Mor&Barn_J.L.Lund

Otte stærke bøger om moderskab

 

Moderskabet er i øjeblikket et debatteret emne i medierne og trender ligeledes i litteraturen - blandt andet med Olga Ravns nyeste og anmelderroste roman Mit arbejde. På trods af denne opblomstring har flere stemmer gennem tiden sat ord på det at blive og være mor. Dette gjorde Dea Trier Mørch blandt andet med sin realistiske og stærke roman Vinterbørn i 1976. Vi har her samlet otte stærke beretninger om moderskabets mange facetter gennem tiden. Rigtig god læselyst!

Dea Trier Mørch: Vinterbørn

VINTERBØRN, der udkom for første gang i 1976, foregår Rigshospitalets fødeafdeling omkring nytåret 1975. Her møder vi forskellige kvinder, med forskellige baggrund, fra forskellige samfundslag og med vidt forskellige skæbner. Men på fødegangen iklædt ens hospitalsskjorter ophæves forskellene og kvindeskæbnerne flettes ind i hinanden. Vinterbørn er en bog, som fortæller om et bestemt sted på et bestemt tidspunkt – Rigshospitalet i vinteren 1975-1976, men den fortæller også om noget almenmenneskeligt. Den kan både læses som et tidsbillede og som en beskrivelse af noget universelt.  

Derfor skal du læse VINTERBØRN: Vinterbørn giver et billede af samfundet i midten af 1970’erne set fra kvindernes synsvinkel. Det er en realistisk, varm og stærk beskrivelse af de følelser, kvinder har inden, under og efter fødslen.

Vinterbørn

Vinterbørn

I 2016 er det 40 år siden, at VINTERBØRN udkom første gang. Og bogens forfatter, Dea Trier Mørch, ville være fyldt 75 år i 2016. Bl.a. også for at markere de to begivenheder genudgives nyklassikeren VINTERBØRN nu - med den originale forside.

VINTERBØRN er en roman fra fødeafdelingen på Rigshospitalet. En gruppe gravide kvinder er omkring nytår 1975 indlagt med komplikationer på svangregangen. De har vidt forskellig baggrund, men på hospitalet ophæves forskellene. Her er de alle iklædt hospitalsskjorter og har lige svært ved at sove i den kølige nat, hvor tankerne rumsterer. Vi følger Marie, Connie, Habiba, Olivia og de andre kvinder i tiden op til, under og efter fødslen. VINTERBØRN er på samme tid et enestående tidsbillede fra 1970’erne og en universel fortælling om at skulle være mor.

VINTERBØRN udkom første gang i 1976, og dermed var en moderne klassiker født. Dea Trier Mørchs kollektivroman vakte øjeblikkelig sensation og betragtes som 1970’ernes store generationsroman.

PRIS199,95 kr.

Cecilie Lind: Mit barn

MIT BARN af Cecilie Lind er et smukt men også grumt digt om moderskabets mørke. Det er en beskrivelse af træthedens monstrøsitet, om utætte kroppe og stille vold. Om skrøbelige amninger og sultens dæmoni. Om i moderskabet at blive et ekko af sin egen mor, genkende hende i sig selv; hende, som man ellers så indædt har forsøgt at frigøre sig fra. Men MIT BARN er også en fortælling om solen og klarheden og håbet. Om at blomstre i alle retninger på samme tid og om at finde en form for fred med det hele - bare ligge på græsset og opdage, hvor blå himlen egentlig er.

Derfor skal du læse MIT BARN: Cecilie Lind skriver smukt og rørende om moderskabets både mørke og smukke sider. Det er stærkt, barskt, fængende og rørende. 

Mit barn

Mit barn

Mit barn er vanvid og hverdag, sødme og raseri. Et smukt og rasende digt om moderskabets mørke; om utætte kroppe og stille vold. Om skrøbelige amninger og sultens dæmoni. Om i moderskabet at blive et ekko af sin egen mor, genkende hende i sig selv; hende, som man ellers så indædt har forsøgt at frigøre sig fra. Men Mit barn er også en fortælling om solen og klarheden og håbet. Om at blomstre i alle retninger på samme tid og om at finde en form for fred med det hele - bare ligge på græsset og opdage, hvor blå himlen egentlig er.

