Katinka Bjerregaards læsevaner

Katinka Bjerregaard er sangerinde, sangskriver, komponist og forfatter. Hun er frontperson i Katinka Band og debuterede i marts 2023 med romanen KLUMP. Her fortæller hun, hvad litteraturen gør ved hende, og hvorfor den er så vigtig. 

Af Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen / 03-21-2023

 Foto: Marie Hald

Hvorfor læser du?
At læse bøger minder mig om, at jeg er lillebitte i en kæmpe verden fyldt med mange forskellige mennesker. Det er godt at føle nogle gange, så man ikke altid drukner i sit eget navlehul. Det er det eneste format, hvor jeg kan sige helt ærligt, at jeg har god smag. Jeg kan slet ikke overskue at se en god film og græde. Jeg vil meget hellere se skrald i fjerneren. Men bøger kan løfte mig helt op.

 
Hvilken bog på din bogreol er din yndlings?
Min yndlings bog er Slaughterhouse Five af Kurt Vonnegut. Den er det bedste eksempel på en perfekt bastardroman, den er en klog antikrigsfortælling fyldt med humor og tidsrejseri. Super syret, skræmmende aktuel. 

Hvor- og hvornår læser du bedst?
Jeg læser allerbedst om aftenen i min seng. Hvis jeg ikke havde et liv og skulle tjene penge, ville jeg elske at vende mit døgn og læse hele natten og sove hele dagen. Natten er den bedste tid at være alene med en bog. 

Hvilken bog har du senest læst? Hvordan gjorde den indtryk på dig?
Jeg har lige læst Eufori af Elin Cullhed, den væltede mig ret meget bagover. Jeg blev både indigneret og frustreret over den, dens hektiske tempo og følelsesudbrud er meget voldsomme at holde fast i. Men den var også et fascinerende vindue ind i en tid, hvor manden kunne være kunstner og kvinden helst kunne være mor. Men man ved stadig ikke helt, hvem der er skurken.

Hvilken bog giver du oftest i gave?
Jeg har givet John Steinbecks Øst for Paradis til virkelig mange mennesker, den er bare så lækker at læse. Både spændende, smuk og velskrevet, og så tegner han sine karakterer så godt, at de sidder i sengen hos én. 

Hvilken karakter ville du gerne være, hvis du selv kunne bestemme?
Hmm det er et rimelig svært spørgsmål, for jeg læser mest bøger, hvor karakteren har det skrækkeligt på alle mulige måder. Jeg læser til gengæld Pippi Langstrømpe op for mine tvillinger, og det er bare så nice. Hun er jo en stor fuckfinger til alle snobberne. Ned med patriarkatet! Jeg vil være Pippi! 

 
Klump

Klump

Hun køber nyt tøj hver uge og drømmer om at blive et telt. Hendes hud skal forstærkes med lag på lag af tekstiler, for den er ikke stærk nok, hendes krop giver hende ikke husly. Alle kan se lige igennem hende, så da den perfekte mand i uldskjorte ser hende, rigtig ser hende, bliver hun forelsket. Én IKEA-pose ad gangen flytter hun ind i hans lejlighed og i al hemmelighed ind i hans faste og stabile form. Men kan man tage bolig i sin elskede uden at ødelægge ham?

KLUMP er en grænseløs kærlighedshistorie, der begynder i lidt for små blondetrusser og ender i lånte boksershorts. En roman om ikke at eje sin krop, om at blive ét med en andens og om at elske højt, men nogle gange have lyst til at lade være.

KLUMP er Katinka Bjerregaards debut som romanforfatter.