Glenn Bech: ”Jeg har følt mig tvunget til at skrive FARSKIBET”

Da Glenn er fem år og hans lillebror, René, er tre, tager deres far sit eget liv. FARSKIBET er en desperat insisterende fortælling i og om hans fravær. Det har taget Glenn Bech fem år at skrive sin debutroman, og det har været en hård proces.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen  / 21-01-2021

 Foto: Lærke Posselt

Hvad har inspireret dig til at skrive FARSKIBET?

Jeg har aldrig følt mig inspireret til at skrive FARSKIBET. Jeg har følt mig tvunget til at skrive FARSKIBET. Jeg har aldrig glædet mig til at sætte mig foran computeren. Skriveprocessen har mere været drevet af en uddrivelse af det her, som jeg har haft med mig altid. Det har været en lænke om foden, som jeg vidste, jeg skulle af med, før jeg kunne begynde på noget andet.

Hvordan har det været at arbejde med romanen?

Det har været ret ulideligt at arbejde med den. Min skriveproces har været meget manisk. Jeg har hele tiden haft ideen om, at der måtte findes en sætning, som siger lige præcis, hvordan jeg har haft det. En sætning, som er gudeværdig. En sætning, som er min fars selvmord værdig. Det er blevet en meget kropslig bog, hvor fortælleren er grebet af sine følelser, og det var jeg også undervejs. Jeg var helt udkørt, når jeg havde skrevet.

LÆS OGSÅ: Interview med Olga Ravn: "Jeg blev nødt til at skrive for at overleve"

Hvorfor hedder romanen FARSKIBET?

OM GLENN BECHGlenn Bech, født i Horsens 1991. Uddannet psykolog fra Aarhus Universitet i 2017. Blev færdig på Forfatterskolen i 2019. I januar 2021 debuterer Glenn Bech som forfatter med romanen FarskibetFARSKIBET er navngivet efter en skyformation, som opstod lige efter min fars død. Min bror og jeg står uden for og ser en kæmpestor sky, som ligner et skib fra en bane i et Mario-spil, vi lige har spillet sammen, hvor man skal klatre op på siden af et skib for at besejre en boss. Det er en bane, der havde gjort et stort indtryk på os. Jeg fortalte min lillebror, at skyen på himlen var Farskibet, og han ville gerne tro på mig. På det tidspunkt var det en lettelse at tro på det.

Hvordan har du det med, at romanen udkommer nu?

Jeg er lettet over, at bogen udkommer. Jeg hørte et interview med Naja Marie Aidt om CARLS BOG, hvor hun sagde, at hun skulle have den ud af kroppen, før hun kunne begynde på noget andet. Den bog har jeg følt et stort slægtsskab med, mens jeg har skrevet.

Farskibet

Farskibet

Da Glenn er fem år og hans lillebror, René, er tre, tager deres far sit eget liv. FARSKIBET er en desperat insisterende fortælling i og om hans fravær. Om to efterladte drenge og deres mor, om to teenagesønner og deres mor, om to voksne brødre og deres mor – alt sammen i lyset af tragedien, der blev til tragedierne, der blev til dette: et sorgfuldt og rasende vidnesbyrd om en familie ødelagt af giftig maskulinitet. En brutal erindringsroman om klasse, køn, vold og svigt.