PRIS199,95 kr.

Olga Ravn: Mit arbejde

Ved fødslen af sit første barn kastes forfatteren Anna ud i en stor krise. Hun føler, man har løjet overfor hende hele livet. Hendes svenske kæreste Aksel, barnets far, forsøger i et misforstået hensyn at opfinde moderne familieroller, men hverken mand eller kvinde kan forhindre en dyb afgrund i at åbne sig imellem dem. Som Anna siger til Aksel: "Du siger, du vil være lige med mig, men vi er ikke lige." 

At skrive og læse bliver Annas redning, og romanen består af Annas papirer, hvor hun selv forsøger at finde hoved og hale i, hvem hun er, og hvordan hun skal fortælle sin historie. For Anna findes der ikke kun én historie om at blive mor, og derfor nærmer bogen sig erfaringen fra flere sider. 

OlgaRavn Derfor skal du læse MIT ARBEJDE: Olga Ravns roman er en fortælling om to former for skabelse: at skrive og at få børn. Romanen kombinerer prosa, poesi, dramatik, essay, dagbog og brev i et portræt affødselsdepression, kvinde- og kunstnerliv. 

Mit arbejde

Mit arbejde

Efter at have født et barn taber forfatteren Anna sin plads i verden.

Stadig chokeret efter fødslen flytter hun med sin svenske kæreste, Aksel, og deres lille søn til et sneomsust Stockholm. Snart må parret se sig selv falde ind i gamle kønsroller mod deres vilje, og en afgrund åbner sig imellem dem. Angst truer med at opsluge Anna, der læser alt for mange nyheder på nettet og shopper alt for meget tøj, hun ikke har råd til. For at stå imod en truende galskab må hun læse og skrive sig til rette i verden igen.

Mit arbejde er en roman om den enestående og grundlæggende erfaring at sætte børn i verden. Den blander prosa, digt, journal, brev og meget mere for at udforske forholdet mellem moderskab og skrift. En bog om fødselsdepression, husholdning og shopping. Og om hvordan man kan lære at elske det ængstelige, åbne liv med et barn.

PRIS299,95 kr.

Dy Plambeck: Til min søster

I Dy Plambecks roman TIL MIN SØSTER skiller tre kvinder sig ud fra mængden og vover at gå forrest i nye retninger på forskellig vis. Aya og Andrea er søskende. Aya føder en datter, Nola, efter at faren har forladt hende. Andrea forlader sin voldelige kæreste. I sit arbejde som historiker kommer Aya på sporet af J.P. Jacobsens ungdomskæreste Anna Michelsen. En stemme fra fortiden trænger sig på og griber ind i søstrenes liv.  DyPlambeck Dy Plambeck

Romanen, der er skrevet i Dy Plambecks både direkte og poetiske stil, er en rejse ind i forskellige afkroge og aspekter af kvinders liv: krop, seksualitet, vold og brutalitet. 

Derfor skal du læse TIL MIN SØSTER: Ligesom Dy Plambecks tidligere bøger kredser Til min søster om længslen efter fællesskab og frygten for ensomhed. Til min søster er en roman om familierelationer, handlekraftige kvinder og om at give en fuckfinger til kernefamilien.

Til min søster

Til min søster

Til min søster er en roman om søstrene Aya og Andrea. Aya føder en datter, Nola, efter at faren har forladt hende. Andrea forlader sin voldelige kæreste. I sit arbejde som historiker kommer Aya på sporet af J.P. Jacobsens ungdomskæreste Anna Michelsen. En stemme fra fortiden trænger sig på og griber ind i søstrenes liv.

Aya og Andrea var teenagere i Kalundborg i 90’erne mellem Arthurs autoværksted og Johns pushere. Der var druk og øretæver i luften på King’s Pub, ræs ud over stubmarkerne, sex på kvistværelser, et brutalt hjemmerøveri, men også lyse sommernætter, et stort bibliotek og morgener på jagtmarkerne.

