Ib Michael Sandheden om Lucy

IB MICHAEL: JEG ER INSPIRERET AF MEDFØLELSE OG KLODENS TILSTAND

INTERVIEW: VIVI VESTERGAARD

Ib Michael markerer sit 50-års forfatterjubilæum med udgivelse af en stor, dramatisk kærligheds- og eventyrroman.

15. april 1970 debuterede Ib Michael som forfatter. Præcis 50 år senere – og i det år, hvor han også er fyldt 75 – udkommer SANDHEDEN OM LUCY.

Ib Michael fortæller om inspirationen til historien:

»Først og fremmest er jeg inspireret af klodens nuværende tilstand. Klimakrise, terror, vold, hele undergangsstemningen – og på den anden side menneskets overlevelse, vores evne til kærlighed og medfølelse i pressede situationer. Derudover også den fortsatte undersøgelse af den menneskelige bevidstheds forhold til vores omverden. Udtrykt med Niels Bohr-citatet: Alt det, vi kalder virkeligt, er lavet af ting, der ikke kan betragtes som virkelige«.

SANDHEDEN OM LUCY foregår bl.a. i et kolonihavehus i Sydhavnen, på Nørrebro, under et terrorangreb på Roskilde Festival – og så rejser kæresteparret Igor og Lucy sammen med en tidligere jægersoldat til Amazonas i Brasilien for at finde ud af, hvad der skete med den britiske oberst Fawcetts legendariske ekspedition, der forsvandt sporløst i regnskoven i 1925. Der venter dem – og læserne – den vildeste og mest dramatiske oplevelse.

Jeg har en stærk personlig relation til det latinamerikanske kontinent 

»Jeg har en stærk personlig relation til det latinamerikanske kontinent. De opdagelsesrejsendes ekspeditioner til forsvundne Eldoradoer i junglen afspejler vores paradisdrøm. De indianske kulturer rummer fortsat store hemmeligheder, som vi selv satte over styr. Religiøst snæversyn og guldtørst stod i vejen for det sande eventyr på kontinentet. Vi førte pandemier med os, så først fik vi det hele til at forsvinde, så gav vi os til at lede efter forsvundne byer. Det fascinerer mig. Det er en gralsfortælling, hvor vi selv har smidt nøglen til mysteriet væk. Jeg prøver at genskabe det i SANDHEDEN OM LUCY«, siger Ib Michael og fortsætter:

Dummy image »Genremæssigt flirter jeg med fantasy, men med rødder i videnskabelige erkendelser. Vi er vant til, at bevidstheden om verden er formbar, og vi er ikke trygge ved det modsatte: At virkeligheden former sig efter vores bevidsthed. Det gør den i min nye roman, og jeg håber, at historien kan være med til, at læserne får udvidet deres opfattelse af virkeligheden«.

Ib Michaels første bog tilbage i 1970 var romanen EN HIDTIL USET DRØM OM SKIBE. Nu 50 år og mange bøger senere sammenfatter han sit forfatterliv sådan:

»Hvis jeg skal sige noget, må det være at "en hidtil uset drøm” om andre verdener og kulturer har vist sig at være langtidsholdbar. Jeg er forblevet tro mod mit udgangspunkt. Det visionære i skriften har været min bærebølge frem for noget andet, hvad enten det gælder ekspeditioner til Amazonas, pesten i Middelalderen, barndomsbyen Roskilde eller togter til Stillehavsøer med en mand, der kalder sig Kilroy. Derfor har jeg det så fint med, at SANDHEDEN OM LUCY udkommer den dag, hvor mit forfatterskab tog sin begyndelse i offentligheden. Tematisk set er debuten bare endnu en krølle på rumtiden«.

Sandheden om Lucy

Sandheden om Lucy

Sandheden om Lucy er en roman om to unge, Igor og Lucy. Igor har mistet sine forældre i en trafikulykke. Han er graffitimaler. En dag går han ind i en gammel jernbanevogn ved Nørrebro Station, hvor han finder en bevidstløs og mishandlet ung pige, som han kalder Lucy. Han forelsker sig i hende. Det udvikler sig til en historie om kærlighed, vold og bortførelse.

Langsomt kommer han på sporet af, hvem hun er. Igor og Lucy viser sig, hver på deres måde, at være i besiddelse af ganske særlige evner. På jagt efter virkeligheden bag tilbagevendende syner hos Igor, drager de til Amazonas, ledsaget af Snehvide, en fhv. jægersoldat fra Haveforeningen.

Deres skæbner er flettet sammen i en sagnomspunden ruinby, City of Z. En legendarisk ekspedition, anført af Oberst Fawcett i det forrige århundrede, er sporløst forsvundet og har efterladt sig en hemmelig notesbog om byens beliggenhed. Ekspeditionens skæbne er ukendt.

Rejsen får et udfald, som ingen kunne have forudset.

Sandheden om Lucy af Ib Michael er på én gang en kærlighedsroman og en eventyrroman – en vild, dramatisk og underholdende historie.

PRIS269,95 kr.