Mor! Kvinde! Menneske!

Moderskab, kvinderoller, ligestilling, frigørelse og forandring. Alle emner, der for altid har gennemsyret litteraturen, og som måske netop nu er mere aktuelle end nogensinde. Vi samler nogle af de vigtige bøger, som du ikke må snyde dig selv og dine medsøstremennesker for.

Af Rasmus Meldgaard Harboe

MIT ARBEJDE

Mor er ikke bare mor. Hun har et virke i samfundet, hun har et arbejde. Med romanen MIT ARBEJDE startede forfatteren Olga Ravn en bevægelse, som begyndte at bryde med de store tabuer, som er forbundet med fødsler og moderskabet generelt.

Politiken skriver: »MIT ARBEJDE er en fantastisk flot bog om at blive mor og om at forsøge at arbejde sig ud af en krise. En bog, der både eksperimenterer med sin form og fortæller – og som præsenterer en almen sandhed om det svære moderskab.«

VI BURDE ALLE VÆRE FEMINISTER

Hvad betyder feminisme her i det 21. århundrede? Det giver den prisbelønnede nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie et rigtig godt bud på med sin bog VI BURDE ALLE VÆRE FEMINISTER.

Bogen er blandt andet rost for at være klog, nuanceret og tilgængelig. Den britiske avis Independent skriver: »Denne bog vil jeg lægge i hænderne på piger og drenge, som en inspiration for en fremtidig ‘verden med lykkeligere mænd og lykkeligere kvinder, som er mere tro mod sig selv.’.« Desuden indgår dele af bogen i den verdensberømte sangerinde Beyonzés kæmpehit Flawless.

MØDRENES GADE

Marin befinder sig på kanten af voksenlivets begyndelse. Her sidder hun i billetlugen i den lokale biograf og lader tankerne flyve, indtil hun får sit studentereksamensbevis og indleder jagten efter et sted at bo. Ude i virkeligheden stifter hun bekendtskab med husmødrene, som regerer i gaden i det stærkt kønsopdelte islandske samfund anno 1960’erne.

MØDRENES GADE er en skarp og rørende pageturner om børn, vasketøj og hemmeligheder, men også knuste drømme og mangel på kærlighed 💔 Fra en af Islands mest elskede forfattere.

KVINDER UDEN MÆND

Den iranske forfatter Shahrnush Parsipur blev arresterede og fængslet for at skrive dette portræt af kvinders identitet og seksualitet. Bogen blev forbudt i Iran, og i dag er KVINDER UDEN MÆND (indsæt link) et verdensomspændende litterært fænomen, mens forfatteren bag bogen lever i politisk eksil.

Informations anmelder skriver: »Jomfruhinder og grænseløs magi. 30 år efter udgivelsen i Iran udkommer eksilforfatterens Shahrnush Parsipurs KVINDER UDEN MÆND på dansk. Det er et fuldkommen magisk og enestående stykke litteraturhistorie, man skal bære på kroppen som en talisman.«

Kvinder uden mænd

Kvinder uden mænd

Fem kvinder mødes i en have uden for Teheran. Langt fra samfundet og familiens bånd finder de en ny start. Men hvad har en rig enke, en ung prostitueret, to gammeljomfruer og en skolelærer, der gerne vil være et træ, egentlig til fælles?

I Kvinder uden mænd skildrer Shahrnush Parsipur fem kvinder i et samfund domineret af mænd – deres liv, deres drømme og deres håb – og fortæller undervejs en poetisk og magisk historie om kærlighed, undertrykkelse og frihed i 1950’ernes Iran.

Udkommer i Gyldendals SKALA-serien for genopdagede mesterværker fra det 20. århundrede.

“Parsipur er en modig, talentfuld kvinde og frem for alt en stor forfatter.”
- Marjane Satrapi, forfatteren bag Persepolis

MIT BARN

Moderskabet er ikke en lyserød sky. Med sit anmelderroste langdigt MIT BARN  melder Cecilie Lind sig ind i rækken af kvindelige forfattere, som tør skrive ærligt om afmagten, sammenbruddene og frustrationen, som følger med, når man har født et barn.

Kristeligt Dagblad skriver: »Rå og rørende skildring af, hvad det vil sige at være mor og menneske – et smukt og ubærligt langdigt om det vidunderligste og skrækkeligste af alt […] Cecilie Lind skriver sig direkte ind i læseren med sit præcise og menneskelige portræt af moderskabet.«

 

MED EGEN HÅND

Suzanne Brøgger er uden tvivl en af de vigtigste stemmer i samfundsdebatten, og derigennem har hun været med til at sprænge rammerne for, hvad kvinder må og kan. Brøgger fortsætter ufortrødent med netop dette i bogen MED EGEN HÅND.

Kristeligt Dagblads anmelder skriver: »I mange essays bruger Brøgger af sin egen historie, refererer til sine egne tekster, men ikke på en anmassende eller krukket – i hvert fald ikke unødvendig krukket – måde. Suzanne Brøgger sætter også sig selv på spil.«

 

Med egen hånd

Med egen hånd

Suzanne Brøgger, der er en vigtig stemme i køns- og samfundsdebatten, har aldrig været bange for at ændre mening, fordi hun er blevet klogere. Her går hun i dialog med sine gamle bøger og opdaterer, nuancerer og diskuterer de emner, der altid har optaget hende, fx privatlivet, kernefamilien og parforholdet, voldtægt, skyld og skam, datter-,  mor- og kvinderolle. Alt kommer til udtryk i Brøggers veloplagte og provokerende stil. Enkelte essays har tidligere været offentliggjort i andre sammenhænge.

TIL MIN SØSTER

Da Aya føder sit barn, har faren forladt hende, og hendes søster Andrea gør det forbi med sin voldelige kæreste. Snart sidder de to søstre i en bil på vej til Sverige med et jagtgevær i bagagerummet. I romanen TIL MIN SØSTER har Dy Plambeck skrevet et stærkt og befriende nuanceret portræt af kvindelig vildskab, seksualitet og brutalitet.

Berlingskes anmelder skriver: »Dy Plambeck har skrevet et højøstrogent frihedsbrev. Læs det! TIL MIN SØSTER er en hyldest til kvinder, der kan håndtere et gevær, en fødsel og et konventionsbrud – uden slinger i valsen.«

 

KVINDE KEND DIN HISTORIE

Historiker Gry Jexen tror på, at alle mennesker skal have et forbillede. Det er en af grundene til, at hun arbejder på at skrive kvinderne ind i historien på en mere positiv måde.

Tusindvis af mennesker følger hende på Instagram, hvor hun deler ud af kvindehistorien, og hendes speciale inden for feltet er blevet til den populære podcast Kvinde Kend Din Historie. Gry Jexen er aktuel med bogen KVINDE KEND DIN HISTORIE, som vi allerede glæder os meget til at dykke ned i.