10 julegaveidéer til den, der fascineres af historien og aldrig bliver træt af politik

Har du også en far, der aldrig kører træt i DR2’s båndsløjfe om Anden Verdenskrig? Eller en storesøster, der hellere vil se Tirsdagsanalysen end Den Store Bagedyst? En onkel, hvis slidte citater fra Churchill og Voltaire trænger til nyt indspark? Så har vi en række bud på stærke biografier og historisk medrivende bøger, der vil tænde lys i øjnene juleaften. De hårde pakker under træet er nemlig de bedste. Det ved alle!

Af Michelle Tubæk Gram

 

MUSLIMERNES MUHAMMAD - OG ALLE ANDRES

En nuanceret, levende og vidtfavnende historie frem om profeten og den måde, enhver tid har set sine idealer og ideer legemliggjort i Muhammad.

DE UØNSKEDE

Bogen fortæller for første gang hele historien om de 250.000 tyske flygtninge, der ankom til Danmark i 1945, Tysklands militære sammenbrud og den kaotiske masseflugt.

MOGENSEN OG KRISTIANSEN - FRA MASKINRUMMET

Kom med ind i dansk politiks maskinrum med de to tidligere politiske rådgivere og garvede kommentatorer. En gennemgang af de seneste 40 år i dansk politik - og om alt det bag gardinet, vi andre ikke så. 

UDEN MANDAT

Historien om Danmarks mest eventyrlige diplomat, Henrik Kauffmann. Kauffmann handlede bag om sin regering. Men han er også selv svær at komme bag om, både politisk og privat. En virkelig historie, der læses som en politisk roman med Henrik Kauffmann som hovedperson og USA’s interesser i Grønland som ledetråd

GROV KONFÆKT

Det gik ikke stille af sig, da Danmark som det første land i verden indførte trykkefrihed i 1770. Danskerne kunne fra den ene dag til den anden sige og trykke lige, hvad de ville. Og det gjorde de! Det afstedkom både shitstorme, spinkampagner og offentlig udskamning i en grad, man slet ikke havde forudset. Et anmelderrost og illustrativt storværk i to bind om tre vilde år med trykkefrihed — og som vil vække opsigt i enhver bogreol.

SALON BAGDAD

Kom tæt på kvindeliv- og kamp i Irak. En kamp, der blandt andet handler om at bekæmpe lovforslag, der vil lovliggøre ægteskab med 9-årige piger.

DIKTATOREN I DAMASKUS

En dramatisk og besynderlig historie om en magtfuld familie, om etniske og religiøse konflikter, om kærlighed og flugt, om fædre og sønner og brødre. Og om at ende med at stå i centrum af en af de mest grusomme, voldsomme og ødelæggende krige i nyere tid.

VIKING

Et imponerende værk - måske ligefrem et lille mesterværk - om vikingerne. Kronologisk fortalt med begejstring, indsigt og nyeste forskning. 

ET ÅBENT ØJEBLIK

Kom med tilbage til sommeren 1971, hvor syv rødstrømper mødtes på den første kvindelejr på Femø. Efterfølgende besatte de et hus i centrum af København, hvor Pernille Ipsen blev født og tilbragte sine første år med ikke mindre end syv mødre.

En dokumentarisk og personlig fortælling om kvinder, der rykkede kvinderollen op med roden og omstyrtede forestillingerne om, hvordan kvinder kunne og skulle leve

EVA SMITH

Hun er landets første kvindelige juraprofessor og har igennem livet kæmpet utrætteligt for, at Danmark og Europa lever op til menneskerettighedernes bestemmelser om, at alle er født frie og lige. Bliv klogere på retssamfundets udvikling i Danmark med Eva Smith ved roret.