Guide til sommerens bedste lydbøger til børn

Underhold ungerne hele sommeren med de bedste lydbøger til børn.

Af Amanda Egebo // Foto: Unsplash

Brug ferien på at læse OG lytte!

I en travl hverdag kan være svært at motivere sit barn til at læse, når bøgerne skal konkurrere med Netflix, Youtube og gaming. Og når ferien rammer, er ambitionsniveauet derfor ofte højt. NU skal der læses igennem. Vil man gerne skabe læseglæde hos sine børn sommeren igennem, er det derfor afgørende, at man vælger noget, der matcher deres interesser, deres sproglige og kognitive niveau og den verden, de ellers navigerer i – både den fysiske og den digitale. Derfor kommer læseglæde heller ikke kun i papirform – men også på lyd.

Derfor skal dit barn lytte til lydbøger

At få læst højt skærper opmærksomheden, sætter fut i fantasien og øger børnenes ordforråd. Og sidst men ikke mindst - så er det praktisk. Der findes uendeligt mange historier på lyd, og de er lige ved hånden. De er perfekte til bagsædet af bilen, inden sengetid, på stranden, i flyet, på skødet og i skyggen. Læs med her og få de bedste tips til en skøn sommerferie med bøger i ørerne.

Giv de mindste børn små korte pauser

De allermindste børn kan sagtens få glæde af lydbøger, men forvent ikke, at de kan koncentrere sig mere end 10-15 minutter ad gangen. Heldigvis findes der masser af korte historier, der lige akkurat passer med den tid, det tager at drikke en brikjuice, fortære et stykke vandmelon og få fornyet solcremen på næsen.

Carl-bøgerne

Historierne om elefantungen Carl og hans familie handler om hverdagens mange følelser som de tager sig ud for de mindste. Carl kan blive rasende, han kan blive jaloux, han kan kede sig, og han kan være sjov). Lydbøgerne er indlæst af Nicolas Bro. Kan lyttes fra ca. 2 år.

Lyt HER

Anker-bøgerne

De små sjove fortællinger om Anker og hans far er skrevet og indlæst af Alberte Winding og handler om Anker og hans far og deres hverdag sammen. Ankers hverdag byder både på svømmehal og bagekonkurrence, men også travlhed og forældre der sover over sig. Bøgerne kan lyttes fra ca. 2 år.

Lyt HER

Find roen efter en lang dag på farten

Både små og store børn kan have svært ved at finde ind i søvnen efter en lang dag fyldt med nye oplevelser og indtryk. Mindfulness og meditation for børn er de seneste år blevet virkelig populært, og det har også gjort sit indtog blandt lydbøgerne. Her får du to gode bud på lydfortællinger der indbyder til ro og afslapning.

Kim Kanin på drømmerejse. Mindfulness for børn

Fire søde naturfortællinger, der giver et varmt og nærværende bud på, hvordan hele familien kan lære at regulere og acceptere de følelser, der følger med dagens mange indtryk. Lydbogen er indlæst af forfatteren selv og med musik af Mikkel Nordsø. Velegnet fra 4 år.

Lyt HER

Kaninen der så gerne ville sove

Man troede knap nok hypen, da børnebogen om Kalle Kanin, der ikke kunne sove, ramte børneværelserne verden over. Men den skulle være god nok. Søvnhjælpsbogen er skrevet af den svenske adfærdsforsker Carl-Johan Forssén Ehrlin og gør brug af en særlig teknik, hvor sproget i sig selv er beroligende. Velegnet fra ca. 3 år.

Lyt HER

Slip magien løs. De bedste nye fantasyhistorier

Store som små – de fleste børn elsker mystiske væsner, magi og trolddom. Her kommer to fantasyserier på lyd, så I kan kickstarte ferien med en tur til fremmede planeter og gådefulde eventyrverdner.

Stjernevenner

Stjernevenner er magi til de mindre børn og handler om 4 piger, der ud over at være bedste veninder også hver især har en dyreven og forskellige magiske evner. F.eks. kan stjernedyrene fornemme, når der er mørk magi på spil. Kan lyttes fra 6 år.

Lyt HER

Imperiets arvinger

Tag med på et hæsblæsende sci-fi-eventyr med de to søskende Alice og Elias og rumvæsenet Brock. Børnene leder efter deres mor, som på mystisk vis er forsvundet, og deres nye ven leder efter et besætningsmedlem. Det viser sig hurtigt, at de har én fælles fjende. Kan lyttes fra 10 år.

Lyt HER

Giv dine børn noget at grine af. Sjove lydbøger for hele familien

Ternet Ninja 1-2

Anders Matthesens to bestsellere om drengen Aske og den hævntørstige ninja er absolut lyttepligt, når det kommer til sjove lydbøger. Over 900.000 danskere så den første film i biografen i 2019, og mens vi venter på, at Ternet Ninja 2 rammer biograferne landet over 19. august, så skynd jer at tjekke op på universet hen over sommeren- og gerne på lydbog. Begge bøger er nemlig indlæst af forfatteren selv og kan lyttes fra ca. 8-99 år.

Lyt HER

Den sygeste løgnehistorie

Dårlige undskyldninger er der nok af – eller er der? Hvad med når far lover at hente mælk i kiosken og så kommer hjem UDEN, men til gengæld har oplevet temmelig mange vilde ting undervejs? Nogle af dem måske også liiidt for vilde til at være helt sande? En sjov og fantasifuld fortælling, der kan lyttes fra ca. 10 år.

Lyt HER

fIND ALLE LYDBØGERNE PÅ CHAPTER Download alle jeres yndlingsfortællinger direkte til telefonen og hav de bedste historier lige ved hånden sommeren igennem. Find dem her på CHAPTER.