Kirsten Thorup et år efter udgivelse: "Det er lidt uvirkeligt."

Kirsten Thorups bestseller INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN har næsten rundet 50.000 solgte eksemplarer. Kirsten Thorup ser tilbage på et år med romanen, der udkom lige efter corona-nedlukningen, og som derfor fik en anderledes udgivelse, end forfatteren er vant til.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen / 08-04-2021

 Foto: Sofie Amalie KlougartDanmark ændrede sig fra den ene dag til den anden, da corona-epidemien fik statsminister Mette Frederiksen til at lukke hele landet ned d. 11. marts 2020. Forfatter Kirsten Thorup sad med den færdigtrykte udgave af sin nye roman INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN, som skulle udkomme ni dage senere.

”Det første, jeg tænkte, var: Hvor var det heldigt, at jeg fik skrevet bogen inden. Og så tænkte jeg: Jamen det bliver da nok et problem,” siger Kirsten Thorup om at finde af, at hun skulle udkomme i en tid, hvor boghandlere og biblioteker ikke kunne holde åben, og arrangementer blev aflyst på stribe. Det betød, at det ikke var muligt at mødes fysisk med læserne omkring udgivelsen.

”For mig er det interessant at høre, hvad læserne siger, fordi jeg føler, at læserne faktisk gør bogen færdig. Det er ligesom et spejl for mig at se, hvordan den bliver modtaget,” siger Kirsten Thorup og fortæller videre, at det gør stort indtryk på hende, når læsere sætter sig ned for at skrive hende et brev.

”Jeg har fået flere, end jeg plejer. Det kan måske også være, fordi der er mange arrangementer, der er blevet aflyst. Det har jeg været meget, meget glad for.”

Kirsten Thorup synes ikke, at det virker til, at romanen er blevet ramt af pandemien, og i skrivende stund nærmer INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN sig 50.000 solgte eksemplarer.

”Selvfølgelig er jeg som forfatter meget glad for det, fordi det er jo ikke noget, man kan regne med. Det er et stort arbejde at skrive en bog, og det tager flere år. Og så er det virkelig en stor lettelse, når det går godt, og det er også stor glæde, at den har solgt så meget, som den har. Jeg synes stadigvæk, at det er lidt uvirkeligt."

”Krigen hang mig langt ud af halsen”

INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN foregår i 1942, hvor krigsenken Harriet rejser til München, efter hendes mand Gerhard, der kæmpede på side med tyskerne, er blevet skudt ned over Østfronten. Forblændet af sin sorg, har Harriet besluttet sig for selv at bidrage til krigen, at gøre noget. Derfor flytter hun midlertidigt ind hos Gerhards officer-kollega og hans danske kone, der tilhører den nazistiske overklasse.

Det lå ikke i kortene, at Kirsten Thorup skulle skrive en roman om Anden Verdenskrig. Som barn af efterkrigstiden lå det faktisk meget fjernt for hende at dykke ned i den del af historien.

”Jeg er vokset og i 40’erne og 50’erne, og der hørte man jo hele tiden historier om krigen – både i skolen og også i familien og i den lille by, jeg kommer fra – hvad der skete, og hvem der gjorde hvad? Efterhånden som jeg blev teenager, så hang det mig langt ud af halsen, fordi jeg tænkte: Kan vi ikke komme fremad? For det her, det er jo fortid.”

Men selv om INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN foregår under krigen, synes Kirsten Thorup sådan set ikke, at den handler om krigen. Romanen handler om Harriet, som er inspireret af en kvinde, som Kirsten Thorup selv har kendt. Det var Harriet og lysten til at fortælle Harriets historie, der fik Kirsten Thorup til tasterne for 10 år siden.

Rundt om Harriets historie er krigsmiljøet i 40’ernes München helstøbt, og romanens massive historiske research-grundlag er blevet rost af såvel anmeldere som historikere. Det er Kirsten Thorup, som havde en researcher tilkoblet projektet, meget stolt af.

Og er der mere Harriet i vente for alle dem, der har læst INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN?

”Jeg arbejder på en fortsættelse, men nu må vi se, hvad der sker. Jeg er i hvert fald ikke færdig med hende,” siger Kirsten Thorup.