De to søstre kører sammen til Sverige med Nola på bagsædet og et jagtgevær i bagagerummet. I den svenske skov genfinder de ungdommens fortrolighed. Mens Aya og Andrea går på provinsbar, påkører et rådyr, bader i skovsøer og fantaserer om at slå Andreas voldelige ekskæreste ihjel, nærmer de sig en skillevej, hvor et opgør med deres liv og historie er uundgåeligt.

Til min søster er en kraftfuld roman om vold og drifter, seksualitet og brutalitet, moderskab og galskab. Den handler om retten til at fortælle sin historie og få sin stemme hørt og om søstersolidaritet på tværs af tider.

PRIS199,95 kr.

Chimamanda Adichie: Brev til en nybagt forælder

BREV TIL EN NYBAGT FORÆLDER kan læses af alle, også de, som ingenlunde er nybagte endsige forældre. Brevet trykt i bogform er en række simpelt formulerede bud på livsregler, der enkelte steder siger os, at man med nigeriansk baggrund måske nok har endnu mere at kæmpe for, hvad angår ligestilling og lige værdighed kønnene imellem, end vi har i Danmark. Men de minder os også i høj grad om, at vi selv stadig har meget at kæmpe for, og at vi selv kan gøre en forskel og øge opmærksomheden, f.eks. i form af den måde, vi bruger sproget på.

Derfor skal du læse BREV TIL EN NYBAGT FORÆLDER: I BREV TIL EN NYBAGT FORÆLDER oplister Chimamanda Ngozi Adichie kort, koncist, personligt og inspirerende 15 punkter, hvordan man som forældre kan opdrage sin datter feministisk i det 21. århundrede

 

 

Brev til en nybagt forælder

Brev til en nybagt forælder

I Brev til en nybagt forælder eller Et feministisk manifest taler forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie om det vigtige arbejde, det er, at opdrage en pige i nutidens samfund. Kort, koncist, personligt og inspirerende oplister hun i 15 punkter, hvordan man som forældre kan opdrage sin datter feministisk i det 21. århundrede

PRIS69,95 kr.

Joan Didion: Blå timer

BLÅ TIMER er en fritstående fortsættelse af Joan Didions erindringsbog ET ÅR MED MAGISK TÆNKNING og handler især om datteren Quintana og hendes alt for tidlige død som kun 39-årig, kort tid efter hendes bryllup. Joan beskriver magtesløsheden i at stå tilbage og mærke alderdommen komme snigende, der kun forstærker denne følelse.

Med udgangspunkt i de lykkelige minder netop fra datterens bryllup og fra de glimt af barndommen, der dukker op i forberedelserne af dette, opruller Joan Didion deres liv sammen. Mor og datter. Og med et helt særligt klarsyn, skærpet af sorgen, beskriver hun både de lykkeligste stunder og de smertelige øjeblikke og oplevelser af afstand, utilstrækkelighed og fravær.

Derfor skal du læse BLÅ TIMER: Joan Didion formår i BLÅ TIMER modigt og fintfølende at reflektere over det, der sker i dette tilværelsens og sjælelivets skumringsland - derfor bliver den tragiske beretning til en intens, livsklog og livsbekræftende bog.

 

 

Blå timer

Blå timer

Genudgivelse i paperback.

Blå timer er en fritstående fortsættelse af Et år med magisk tænkning og om muligt en endnu stærkere bog. Den handler især om Joan Didions datters død. Om det frygteligt forkerte i at skulle begrave sin voksne datter kort tid efter hendes bryllup. Om at stå magtesløs tilbage. Og mærke alderdommen snige sig ind på en og forstærke denne magtesløshed, hvordan den rent fysisk nærmest tager over.

Samtidig - fordi Joan Didion så modigt og fintfølende evner at registrere og reflektere over, det, der sker i dette tilværelsens og sjælelivets skumringsland - bliver den tragiske beretning til en intens, livsklog og livsbekræftende bog.

