Kate Morton om REJSEN HJEM

I REJSEN HJEM vender Kate Morton tilbage til det Australien, hun selv voksede op i, og som har næret hendes fantasi og kreativitet. Her fortæller hun om bogens tilblivelse og om sin egen vej mod at blive forfatter. 

21-6-2023 - Interviewet blev oprindeligt bragt i Australian Women's Weekly. 

Forfatteren Kate Morton står bag bogen REJSEN HJEM 

REJSEN HJEM virker som en skelsættende bog for dig. Den foregår i Australien og berører meget personlige temaer. Er det korrekt? Hvordan opfatter du selv denne bog?

"Det er rigtigt, at REJSEN HJEM betyder noget helt særligt for mig. Jeg boede i London og var begyndt at arbejde på noget andet, da min familie og jeg i marts 2020 rejste tilbage til Australien på grund af pandemien. Vi troede, det bare skulle være for en kort periode, men uger blev til måneder, og mens jeg boede tæt på min udvidede familie i min barndoms landskab, kom jeg til at tænke på hjem og tilhørsforhold og især på, hvad det vil sige at "komme hjem". Lange, surrealistiske dage i karantæne på en solbeskinnet gård i Adelaide Hills, omgivet af smuk natur og en usædvanlig stilhed, gav de helt rigtige betingelser for, at sådanne tanker kunne samle sig om karakterer og en historie."

Hvordan har din barndom formet dig som forfatter?

"Jeg har altid været en iagttager, og min opvækst i en lille tåget regnskovsagtig by kaldet Tamborine Mountain bød på et miljø, der gav næring til min fantasi. Læsning blev prioriteret højt i min familie, vi blev opmuntret til leg, og mine søstre og jeg havde en masse frihed og meget lidt teknologi at falde tilbage på. Kate Morton (f. 1976) er født og opvokset i Australien, men bor i dag i London. Hun debuterede med romanen HUSET VED RIVERTON i 2006 og har siden skrevet seks romaner. Hendes bøger er indtil videre blevet oversat til 38 sprog. Min mor var antikvitetshandler, så vi brugte utallige timer på at udforske loppemarkeder og mørke, støvede genbrugsbutikker; vi lavede forestillinger, skrev bøger og cyklede overalt. Vi havde den helt rigtige mængde kedsomhed til at tvinge kreativiteten frem." 

Du ville gerne være skuespiller. Hvorfor skiftede du til at skrive?

"I skolen var jeg meget akademisk. Jeg elskede matematik, engelsk og historie og begyndte på en uddannelse i kunst og jura på universitetet. Omkring samme tid begyndte jeg at optræde i lokale teaterproduktioner i Tamborine Mountain, instrueret af mine gamle venner og dramalærere, Herbert og Rita Davies. Jeg elskede teatrets energi og magi og fortsatte med at studere Shakespeare i London. For mig findes der stadig ingen bedre følelse end det øjeblik, hvor lyset i salen slukkes, og publikum forventningsfuldt holder vejret. Men da jeg besluttede mig for at prøve at skrive, vidste jeg fra første færd, at jeg havde fundet det, jeg skulle: Tiden forsvandt. Disciplinen at skrive – at drømme, finde på ord, men også løse udfordringer og opbygge fortællinger – er den ideelle beskæftigelse for en venstrehåndet, matematikelskende romantiker som mig med en passion for ord og historier." 

Er der noget af dig i karakteren Jess i REJSEN HJEM?

"Ligesom jeg selv gjorde, vender Jess tilbage til Australien fra London på grund af uforudsete omstændigheder. Både hende og jeg begyndte at fundere over spørgsmål om hjem og tilhørsforhold, men jeg blev nu ikke mødt af et pirrende mysterium, ligesom Jess blev." 

Læser din familie dine romaner, og kommer de med nyttige kommentarer?

"Min mand, mor, søster og (en slags) kusine er mine tidligste læsere. Min far læste også en uredigeret version af REJSEN HJEM og havde nogle nyttige spørgsmål vedrørende vilde hunde og deres vaner."

Hvad vil du gerne have, at læserne tager med sig, når de har læst REJSEN HJEM?

"Først og fremmest forsøger jeg at fortælle en spændende historie om personer og steder, der føles virkelige. Men formålet med al kunst er at kommunikere. Det er altid en stor glæde og et privilegium at kunne sætte ord på mine egne tanker og følelser om den menneskelige erfaring og derefter sende dem ud i verden, hvor en læser måske vil sige: "Det føler jeg også".

Rejsen hjem

Rejsen hjem

Adelaide Hills, 1959: På en brændende varm dag støder Percy på nabofamilien Turner, da han er ude at ride. Ved første øjekast ser det ud til, at de ligger og hviler sig i skyggen efter en picnic, men ved nærmere eftersyn indser han, at der er noget helt galt, og pludselig er Percy og lokalsamfundet involveret i en yderst vanskelig politiefterforskning.

London, 2018: Jess har netop mistet sit job som journalist, da et telefonopkald tvinger hende tilbage til Sydney. Hendes elskede bedstemor, Nora, som hun er vokset op hos, ligger på hospitalet efter en alvorlig faldulykke. I Noras hjem finder Jess en bog, der beskriver politiets arbejde med en berygtet kriminalsag fra 1959. Efter at have skimmet bogen kan hun ikke lade være med at spekulere på, om der er en forbindelse mellem hendes egen familie og den uhyggelige sag fra fortiden …

Rejsen hjem er en storslået familiehistorie, der spænder over generationer og kontinenter og handler om hemmeligheder, og hvor langt vi er villige til at gå for at beskytte dem, vi elsker.

Pressen skriver:

”Kate Morton leverer igen et plot med lige dele kærlighed, mysterium og historie.”
– Lektørudtalelse

”Et uhyggeligt og stemningsfuldt drama om en velhavende families mystiske død i Adelaide Hills, South Australia. Dette er Mortons hidtil bedste roman.”
Publishers Weekly

”Jeg var fuldstændig bjergtaget.”
Goodreads

”Wow! Sikke en fascinerende fortælling.”
Goodreads

”Mortons nye bog skuffer ikke. Den måde, hun væver alle lag af historien sammen på, er helt fantastisk.”
Goodreads

Rejsen hjem er fyldt med overbevisende historiefortælling, relaterbare karakterer og velskrevet, stemningsfuld prosa.”
Goodreads