En Jenny Colgan-roman er som ‘en stemningsfuld, sød lækkerbidsken’

Portræt af Jenny Colgan.

Med stakkevis af forelskelige titler i ryggen kan man roligt kalde den skotske forfatter Jenny Colgan for feel good-romanernes ukronede dronning.

Med flair for relaterbare karakterer og velkomponerede dramaer har Jenny Colgan vundet adskillige læserhjerter gennem to årtier. Og det er der god grund til.

Forfatteren skriver sig helt ind i de nære relationer, som er så nemme at spejle sig i. Både når det kommer til familien og den store kærlighed, som aldrig er lige så nem, som den ser ud til, men også når det kommer til ambitioner og arbejdslivet.

Bøgerne handler om selvstændige kvinder, som både er dybe og autentisk fulde af menneskelige fejl. For eksempel hovedpersonen i den charmerende serie om Rosie Hopkins, som forlader sit travle liv i London for at overtage sin tantes slikbutik – og samtidig forsøger at balancere sit omtumlede liv i privaten.

Så snart en ny Jenny Colgan-bog er klar fra trykken, er de loyale læsere klar til at rive dem ned fra boghandlernes hylder. Entusiasmen finder man blandt andet på forfatterens hjemmeside, hvor en læser forklarer, at en Jenny Colgan-roman er som ‘et stort, varmt tæppe’. En anden skriver, at man ‘smelter indeni’, når man læser hendes bøger.

 

Fra fiskerlandsby til bestseller-forfatter

Jenny Colgans eget liv lyder som plottet fra en af hendes romaner.

Hun voksede op i en lille skotsk fiskerlandsby, og allerede som barn var hun afhængig af de rituelle ture på byens lille bibliotek. Havde man dengang fortalt Jenny Colgan, at hun en dag ville blive bestseller-forfatter, havde hun formentligt ikke troet på det. For sådan noget lå ikke i kortene for en pige, der er født og opvokset på de kanter.

Da Jenny Colgan dimitterede fra universitetet, flyttede hun til London, men hun var også sulten på verden uden for de britiske øer. Gennem sin ungdom har hun både boet i Frankrig, Holland og Los Angeles, inden hun fandt sammen med sin mand og flyttede retur til Skotland for at stifte familie. I dag bor hun lige uden for den skotske hovedstad, Edinburgh, sammen med sin mand, tre børn og hunden Neddie.

Selvom hun for længst er vendt hjem, har de mange rejser sat præg på forfatterens skriverier. Således tager Jenny Colgan læserne med til en række spændende destinationer, for eksempel det pulserende New York, farverige London og, selvfølgelig, nogle af de allermest idylliske hjørner af Skotland.

 

‘En stemningsfuld, sød lækkerbidsken’

Sætter du dig til rette med en Jenny Colgan-bog, kan du være sikker på, at den er spækket med stemning og en stor portion kærlighed. Forfatterkollegaen Jojo Moyes rammer plet, når hun skriver, at en Jenny Colgan-roman er som ‘en stemningsfuld, sød lækkerbisken’.

Den første Jenny Colgan-roman udkom i år 2000, og siden har den skotske forfatter udgivet romaner i stakkevis. Mange af dem er heldigvis oversat til dansk – og alle som én kan de få et blødt læserhjerte til at flyde over.