet og seksualitet. Bogen blev forbudt i Iran, og i dag er KVINDER UDEN MÆND (indsæt link) et verdensomspændende litterært fænomen, mens forfatteren bag bogen lever i politisk eksil.

Informations anmelder skriver: »Jomfruhinder og grænseløs magi. 30 år efter udgivelsen i Iran udkommer eksilforfatterens Shahrnush Parsipurs KVINDER UDEN MÆND på dansk. Det er et fuldkommen magisk og enestående stykke litteraturhistorie, man skal bære på kroppen som en talisman.«

Kvinder uden mænd

Kvinder uden mænd

Fem kvinder mødes i en have uden for Teheran. Langt fra samfundet og familiens bånd finder de en ny start. Men hvad har en rig enke, en ung prostitueret, to gammeljomfruer og en skolelærer, der gerne vil være et træ, egentlig til fælles?

I Kvinder uden mænd skildrer Shahrnush Parsipur fem kvinder i et samfund domineret af mænd – deres liv, deres drømme og deres håb – og fortæller undervejs en poetisk og magisk historie om kærlighed, undertrykkelse og frihed i 1950’ernes Iran.

Udkommer i Gyldendals SKALA-serien for genopdagede mesterværker fra det 20. århundrede.

“Parsipur er en modig, talentfuld kvinde og frem for alt en stor forfatter.”
- Marjane Satrapi, forfatteren bag Persepolis

PRIS199,95 kr.

MIT BARN

Moderskabet er ikke en lyserød sky. Med sit anmelderroste langdigt MIT BARN  melder Cecilie Lind sig ind i rækken af kvindelige forfattere, som tør skrive ærligt om afmagten, sammenbruddene og frustrationen, som følger med, når man har født et barn.

Kristeligt Dagblad skriver: »Rå og rørende skildring af, hvad det vil sige at være mor og menneske – et smukt og ubærligt langdigt om det vidunderligste og skrækkeligste af alt […] Cecilie Lind skriver sig direkte ind i læseren med sit præcise og menneskelige portræt af moderskabet.«

 

Mit barn

Mit barn

Mit barn er vanvid og hverdag, sødme og raseri. Et smukt og rasende digt om moderskabets mørke; om utætte kroppe og stille vold. Om skrøbelige amninger og sultens dæmoni. Om i moderskabet at blive et ekko af sin egen mor, genkende hende i sig selv; hende, som man ellers så indædt har forsøgt at frigøre sig fra. Men Mit barn er også en fortælling om solen og klarheden og håbet. Om at blomstre i alle retninger på samme tid og om at finde en form for fred med det hele - bare ligge på græsset og opdage, hvor blå himlen egentlig er.

PRIS199,95 kr.

MED EGEN HÅND

Suzanne Brøgger er uden tvivl en af de vigtigste stemmer i samfundsdebatten, og derigennem har hun været med til at sprænge rammerne for, hvad kvinder må og kan. Brøgger fortsætter ufortrødent med netop dette i bogen MED EGEN HÅND.

Kristeligt Dagblads anmelder skriver: »I mange essays bruger Brøgger af sin egen historie, refererer til sine egne tekster, men ikke på en anmassende eller krukket – i hvert fald ikke unødvendig krukket – måde. Suzanne Brøgger sætter også sig selv på spil.«

 

Med egen hånd

Med egen hånd

Suzanne Brøgger, der er en vigtig stemme i køns- og samfundsdebatten, har aldrig været bange for at ændre mening, fordi hun er blevet klogere. Her går hun i dialog med sine gamle bøger og opdaterer, nuancerer og diskuterer de emner, der altid har optaget hende, fx privatlivet, kernefamilien og parforholdet, voldtægt, skyld og skam, datter-,  mor- og kvinderolle. Alt kommer til udtryk i Brøggers veloplagte og provokerende stil.

Enkelte essays har tidligere været offentliggjort i andre sammenhænge.

PRIS299,95 kr.

TIL MIN SØSTER

Da Aya føder sit barn, har faren forladt hende, og hendes søster Andrea gør det forbi med sin voldelige kæreste. Snart sidder de to søstre i en bil på vej til Sverige med et jagtgevær i bagagerummet. I romanen TIL MIN SØSTER har Dy Plambeck skrevet et stærkt og befriende nuanceret portræt af kvindelig vildskab, seksualitet og brutalitet.

Berlingskes anmelder skriver: »Dy Plambeck har skrevet et højøstrogent frihedsbrev. Læs det! TIL MIN SØSTER er en hyldest til kvinder, der kan håndtere et gevær, en fødsel og et konventionsbrud – uden slinger i valsen.«

 

Til min søster

Til min søster

Til min søster er en roman om søstrene Aya og Andrea. Aya føder en datter, Nola, efter at faren har forladt hende. Andrea forlader sin voldelige kæreste. I sit arbejde som historiker kommer Aya på sporet af J.P. Jacobsens ungdomskæreste Anna Michelsen. En stemme fra fortiden trænger sig på og griber ind i søstrenes liv.

Aya og Andrea var teenagere i Kalundborg i 90’erne mellem Arthurs autoværksted og Johns pushere. Der var druk og øretæver i luften på King’s Pub, ræs ud over stubmarkerne, sex på kvistværelser, et brutalt hjemmerøveri, men også lyse sommernætter, et stort bibliotek og morgener på jagtmarkerne.

De to søstre kører sammen til Sverige med Nola på bagsædet og et jagtgevær i bagagerummet. I den svenske skov genfinder de ungdommens fortrolighed. Mens Aya og Andrea går på provinsbar, påkører et rådyr, bader i skovsøer og fantaserer om at slå Andreas voldelige ekskæreste ihjel, nærmer de sig en skillevej, hvor et opgør med deres liv og historie er uundgåeligt.

Til min søster er en kraftfuld roman om vold og drifter, seksualitet og brutalitet, moderskab og galskab. Den handler om retten til at fortælle sin historie og få sin stemme hørt og om søstersolidaritet på tværs af tider.

PRIS199,95 kr.

Udkommer 11. maj: KVINDE KEND DIN HISTORIE

Historiker Gry Jexen tror på, at alle mennesker skal have et forbillede. Det er en af grundene til, at hun arbejder på at skrive kvinderne ind i historien på en mere positiv måde.

Tusindvis af mennesker følger hende på Instagram, hvor hun deler ud af kvindehistorien, og hendes speciale inden for feltet er blevet til den populære podcast Kvinde Kend Din Historie. Til maj er Gry Jexen aktuel med bogen KVINDE KEND DIN HISTORIE, som vi allerede glæder os meget til at dykke ned i.