Virkelighedens boghandel ved Themsens bred: »Jeg vil altid være bogsælger. Bøgerne er nærmest i mit blod«

Frida Skybäcks livsbekræftende feelgood-roman BOGHANDLEN VED THEMSENS BRED fortæller historien om Charlotte, som arver en gammel boghandel i London. Romanen rummer blandt meget andet en kærlighedshistorie – ligesom historien om en af virkelighedens boghandel ved Themsens bred.

Af Rasmus Meldgaard Harboe / 04-06-2021

Themsen bugter sig gennem Londons kerne. På mange måder fungerer floden som byens nerve, et langt knudepunkt og et pejlemærke, som man kan navigere efter, hvis man er faret vild i Londons snoede gader. Themsen har altid haft stor betydning for den britiske hovedstad, og den har sat tydelige aftryk på kunst såvel som litteratur og film.

Ligesom Themsen er en hovednerve i London, er den det også i Frida Skybäcks nye roman BOGHANDLEN VED THEMSENS BRED. I romanen møder vi den ambitiøse forretningskvinde Charlotte, som for nyligt har mistet sin mand. Siden hans død har hun levet isoleret og dedikeret alle sine vågne timer til arbejdet. For så længe hun arbejder, er der én ting, der fungerer for hende. Det er derfor modvilligt, at hun rejser fra Sverige til London for at se nærmere på en slidt, victoriansk bygning ved Themsen. Charlotte har arvet huset efter sin tante, og i stueetagen er ligger boghandlen The Riverside Bookshop.

Charlotte vil sætte den slidte butik i stand. Hun vil sælge hele bygningen, og så vil hun flyve hjem til Sverige, begrave sig i arbejdet og fortsætte sin ensomme tilværelse. Men det er svært ikke at blive mærket af en farverig storby med mange ansigter, som rummer svimlende otte millioner indbyggere. Snart er hun viklet ind i livet omkring boghandlen – og måske kommer det, som skulle have været et hurtigt visit, til at præge hende for altid.

Boghandlen ved Themsens bred

Boghandlen ved Themsens bred

Charlotte bor i Stockholm og har pludseligt mistet sin elskede. Men midt i sorgen får hun en uventet nyhed om, at hun har arvet et hus i London efter en nærmest ukendt moster. Huset rummer også en gammel boghandel, der dog er faldefærdig og tæt på konkurs.

Charlotte ved ikke, hvordan man driver en boghandel, men et spirende venskab med de lettere excentriske medarbejdere giver hende mod og håb. Sammen kan de måske få det til at lykkes?

Mens Charlotte kæmper for at redde boghandlen, går det langsomt op for hende, at der er noget, der ikke stemmer. Hvorfor har Charlotte aldrig mødt sin moster? Og hvad er det for en mørk hemmelighed, huset gemmer på?

Boghandlen ved Themsens bred er en varm og håbefuld feel good-roman om, hvordan et hus fyldt med bøger, en uventet forelskelse og en buttet gammel hankat kan blive en ny begyndelse i livet.

 

Pressen skriver:

 »Virkelig en skøn feelgood-roman med de helt rigtige temaer.«

– Bogblogger.dk

Forelskede bogsælgere

Ligesom i Frida Skybäcks roman, gemmer der sig også ægte kærlighedshistorier langs virkelighedens Themsen. Også blandt boghandlerne.

Det er tirsdag formiddag i virkelighedens London ved Themsens sydlige bred. Det er så småt begyndt at myldre med mennesker, og under broen Waterloo Bridge er Josh Bovington og Gemma Steemson allerede i gang med dagens arbejde. Hundredvis af bøger står opmagasineret i sorte trækasser, som står helt ud til den mur, der skærmer promenaden fra Themsen. De to sælgere marcherer frem og tilbage med favnen fuld af bøger og lægger dem til udstilling på lange rækker af borde.

