Forfatter Marianne Iben Hansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marianne Iben Hansen: ”Rim er noget, der opleves med kroppen”

Danmarks rimdronning fylder 60 år d. 13. marts. Marianne Iben Hansen har været forelsket i rim og rytmer, siden hun var helt lille og elsker det hårde arbejde, der ligger i at pusle med linjer og stavelser, indtil magien opstår.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen / Forfatterfoto: Simon Klein-Knudsen

Marianne Iben Hansen sidder ikke stille, når hun taler. Hænderne gestikulerer, og skuldrene hæver og sænker sig i takt med det, hun siger.

”Rim gør en tekst til noget, der opleves med kroppen. Teksten er pludselig ikke bare en historie, vi forstår, tolker på og identificerer os med. Den er også en musikalsk oplevelse, som kroppen kan identificere sig med – måske endda uden at vi helt forstår ordene. Man kan læse nogle af mine bøger op for børn, der faktisk ikke forstår, hvad der står, men de er stadig med, fordi rytmen er der, og rimene er der,” siger Marianne Iben Hansen.

”Det er svært at sige, hvad der er det fedeste ved rim, fordi der er så meget. Noget af det, der er virkelig fantastisk er, at det bringer en uforudsigelighed ind i en tekst. Når jeg sidder og skriver, og et uforudsigeligt rim sniger sig ind, kan jeg pludselig tænke: ’Hov! Det er da den her vej, vi skal’, og så opstår der noget, der i første omgang virker helt knald i låget, men som bliver til en god historie. Da jeg begyndte at skrive min første bog, vidste jeg kun, at den skulle handle om to hekse, og at de skulle hedde Fikkedik og Falderina, og så blev de jo nødt til at tage til Kina. På den måde blev det rimene, der skrev historien for mig.”

Ideen skal antændes

Marianne Iben Hansen havde ikke mange bøger som barn, men Halfdan Rasmussens BØRNERIM stod i reolen og var en af dem, hun læste igen og igen.

”Nogen får en bold og begynder at spille, andre får en bold og lægger den over i hjørnet. Det handler om at blive forelsket i noget. Og jeg har været forelsket i ord og rim, siden jeg ikke var særlig gammel, og Halfdan Rasmussen har haft stor betydning for, at den verden åbnede for mig.”

Marianne Iben Hansen har udgivet bøger siden 2004, og da den første blev antaget, hoppede hun og datteren i sengen af begejstring, indtil sengen gik i stykker. I skrivende stund er der udkommet 22 bøger med Marianne Iben Hansens navn på bogryggen, og der er flere på vej. Derhjemme er skuffen fyldt med ideer, men ideen bliver først til en bog, når den bliver antændt. Og det er en proces, som kan tage tid.

”Jeg har en fornemmelse af, at jeg sidder og banker på en dør. Jeg prøver at komme ind gennem døren, og jeg aser og maser, og jeg prøver forskellige metoder igen og igen. Og lige pludselig går den op. Det er det bedste.”

Matematik og leg

Når ideen er antændt, og Marianne Iben Hansen begynder at skrive på en bog, kommer nørden på banen. Hun udfordrer sig selv, der bliver puslet med formen, og så begynder der at ske noget. For selv om Marianne Iben Hansens bøger er fyldt med ord, tempo og gak og løjer, beskriver hun sig som en forfatter, der sidder i maskinrummet i lang tid og pusler med de små detaljer i sproget for at få det hele til at gå op.

”Hvis jeg tror, at jeg skal lave noget hurtigt, så laver jeg ikke noget godt. For jeg ved jo, at det jeg elsker allermest er at sidde og pusle med fire sætninger og få dem til at sidde i skabet. Jeg ved, hvad jeg vil fortælle, og jeg ved præcis, hvor mange linjer og stavelser jeg har til det. Det er matematik og leg. Og det er det, der er min drivkraft.”

Når Marianne Iben Hansen ikke skriver, holder hun foredrag og besøger skoler, hvor hun taler med de helt små elever, der også er nysgerrige efter at høre, hvordan man bliver god til at rime. Det glæder den runder fødselar.

”Mere end alt andet prøver jeg at give nysgerrigheden og kærligheden til ordene videre. Jeg vil rigtig gerne betone, at ord også kan være byggeklodser og ikke kun betydningsbærere. Et ord kan være fedt at sige, og det kan være sjovt, når man sætter det sammen med et andet ord. Antændelsen er begejstringen for ord, og derefter kan håndværkeren tage over og stramme op og skære til, indtil rimet er færdigt,” siger Marianne Iben Hansen.

 

Find alle bøger af Marianne Iben Hansen her