Sådan kommer du godt i gang med bestselleren Urmagerens Datter

Kate Morton er en af de mest sælgende australske forfattere. Hendes bog URMAGERENS DATTER spænder over halvandet århundrede og rummer et hav af spændende karakterer. Vi klæder dig på til at kaste dig over den populære bog, så du eller læseklubben får alle dens vidunderlige facetter med – især hvis du/I hører den på lydbog.

Af Rasmus Meldgaard Harboe

Hun har ligget lunt i toppen af de internationale bestseller-lister med sine bøger, som bliver solgt i 11 millioner eksemplarer fordelt i 42 forskellige lande. En af Kate Mortons mest populære bøger er murstensromanen URMAGERENS DATTER, som anmelderne blandt andet kalder ”endnu en triumf” og “hendes mest ambitiøse værk til dato“.

 Bogen er en fortælling om kærlighed, tab og en mystisk mordgåde, og handlingen udspiller sig over mere end 150 år. I jagten på inspiration og kreativ energi tager en gruppe unge kunstnere i 1862 afsted til Birchwood Manor, som ligger idyllisk ned til floden Themsen. Men da kunstnerne flytter ind, begynder et stort drama, som med ét forvandler opholdet til et mareridt.

Mere end hundrede år senere finder Elodie Winslow en taske med to objekter, som ikke umiddelbart har noget med hinanden at gøre: et fotografi af en kvinde i victorianske klæder og en skitsebog med en tegning af et hus ved en flod, som virker underligt bekendt.

Det er altså en kompleks historie, Kate Morton har skrevet, og der er nok af karakterer at holde styr på. Vi giver dig overblikket over de vigtigste her, så du er godt klædt på til at kaste dig over at læse URMAGERENS DATTER.

Urmagerens datter

Urmagerens datter

Den australske stjerneforfatter Kate Morton er efter tre år tilbage med URMAGERENS DATTER – en stor roman om forbrydelse, kunst og kærlighed, om jalousi, bedrag og tab.

Mit rigtige navn er der ingen, der husker. Sandheden om, hvad der skete den sommer, er der ingen andre, der kender.

I sommeren 1862 slår en flok unge kunstnere sig ned i maleren Edward Radcliffes idylliske hus ude på landet på bredden af floden Themsen. Deres plan er at tilbringe en måned sammen og lade kreativiteten flyde frit i hinandens gode selskab og langt væk fra verdens larm. Men inden sommeren er omme, er en kvinde blevet dræbt af et skud, en anden kvinde er sporløst forsvundet, et kostbart arvestykke er væk, og Edward Radcliffes liv er lagt i ruiner.

Over 150 år senere falder den unge arkivar Elodie Winslow på sit arbejde over en gammel lædertaske, der indeholder et sepiatonet fotografi af en smuk ung kvinde i victoriansk påklædning og en kunstners skitseblok, der blandt andet indeholder den fineste tegning af et gammelt hus ved en flod. Hvorfor virker huset så bekendt på Elodie? Og hvem er den smukke kvinde på billedet? Og hvad er forbindelsen mellem billedet og skitseblokken? Så stor en tiltrækningskraft har disse to ting på Elodie, at hun gør noget, der er absolut forbudt: Hun smugler dem med hjem og starter sin egen private efterforskning.

Pressen skriver:

»En snirklet, kringlet historie, som binder én, så man er nødt til at hænge i til sidste side, hvorefter man skynder sig at google, hvor længe det plejer at tage Morton at skrive en roman. Denne her er fabelagtig.«
****** – Femina

»…de små hår på armene rejser sig i fryd.«
**** – Nordjyske

»… en flot og storslået fortælling med rigtig mange velkomponerede karakterer og et velfungerende og blomstrende sprog, der gør læsningen til en ren fornøjelse.«
Litteratursiden  

PRIS129,95 kr.

Birchwood Manor

Ifølge forfatteren selv fungerer Birchwood Manor som en central karakter for fortællingen. Det gamle, fine hus ligger lige ned til floden Themsen på den idylliske engelske landside. Men huset gemmer på dystre hemmeligheder, som det blandt andet bliver Elodie Winslows opgave at afdække. Hende kommer vi tilbage til senere.

Albertine ”Birdie” Bell

Birdie er et genfærd og historiens fortæller.

Edward Radcliffe

I midten af 1800-tallets er Edward Radcliffe en exceptionelt dygtig billedkunstner. Det er ham, der leder gruppen af unge kunstnere, da de flytter ind i Birchwood Manor i 1862. Men kunsten er ikke den eneste motivation, som Edward Radcliffe har for at besøge Birchwood Manor, finder vi ud af.

Lily Millington

Den smukke Lily Millington er taget med kunstnergruppen til Birchwood Manor. Hun var egentlig Edward Radcliffes muse, men de to er blevet forelsket og vil tilbringe en sommer i de smukke omgivelser, inden de rejser til Amerika for at skabe et nyt liv sammen. Men så langt når de aldrig.

Lucy Radcliffe

Lucy Radcliffe er en viljestærk, ung kvinde, og hun har sin egen historie med Birchwood Manor. Da hun forsøger at blande sig i lyssky aktiviteter, bliver hun slået ned og kan ikke pludseligt ikke huske, hvad hun har set.

Ada Lovegrove

Ada Lovegrove bliver udsat for grov mobning på Birchwood Manor, som i 1899 er omdannet en skole stiftet af førnævnte Lucy Radcliffe. En dag er Ada Lovegrove indblandet i en tragisk ulykke, som hun ikke kan forklare, hvordan hun overlever.

Leonard Gilbert

Som forhenværende soldat forsøger Leonard Gilbert i 1928 at komme til hægterne efter krigen. Hans bror er død, og Leonard Gilbert er derfor i stor sorg. I Birchwood Manor sætter han sig for at undersøge, hvad der skete med Edward Radcliffe og Lily Millington. Han får assistance af en nu aldrende Lucy Radcliffe og stifter bekendtskab med Juliet.

Juliet

Mere end ti år senere, mens London bliver bombet under Anden Verdenskrig, søger Juliet og hendes tre børn mod Birchwood Manor. Da et af Juliets børn begynder at tale om et genfærd, tror hun ham ikke. I hvert fald ikke til at begynde med.

Elodie Winslow

Således er vi tilbage hos Elodie Winslow, som vi møder i 2017. Hun finder den taske, som skal vise sig at blive begyndelsen på hendes indblanding i en omfattende gåde om: hvad er det egentlig, der er hændt på Birchwood Manor?

Ja, der er masser af personer, årstal og ikke mindst hemmeligheder at holde styr på i URMAGERENS DATTER, men lige så meget er der at tage med sig, når man har vendt det sidste blad i bogen. Romanens personer flytter på en eller anden måde ind hos læseren. Og skulle du være en af de mange, der genlæser romanen, vil du opdage, hvor mange ekstra lag, der ligger gemt i den. URMAGERENS DATTER er med andre ord en sjælden perle af en roman.

Læs andre bøger af Kate Morton