For mens boghandlen i Frida Skybäcks roman er indendørs i en gammel, victoriansk bygning, er Josh og Gemmas boghandel udendørs. Det unge boghandlerpar står her i (næsten) al slags vejr og udstyrer nysgerrige læsere med brugte bøger. Det har Josh Bovingtons familie gjort i fire årtier.

Det var Josh Bovingtons bedstemor, Jean, som blev familiens første bogsælger. Hun etablerede boghandlen i Covent Garden tilbage i 1982 og efter nogle år slog hun til, da en stand blev ledig under Waterloo Bridge ved Southbank. Dengang var Southbank langt fra et populært besøgsmål, men det ændrede sig alt sammen, da det store, ikoniske pariserhjul London Eye åbnede længere nede ad promenaden ved årtusindskiftet. Pludselig vrimlede det med mennesker, præcis som det gør i dag.

Helt fra, han var lille, var Josh med først bedstemor og senere sin far på arbejde for at hjælpe til ved bogstaden. Da han blev færdig med skolen, begyndte han på universitet, og det var her, han forelskede sig i Gemma.

De begyndte at gå ud og gik lange ture, blandt andet i Bushy Park, som ligger tæt på deres hjem. En dag blev der en stand ledig ved siden af familien Bovingtons boghandel, og det unge par overtog den. Siden har Gemmas far også fået en stand under Waterloo Bridge.

»Hjertet slog en koldbøtte«

Mens Josh faldt for Gemma, interesserer Charlotte i BOGHANDLEN VED THEMSENS BRED sig for den charmerende William. Det er ham, der viser hende rundt i området, og han har masser af viden om bygningerne at dele ud af. En dag da Charlotte har forvildet sig op på en høj stige, på udkig efter en bestemt digtsamling på en af boghandlens højeste hylder, kommer han hende til undsætning med en hjælpende hånd.

Vi afslører selvfølgelig ikke, hvordan det ender med Charlottes pludselige forestillinger om at kysse William, men til gengæld kan vi røbe, at virkelighedens boghandlerpar er blevet forlovet. Egentlig ville Josh fri til Gemma ved det legendariske Grand Canyon i Arizona, men på grund af coronapandemien blev ferien til USA desværre aldrig til noget. Josh måtte derfor lægge en ny plan og besluttede sig for at sammensætte en bog til sit hjertes udkårne. Det passede på en måde perfekt til deres liv sammen.

På en tur i yndlingsparken Bushy Park forærede han bogen til Gemma. På omslaget var titlen TRUE LOVE STORY OF GEMMA AND JOSH indprentet, og indeni havde Josh skrevet deres historie. På sidste side stod det helt store spørgsmål: »Vil du gifte dig med mig?”

»Det er lidt cheesy,« griner Josh. »Heldigvis sagde hun ja. Det fungerede godt, selvom jeg var lidt bekymret, for det regnede den dag. Men lige da det skulle ske, stoppede regnen. Hun var meget overrasket, så det var præcis, som det skulle være.«

 

»Bøgerne er nærmest i mit blod«

Josh og Gemma skal altså giftes, og de er stålsatte på at videreføre familiens boghandel ved Themsens bred. Selv i en tid, hvor mange bestiller bøger på nettet eller læser dem digitalt, mener de, at der er plads til fysiske boghandlere som den på Southbank Book Market.

»Sælgerne hernede var bekymrede, dengang Kindles kom, men det er jo noget andet med en bog, som man kan holde og mærke. Folk vil gerne se bøgerne, før de køber dem. Det er lidt ligesom at købe en vinyl, det er en hel oplevelse: det er lyden af nålen på pladen, det er at tage sig tid til at kigge på omslaget. Det er det samme med bøgerne. Nogle gange har vi folk hernede, som tager bøgerne op og lugter til dem,« griner han.

»Jeg vil altid være bogsælger. Bøgerne er nærmest i mit blod. Lige meget hvad jeg gør, vil jeg altid gøre det lidt. Så jeg kommer altid til at være her for at ære om det arbejde, min familie har gjort i så mange år. Jeg tror altid, vi kommer til at være her.«