Forlagschef for B&U Lotte Hjortshøjs tale ved B&Us efterårsreception

Den 7. september 2023 var det igen tid til B&Us efterårsreception. Her holdt forlagschef for B&U Lotte Hjortshøj den årlige velkomsttale. Du kan læse talen i dens fulde længde her: 

07-09-2023

Forlagschef for Gyldendal B&U Lotte Hjortshøj Foto: Sara Galbiati, Gyldendal Medie

Kære alle sammen

Hvor er det bare skønt at stå her igen. Jeg har sådan glædet mig til at se alle jer - en dejlig flok samlet i vores fine gård.

Vi er her for at fejre årets B&U-bøger. Og der er virkelig meget at fejre.

Men samtidig kan vi ikke komme uden om, at alle disse gode bøger udkommer i skyggen af aktuelle rapporter om børns svindende læsekompetencer og læseglæde, og om deres alt for store skærmforbrug. Vi ved, at der er forskellige politiske initiativer i gang eller på vej, som måske kan bidrage til at vende den triste udvikling. Og det er godt, at det bliver taget alvorligt på højeste sted. Men politiske tiltag tager tid at få udtænkt, vedtaget og implementeret. Så i det her selskab af kreative mennesker vil jeg opfordre til, at vi bruger ventetiden på at finde på flere lavpraktiske, græsrodsagtige løsninger. Ideer til hvordan vi på alle mulige forskellige måder kan inspirere til at skabe mere læseglæde blandt børn og unge.

Jeg har hen over sommeren hørt om et par sjove og måske brugbare eksempler på læsefremmende tiltag.

Måske har nogle af jer opdaget, at der indimellem cirkulerer en ret fascinerende challenge på TikTok og andre steder. Den går ud på, at man i en given uge skal tjekke sin gennemsnitlige skærmtid på sin telefon – og i den følgende uge skal man så bruge præcis den samme mængde tid på AT LÆSE i stedet for. Og så skal man selvfølgelig dele, hvad man har læst. Der har været vilde historier om unge, der på en heftig uge har brugt 8-12 timer om dagen på deres telefon. Jeg tror nok lige, de fik læst nogle bøger, da de ugen efter brugte tilsvarende tid på at læse. Og man kan jo håbe, at de blev så grebet af nogle af de bøger, at de helt frivilligt læser videre, også nu hvor de har gennemført deres challenge.

Jeg ved godt, det ikke er så let. Altså at få børn og unge til at fordybe sig i litteratur. Så måske skal man tage mere drastiske metoder i brug. Kulturkommentatoren Anne Sophia Hermansen delte på LinkedIn, at hun simpelthen har betalt sin teenagesøn for at læse bøger som de efterfølgende diskuterede. Det var ren win-win. Sønnen ville gerne spare sammen til en ny computer, og moren ville gerne indgyde ham læseglædens nådegave ved at åbne litteraturens verden for ham. Hun dikterede litteraturlisten, og der var kontant afregning for hver læst bog.

Hvis man synes, det er et skråplan ligefrem at BETALE sine børn for at læse, så skal man tage et kig på den bunke bøger, Hermansen har fået sin søn til at læse. Det er et seriøst overbevisende udvalg. Der måske endda har fået den unge mand til at fortsætte med at læse, også efter at han har fået købt den computer … det melder historien ikke noget om.

En mulighed er også at kombinere de to strategier, jeg har nævnt her – challenge-strategien og betalings-strategien – og udtænke en challenge målrettet sit eget barn, med en passende belønning fx i form af en biograftur eller måske ligefrem et besøg i den nærmeste boghandel, hvor man så må vælge en bog.

Måske virker de her nævnte metoder ikke for alle, men det er også kun eksempler, og ved I hvad: Alle ideer fortjener at komme på bordet, for det her er alvor. Vi SKAL have alle børn til at læse noget mere, og det skal både ske nedefra, helt lavpraktisk i hverdagen, og ovenfra og strukturelt. Lad os tænke kreativt, og lad os dele vores gode ideer med hinanden! Her på Gyldendal vil vi gerne bidrage, og vi tager med glæde imod nye initiativer, som vi enten selv kan sætte i værk her i huset, eller dele med andre til inspiration.

Og selvfølgelig skal vi presse på for, at politikerne også gør deres del – fx bevilger flere penge til indkøb af analoge bøger, styrker både folke- og skolebiblioteker, laver nationale læsekampagner og -initiativer og måske endda nedsætter bogmomsen, så bøger bliver billigere for alle.

For gode bøger er der heldigvis stadig nok af, og det skal vi alle sammen nok sørge for, at der bliver ved med at være. I, der står her i dag, har på forskellige måder bidraget til det UTROLIGT varierede udbud af bøger, som Danmarks bedste B&U-redaktion sender ud i verden i år. Og når jeg siger ’varierede’, så mener jeg det bogstaveligt – her blot et lille udpluk:

  • Et hav af Bluey-bøger for de mindste
  • en flot og oplysende tegneserie om PORNO
  • en fantastisk STRID-bus, der har været undervejs i over 15 år
  • flere nye udgivelser om troldmanden Harry Potter, som kom til Danmark for 25 år siden i år
  • pragtfulde skøn- og faglitterære værker inspireret af nordisk mytologi
  • et poetisk billedværk for børn om krig
  • en ungdomsserie inspireret af DR’s sexede tv-serie SALSA
  • Shakespeare genfortalt af fem fænomenale forfattere
  • overraskende mange bøger om BANANER
  • en bog med abeskønne abefotos
  • en perlerække af fremragende YA-romaner inden for alle genrer, realistiske, fantastiske, uhyggelige, romantiske
  • en eventyrlig bog om opdagelsesrejsende

… og meget, meget mere. Børn og unge i alle aldre kan roligt lægge skærmen fra sig og gå i gang, for der er virkelig noget for enhver smag.

Og I er velkomne til selv at kigge på resten af årets udgivelser på udstillingen indenfor … for det er som sagt dem, jer og os, vi fejrer i dag. Nu synes jeg, vi skal skåle for bøgerne, og for alle jer, der har bidraget til dem. Jeg håber, at I får en dejlig fest sammen med os, for det har I fortjent, kære venner.

Skål.

Gyldendal, Klareboderne, d. 7. september 2023