Arven efter Lucinda Riley

Da Lucinda Riley blev syg af kræft, bad hun sin søn, Harry Whittaker, om at skrive De syv søstre-serien færdig. Det løfte holdt han, og med ATLAS: HISTORIEN OM PA SALT får millioner af læsere verden over endelig svar på alle deres spørgsmål om de syv søstre og deres mystiske adoptivfar.

Af Karen Strandbygaard / 16-05-2023Harry Whittaker har færdiggjort sin mor Lucinda Rileys serie om De Syv Søstre  

Hvad kan fans forvente sig af ATLAS: HISTORIEN OM PA SALT? 

– Min mors historie om de syv søstre har taget læsere verden over med på en fantastisk rejse. ATLAS: HISTORIEN OM PA SALT er slutningen på den rejse. Jeg ved, læserne har tusind spørgsmål om D’Aplièse-kvinderne og deres mystiske far, og de kan trygt stole på, at alle deres spørgsmål bliver besvaret, og at der derudover vil være nogle chokerende afsløringer. Det sidste bind i serien belønner dem, der har læst med fra starten, men der er også en ny historie i bogen. Hvad det er, kan jeg dog ikke afsløre.

SE OGSÅ: Lucinda Riley fortæller om serien

Hvilken følelse håber du, læserne vil sidde tilbage med?
– Jeg håber, læserne vil være tilfredse. Min mor var meget stolt over, at så mange mennesker var så engagerede i hendes serie om de syv søstre. Jeg håber, bogen om Atlas yder hendes enorme arv retfærdighed. En af de ting, jeg selv elsker ved serien, er, at den er så skamløst håbefuld og opløftende. Når du vender sidste side, har du det på en eller anden måde bedre med at være i live. Jeg håber, at ATLAS: HISTORIEN OM PA SALT gør det samme!
Hvem er din egen yndlingskarakter i serien?

– Normalt svarer jeg Tiggy. Hun er den mest spirituelle af kvinderne, og der er meget af min mor i hende. Hun spiller også en meget vigtig rolle i denne bog. Men hvis jeg må vælge helt frit, må jeg sige, jeg elsker Orlando. Nok fordi min mor altid drillede mig med, at han mindede om mig. Jeg er også vild med Flora McNichols iboende godhed, og jeg nyder virkelig Mas mystiske rolle i søstrenes liv – for ikke at tale om Georgs rolige gemyt. Jeg har mest af alt set det som en hyldest. Jeg har afsluttet serien for min bedste ven og min helt.

Din mor døde ulykkeligvis, inden hun nåede at færdiggøre den sidste bog i serien. Hvornår spurgte hun dig, om du ville skrive den færdig? 

– Vi havde en lang, privat samtale om det i julen 2018, og så talte vi aldrig om det igen. Vi vidste begge to, at serien ville blive skrevet færdig, hvis det værste skulle ske, og vi var begge to overbevist om, at hun ville leve så længe, at vores plan ikke behøvede at blive ført ud i livet. Heldigvis havde min mor skrevet noter. Blandt andet havde hun skrevet en afslutning på serien i form af 30 siders dialog mellem to af seriens karakterer – jeg kan desværre ikke afsløre hvem. Men de 30 sider var som et skinnende lys, jeg kunne arbejde mig hen imod – og det betød, at jeg vidste, hvor historien skulle ende. 

Det må have føltes som et stort ansvar – både over for din mor og hendes fans. Hvordan greb du det an?
– Der er mange, der har spurgt mig, om det føltes som et stort pres at skulle levere svaret på de hemmeligheder, som læserne har ventet på i ti år. Men jeg har mest af alt set det som en hyldest. Jeg har afsluttet serien for min bedste ven og min helt. Og derfor har det ikke føltes som et pres overhovedet, for når alt kommer til alt, har jeg gjort det af kærlighed til hende. 
Atlas - Historien om Pa Salt

Atlas - Historien om Pa Salt

Hvem var Pa Salt?

1928. En næsten livløs dreng bliver fundet på gaden i Paris og taget ind af en venlig familie, der tilbyder ham et trygt hjem. Langsomt blomstrer han op, men han er tavs og vil ikke afsløre hverken sin sande identitet, eller hvad han er flygtet fra. I takt med at han vokser op, går på konservatoriet og forelsker sig, lykkes det ham næsten at glemme sin fortid. Lige indtil nazismen vinder indpas i Europa, og han endnu en gang må tage flugten for at redde sit eget, og nu også sin elskedes, liv.

2008. De syv søstre er samlet ombord på yachten Titanen i det græske øhav for at mindes deres far, Pa Salt. En gådefuld mand med mange hemmeligheder, hvis sande historie de knap nok kendte. Til alles overraskelse har Pa Salt efterladt sig en dagbog, der kan føre dem på sporet af familiens mystiske fortid. Men for hvert svar, dagbogen afslører, dukker nye spørgsmål op …

Atlas - Historien om Pa Salt spænder over et helt liv med kærlighed og tab, krydser grænser og oceaner og leder den storslåede serie om de syv søstre mod en uforglemmelig afslutning.

”Riley er den absolutte mester.”
– Femina

Pressen skriver:

”Vidunderlig finale på en elsket serie, som har tryllebundet hele verden. Lucinda Rileys søn har færdiggjort dette sidste bind efter hendes død, og han har skabt en storslået odyssé, som fører os igennem vigtige historiske begivenheder såvel som familiens mange hemmeligheder.” 
– Lektørudtalelse

”Fantastisk god sommerunderholdning!”
Nilles litteratur

”Denne bog er den perfekte sløjfe på hele serien. (…) Jeg kan simpelthen ikke anbefale den nok.”
Gizmoamh

"Måske er det den bedste bog i serien for mig – og forventningerne var endda høje fra begyndelsen!"
***** – Heidis bogreol om Den forsvundne søster

"En ret imponerende serie; med fantastisk grundarbejde og en storyline, som har været konsekvent og troværdig."
– Nilles litteratur om Den forsvundne søster

”Medrivende, rørende og spændende.”
– Bookish Love Affair om Solsøsteren

”Læser nærmest sig selv.”
– Bogblogger.dk om Solsøsteren

Hele serien om De Syv Søstre