Med udgangspunkt i de lykkelige minder netop fra datterens bryllyp og fra de glimt af barndommen, der dukker op i forberedelserne af dette, opruller Joan Didion deres liv sammen. Mor og datter. Og med et helt særligt klarsyn, skærpet af sorgen, beskriver hun både de lykkeligste stunder og de smertelige øjeblikke og oplevelser af afstand, utilstrækkelighed og fravær.

Joan Didion formår som få at stille skarpt på og beskrive tilværelsens mange facetter. Her skriver hun dybt bevægende og tankevækkende om at se hele sit liv - ikke mindst kærligheden til sit barn og sin egen rolle som forældre.

PRIS99,95 kr.

Kirsten Thorup: Erindring om kærligheden

Kirsten Thorups roman ERINDRING OM KÆRLIGHEDEN handler om et kompliceret forhold mellem moderen, Tara, og datteren, Siri.

Tara drømmer om at blive skuespiller. Derfor rejser hun til København. Men efter et sammenbrud og en række mandlige relationer snubler nu. Tara bliver gravid og får datteren Siri, og på trods af den store kærlighed til Siri har Tara svært ved at finde sig til rette i rollen som mor.

Deres forhold bliver mere og mere dramatisk i takt med, at Siri bliver ældre. Det kommer til adskillige brud, og i lange perioder lever de hver sit liv. Men hele tiden med en understrøm af kærlighed til hinanden.

Derfor skal du læse EREINDING ON KÆRLIGHEDEN: ERINDRING OM KÆRLIGHEDEN er et kraftfuldt tidsbillede fra anden halvdel af det tyvende århundrede, og forfatteren har foretaget en intens, konsekvent og radikal udforskning af de spændingsfelter, der ligger i et nært familieforhold. Det er en roman om frigørelse og tab, om at miste og genfinde hinanden. ERINDRING OM KÆRLIGHEDEN vandt i 2017 Nordisk Råds Litteraturpris.

 

 

Erindring om kærligheden

Erindring om kærligheden

Genudgivelse i maxi-paperback

ERINDRING OM KÆRLIGHEDEN handler om et kompliceret forhold mellem en mor og en datter og er et kraftfuldt tidsbillede fra anden halvdel af det tyvende århundrede. Kirsten Thorup har med sin roman foretaget en intens, konsekvent og radikal udforskning af de spændingsfelter, der ligger i et nært familieforhold.

PRIS149,95 kr.

Maja Lucas: Gennem natten og vinden

Johanne kæmper med sit liv og forældrerollen. Hun er alenemor til sønnen Tore, der går i børnehave, og alting sejler: Hun drikker, lugter af tis, kan ikke finde ud af at hente og bringe til tiden, købe ind eller vaske tøj. Flasker flyder overalt i lejligheden, Tore får chips til aftensmad, og hun holder kun lige de sociale myndigheder fra døren. Da hun lukker den hjemløse illegale indvandrer Dima indenfor, vikles deres udsatte liv sammen.

Derfor skal du læse GENNEM NATTEN OG VINDEN: GENNEM NATTEN OG VINDEN er en historie om at være kvinde, mor og desperat på flugt fra de forventninger, som stilles til begge roller. Det er en fortælling om kvindelighed, fremmedhed, vrede, dannelse, moderlighed, liderlighed og afhængighed.

Gennem natten og vinden

Gennem natten og vinden

Johanne er en klog, men kaotisk alenemor. Det er svært for hende at aflevere Tore i børnehave til tiden, svært at huske at hente ham. Hun glemmer madpakken, glemmer at han skal i bad, får ikke købt ind, tager ikke telefonen, glemmer at læse mails. Børnehaven truer med at kontakte kommunen, men hun undviger, hælder vodka på sin drikkedunk, reciterer digte, klarer endnu en dag. Indtil hun lukker den illegale indvandrer Dima indenfor, og deres udsatte liv spindes sammen.

Gennem natten og vinden er en rå og tyst fortælling om at være kvinde og mor – og om at være desperat på flugt fra normaliteten.

PRIS199,95 kr.